posiadam router H135-380 z oferowany przez plusa i aktualnie wsadzoną kartę play w celach testowych przed podpisaniem z nimi cyrografu na 24 miesiące. Na telefonie z wsadzoną tą kartą osiągam up 650 Mb/s natomiast kiedy przełożę kartę do routera i podepnę do niego komputer po lan maksymalnie udało mi się wyciągnąć 450 Mb/s. Przeważnie jest to jednak 100 - 200 Mb/s.
Antena z którą się łącze, urządzenie jest ustawione na piętrze w dużym oknie balkonowym od strony BTS
Czy jestem w stanie sprawdzić czy router ten łączy sie z pasem n78 3500 a najlepiej jeśli dałoby się to jeszcze wymusić.
Jakby było n78 zablokowane , to by 450Mb/s nie wyciągnął ...( choć 200Mbps bez n78 jest jak najbardziej ok).
Poszukaj w menu , gdzieś powinno być trochę więcej informacji o sieci , o sygnale i z czym aktualnie się łączy też.
I na pewno to są wszystkie dane ? Nic nie ma niżej , w stylu B7+... +n78 ?
Teoretycznie tu widać ,że podstawowym pasmem jest B7 ( jak najbardziej z BTS z Rabkowic) , i że router łączy się z 5G ( bo jest jakiś średni sygnał) , ale czy to na pewno n78 ( a nie np. n1) tego nie widać.
Mieszkasz w domku jednorodzinnym , nie możesz wziąć czegoś zewnętrznego ?
kupiłem jeszcze przed chwilą huactrl pro poniżej screen
To co mam aktualnie dostałem za darmo i nie wiem czy chce wydać 1500 zł na jakieś odu które nie wiem czy coś wielce poprawi. Dom jest w zabudowie bliźniaczej i już wykończony więc też nie bardzo będę miał jak ewentualnie ciągnąć przewody w nowe miejsce itp
Aktualnie router stoi na piętrze w tym miejscu skierowany w stronę BTS
Czyli wychodzi na to że najlepiej by było jakbym wziął w play ofert z NETBOX 5G CPE MAX 5 (H352-381)?
Play agregacja 5N78 +LTE , jako kotwica LTE2600 z 1 sektora, sygnał poprawny. Nieco gorzej na N78, szczególnie SINR. Sektor na Rabowice, wystaw go za okno i przetestuj. W Play ten zestaw w ratach na abonamencie jest za drogo , sama oferta tez kosmiczna cena. W wersji na uzyczenie podobnie i jeszcze gorzej.
Zmieniłem delikatnie ustawienie routera ale nie wystawiałem go jeszcze przez okno i tak wyglądają wykresy
Niestety cały czas 5g MHz w hua jest z wykrzyknikiem tak jakby się z nim nie łączył
Rozumiem że jestem skazany na zakup jakiegoś odu? W grę wchodzi tylko Play niestety bo testowałem inne sieci i była to totalna porażka. Z tego co widzę to mają ofertę za 115 zł nielimitowanego 5g bez urządzenia lub 145 zł z tym zestawem co podałem ale na użyczenie jak rozumiem.
onken pisze: ↑2025-05-29, 21:22
Można znaleźć lepsze oferty
Wiem o Pana ofercie bo nawet kontaktowałem się najprawdopodobniej z Panem na pewnym znanym portalu na A Tylko wtedy też nie brałem pod uwagę, że będę musiał dokupić sprzęt, myślałem że H135-380 to oganie.
Pytanie w takim razie w co iść? Rozglądać się za ZTE MC889 czy jest coś tańszego co wystarczy w tych warunkach?
Z zewnętrznych ,jest MC889 , jest H352-381 ( tego zdaje się w plusie można kupić na raty bez abonamentu za łącznie mniej niż 1000pln) .
Jeden z droższych MC889A PRO ( ale tu też coś ludzie narzekają ,że na najnowszym fw nie osiąga pełnych prędkości, obcina pasmo n78 do 15-20Mhz ,także testy i możliwość zwrotu )
Z tańszych może Nokia 5G14b ( tą można przykleić na szybę i ma taśmę pod uszczelkę okna ,ale ma port tylko 1Gbps) , lub mniej popularne ( ale dobre) NR7101 , NR7103.
Trzeba uważać na taki wynalazek jak WNC od T-Mobile , ludzie narzekają na niego ( więc jak już coś to gruntowne testy i możliwość oddania, bo ja taki mam do testów i tych problemów nie zauważam , ale mój nie jest z polskiej dystrybucji).
Ale spróbuj wystawić tego H135 za okno i wtedy zobacz ( Nie wiem co ten wykrzyknik może oznaczać)
Mig25 pisze: ↑2025-05-30, 07:37
Z zewnętrznych ,jest MC889 , jest H352-381 ( tego zdaje się w plusie można kupić na raty bez abonamentu za łącznie mniej niż 1000pln) .
