Mobilny zestaw do streamingu z motorówki - Gdynia, Puck
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mobilny zestaw do streamingu z motorówki - Gdynia, Puck
Dzień dobry,
szukam najlepszego zestawu do przeprowadzenia transmisji na żywo z motorówki będącej w dużej odległości od brzegu na zatoce Puckiej oraz zatoce Gdańskiej.
Puck orientacyjnie: 54.742437, 18.445773
Gdynia orientacyjnie: 54.512474, 18.576933
Transmisja odbywa się z enkodera, który może przyjmować internet przez dongle usb, wejście ethernet, wewnętrzną kartę sim oraz wi-fi. Chciałbym skorzystać z zewnętrznego modemu żeby mieć jedno bardzo pewne źródło zasięgu. Reszta źródeł będzie współpracowała w bondingu, w enkoderze. Bitrate przesyłanego obrazu to minimum 3000kb/s ale chciałbym celować w jak najwięcej.
Potrzebuję modem najlepiej z własnym zasilaniem, wyjściem ethernet, oraz złączem do anteny zewnętrznej.
Myślałem nad używanym Nighthawk M1. Pytanie czy warto szukać czegoś z 5G np. Nighthawk M2? W moim przypadku liczy się tylko upload.
Dlaczego takie parametry modemu:
- własne zasilanie bo na motorówce nie ma za bardzo jak zasilić modemu. Chyba, że jakieś zasilanie przez usb-c i powerbank? W każdym razie im mniej kabli tym lepiej
- złącze anteny ponieważ podczas testów wyszło, że im modemy są wyżej tym lepiej, w momencie kiedy modem jest nisko na motorówce zasięg jest o wiele słabszy - pytanie czy kupowanie coś takiego ma sens: https://www.netgear.com/pl/home/mobile- ... o-antenna/
- wyjście ethernet ponieważ enkoder, który wysyła sygnał ma wejście ethernet i wydaje mi się, że może to być najlepsze połączenie
Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju wskazówki.
Pozdrawiam
szukam najlepszego zestawu do przeprowadzenia transmisji na żywo z motorówki będącej w dużej odległości od brzegu na zatoce Puckiej oraz zatoce Gdańskiej.
Puck orientacyjnie: 54.742437, 18.445773
Gdynia orientacyjnie: 54.512474, 18.576933
Transmisja odbywa się z enkodera, który może przyjmować internet przez dongle usb, wejście ethernet, wewnętrzną kartę sim oraz wi-fi. Chciałbym skorzystać z zewnętrznego modemu żeby mieć jedno bardzo pewne źródło zasięgu. Reszta źródeł będzie współpracowała w bondingu, w enkoderze. Bitrate przesyłanego obrazu to minimum 3000kb/s ale chciałbym celować w jak najwięcej.
Potrzebuję modem najlepiej z własnym zasilaniem, wyjściem ethernet, oraz złączem do anteny zewnętrznej.
Myślałem nad używanym Nighthawk M1. Pytanie czy warto szukać czegoś z 5G np. Nighthawk M2? W moim przypadku liczy się tylko upload.
Dlaczego takie parametry modemu:
- własne zasilanie bo na motorówce nie ma za bardzo jak zasilić modemu. Chyba, że jakieś zasilanie przez usb-c i powerbank? W każdym razie im mniej kabli tym lepiej
- złącze anteny ponieważ podczas testów wyszło, że im modemy są wyżej tym lepiej, w momencie kiedy modem jest nisko na motorówce zasięg jest o wiele słabszy - pytanie czy kupowanie coś takiego ma sens: https://www.netgear.com/pl/home/mobile- ... o-antenna/
- wyjście ethernet ponieważ enkoder, który wysyła sygnał ma wejście ethernet i wydaje mi się, że może to być najlepsze połączenie
Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju wskazówki.
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Mobilny zestaw do streamingu z motorówki - Gdynia, Puck
Pomysł z założenia obarczony wadami. Swego czasu testowałem zew. CPE 5G zasilany zamiast POE poprzez USB-C krótkim kablem dobrej jakości z powerbanka 20 000 mAh. Od niego kabel Ethernet do routera /enkodera.
-
Mógłbyś rozwinąć? Jestem przygotowany na to, że jednak będę potrzebował zasilania .itd. Warunki same z siebie są trudne - woda, wstrząsy, wiatr. Chciałem się tylko dowiedzieć czy istnieją prostsze rozwiązania. Myślę, że dorobienie kabla powerbank->modem to nie jest problem.Pomysł z założenia obarczony wadami.
-
- Guru bezprzewodowy
To jest jakieś 2,5km od brzegu , Więc do BTSów jeszcze dalej.
Wyydaje mi się ,że BTSy też mają sektory skierowane wzdłuż wybrzeża/plaży , a nie na morze , co jeszcze bardziej pogarsza sytuację...
Pewnie standardowo z tych miejsc przydałyby się screeny z apki Netmonster dla każdego z operatorów...
Wyydaje mi się ,że BTSy też mają sektory skierowane wzdłuż wybrzeża/plaży , a nie na morze , co jeszcze bardziej pogarsza sytuację...
Pewnie standardowo z tych miejsc przydałyby się screeny z apki Netmonster dla każdego z operatorów...
-
Wykonam pomiary do końca tygodnia z apką i podeślę wyniki. Na razie patrząc samym speedtestem wyszło, że najlepiej wypada Play i T-mobile.Pewnie standardowo z tych miejsc przydałyby się screeny z apki Netmonster dla każdego z operatorów...
Domyślam się, że pomiary służą wybraniu najlepszego operatora do danego miejsca. Pytanie czy jest jakiś zestaw modem + antena (raczej dookólna bo motorówka zmienia kierunki dosyć często), który możecie na tym etapie polecić?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Pakiet 12-14,4V (li-ion/lifepo4) jako zasilanie typowych modemów, które mają wejście 12V. Używam w miejscach gdzie potrzebne jest przenośne stanowisko z modemem zewn skierowanym w stronę BTS lub szukaniem optymalnego miejsca/ustawienia modemu lub anteny.