Mam aktualnie to tzw. 'AiMesh' od Asus - główny podłączony do Internetu na piętrze to Asus Gaming TUF AX6000,
węzeł — bezprzewodowo na parterze /nie chcą kłaść kabla :-]/ to RT-AX52. Dom około 250 m, strop drewniany.
Na piętrze jest całkiem ok (no może poza jednym przeciwległym miejscem, ale to akurat dość proste do rozwiązania — jeszcze jeden router albo główny bardziej centralnie).
Problemem jest sam Asus TUF, a dokładniej jego najnowsze FW. Od 3. aktualizacji WiFi ma problemy...
Łącze 1 Gbit/s, a zdarza się, że nie ładuje miniaturek; laguje, jakbym korzystał ze starej Neostrady.
Jest to znany problem na forach. https://www.snbforums.com/threads/asus- ... ost-955728
Nie mam ochoty siedzieć na starym, dziurawym i prawie rocznym FW — na nim jeszcze to działa ok.
Sam router chyba zbliża się do swojego EOL i chyba i tak czas będzie na coś nowszego.
Aktualnie obsługuje 4 komputery, 4 telefony, trochę IoT /ATV, HUE, Aqara, Meross, pralka, zmywarka/.
Dostałem już kod zwrotu. Skoro nie potrafią/nie chcą tego poprawić od kilku miesięcy, to nie ma sensu się męczyć...
Możecie zaproponować coś w ich miejsce? Flint 2? Ubiquiti UniFi U7? TP-LINK Archer BE550? (ale na WiFi 7 mi nie zależy, wystarczy 6e - a i to nie jest konieczne). Czy coś innego? Pewnie i tak trzeba będzie dwie-trzy sztuki...
Asus TUF AX6000 + RT-AX52, słabe WiFi po aktualizacji FW – co w zamian?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Asus TUF AX6000 + RT-AX52, słabe WiFi po aktualizacji FW – co w zamian?
Ile sztuk tego IoT masz, one transferu nie potrzebują ale IP zajmują i zwykle łączą się z najniższymi możliwymi prędkościami. Przy większej ilości IoT trzeba im osobną sieć zrobić (osobne WiFi i router).
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Sztuk? W tym momencie 7. żarówek, 2włączniki + mostek HUE - Matter, Aqara silnik rolet ZigBee + mostek, 4gniazdka Belkin - Thread, listwa Meross to matter (w tej ver jeszcze Matter over WiFi), zmywarka i wentylator Xiaomi - WiFi 2.4
EDIT: A i jeszcze czujnik ruchu od HUE i obecności od Lafaer. No i wspomniane wcześniej ATV i Apple Watch
Z tego co widzę to IP zajmuje tylko mostek HUE, ATV, zegarek, listwa i wentylator, pralka, zmywarka.
EDIT: A i jeszcze czujnik ruchu od HUE i obecności od Lafaer. No i wspomniane wcześniej ATV i Apple Watch

Z tego co widzę to IP zajmuje tylko mostek HUE, ATV, zegarek, listwa i wentylator, pralka, zmywarka.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli masz mieszane, WiFi i Zigbee/Matter. Co jednak nie zmienia tego że IoT wymuszają małe prędkości WiFi w 2.4GHz.
W sumie nie powinno jakoś mocno degradować sieci o ile urządzenia w stylu laptop/smartfon używają pasma 5GHz.
W sumie nie powinno jakoś mocno degradować sieci o ile urządzenia w stylu laptop/smartfon używają pasma 5GHz.
Nie pomagam na PW!