Jeden z droższych MC889A PRO ( ale tu też coś ludzie narzekają ,że na najnowszym fw nie osiąga pełnych prędkości, obcina pasmo n78 do 15-20Mhz ,także testy i możliwość zwrotu )
Z tańszych może Nokia 5G14b ( tą można przykleić na szybę i ma taśmę pod uszczelkę okna ,ale ma port tylko 1Gbps) , lub mniej popularne ( ale dobre) NR7101 , NR7103.
Trzeba uważać na taki wynalazek jak WNC od T-Mobile , ludzie narzekają na niego ( więc jak już coś to gruntowne testy i możliwość oddania, bo ja taki mam do testów i tych problemów nie zauważam , ale mój nie jest z polskiej dystrybucji).
Ale spróbuj wystawić tego H135 za okno i wtedy zobacz ( Nie wiem co ten wykrzyknik może oznaczać)
Dzięki za listę propozycje, raczej i tak powyżej 1Gpbs nie przewiduje bo z tego pamiętam dewelopera w ściany położył i tak patchcordy cat 6
Ale 6 kat. to spokojnie 2.5Gb/s przepycha, w grę wchodzi tylko Play bo on ma jako jedyny N78. Zestawy zew. CPE 5G + router wew. AX3000 do kupienia nowe ponizej 1000 zł, wystarczą te o mniejszym zysku anten. Jak nie masz parcia to na tym wewnętrznym routerze 5G masz poprawne parametry sygnału na pasmach pojemnosciowych LTE oraz N78.
Parcia nie mam bo generalnie to czekam na podłączenie światłowodu przez Orange tylko, że jak to z Orange zrobili światłowód na całym osiedlu ale nie podłączyli do swojej głównej infrastruktury teraz niby przepychają się z gminą i światłowód może być za miesiąc, za rok albo 5.
Wystarczy mi stabilne 300 Mb/s
Intryguje mnie tylko czemu Hua cały czas pokazuje 5G z wykrzyknikiem bo dla mnie by to oznaczało że teoretycznie się z nim nie łączy.
Jeśli będziesz miał go po odpowiedniej cenie ,to tak. Ma 2,5Gbps , jedynie te z zagranicznych dystrybucji nie będą miały pasma n41 ( potrzebne przy plusowym 5G).
Z n78 będzie działać ok
Ostatnio zmieniony 2025-05-30, 09:00 przez Mig25, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki wszystkim za porady, mam już jakiś plan działania. Wpierw karta od kolegi onken. Potem ewentualnie będę polował na jakieś odu wymienione w tym wątku jeśli aktualny sprzęt nie będzie dawał zadowalający rezultatów.
aktualnie testuje od tygodnia na karcie z play z 200 GB, aktualnie zostało jeszcze 128GB. Dodatkowo mam subskrypcje Viking Mobile z prawie 1000 GB na miesiąc ale tam jest lejek na max 300 Mb/s i dodatkowo odnoszę wrażenie że przy większym obciążeniu BTS jestem spychany w kolejce bo miewa zadyszki wieczorem. Wydaj mi się, że takie testy będą wystarczające
Od lipca Żona wraca do pracy, w większości zdalnej więc mam czerwiec na ogarnięcie tematu stabilnego Internetu
Mig25 pisze: ↑2025-05-30, 10:52
Virgin Mobile aktualnie lejkow nie ma...No ale ok.
Ale już nie bardzo co mam testować jeśli chodzi o sieć gsm jestem skazany na play Teraz została mi tylko kwestia ewentualnego doboru sprzętu jeśli na dłuższą metę H135-380 będzie działał średnio.
Viking Mobile wziąłem jakoś w styczniu jak na tym BTS nie było jeszcze n78 dopiero 2 - 3 dni temu gdzieś mignął mi artykuł że play rozszerza C i się okazało, że mój BTS akurat jest
To weż abonament w Play za 115 zł i masz no limit, ja zuzywam 2-3TB/m-c więc korzystam z 3-4 starterów Virgin i mam taki no limit za 10,5-14 zł na m-c ale mnie się chce, zajmuje mi to z 10 minut miesiecznie więc za te 10 minut mam 100 zł w kieszeni ale najważniejsze i tak jest że nie mam podpisanego cyrografu na 2 lata, cenię sobie wolność wyboru.
Ja też nie rozważam 115 zł, tylko zakup/wynajem karty od onkena - 70 zł miesiąc więc wychodzi to dość podobnie do Virgin przy założeniu 3 - 4 starterów na miesiąc. Jeden starter 5 zł + 10 zł doładowanie