Zakładam po roku wątek bliźniaczy, bo tamten zszedł na niewłaściwy temat.
Posiadam router Zyxel NR5103E. Dowiedziałem się że jest to model sprzedawany przez operatorów, ja kupiłem go z drugiej ręki i nie wiem od jakiego operatora pochodzi.
Szybka informacja czemu chcę go aktualizować. Ten router to model LTE+5G. Bardzo fajnie mi się go używa, działa również wzorowo. Natomiast jakiś czas temu Plus jako jedyny włączył nadajnik 5G na dokładnie tym samym maszcie z którym obecnie łączę się w Play. Chciałem to wykorzystać i sprawdzić, kupiłem kartę SIM z Plusa ale po włożeniu do routera ten nie chce się z 5G łączyć. Gdy włożę kartę do telefonu i stanę na dachu obok anten, telefon bez problemu się z 5G łączy z tym właśnie nadajnikiem. Sprawdziłem już wszystko, w internecie wyczytałem że problem może powodować stary firmware routera i też jest to ostatnia rzecz jakiej nie testowałem. W tym momencie na routerze pracuje firmware V1.00(ACDJ.1)D1 . Bardzo stary. Rozmawiałem ze wszystkimi polskimi operatorami ale wszyscy zgodnie twierdzą że:
a) nie mają firmwareu do tego routera
b) nawet jakby mieli to nie zaktualizują bo oni nie ingerują w urządzenia użytkowników, nawet te sprzedane przez nich. Tylko i wyłącznie producent.
Pisałem do Zyxela. Do oficjalnego polskiego wsparcia, do wsparcia globalnego, jako ja prywatnie oraz użyłem firmowego emaila by udawać że piszę jako firma. Stanęło na tym że oni go nie zaktualizują bo to urządzenie od operatora a nie od nich i nic z tym nie mogą zrobić.
Przekopałem pół internetu ale nie znalazłem nowego softu bym mógł wgrać go ręcznie. Są dostępne do modelu bez E na końcu (wersja sprzedawana oficjalnie przez Zyxel) ale ten model ma zupełnie inne bebechy i absolutnie nie będzie współpracował z moim urządzeniem.
Numer seryjny to S220Z17003993 jeżeli komuś to potrzebne. Ma ktoś może pomysł co jeszcze mógłbym sprawdzić? Nie ma do tego routera żadnego innego softu pokroju DD-WRT czy Open-WRT.
Pisałem do Three z UK - nie jestem ich abonentem więc odsyłają do Zyxela. Zyxle uważa że to nie ich urządzenie tylko dostawcy, i odsyłają do niego. Także zostałem sam