Co wybrać... ZTE MC888B vs MERCUSYS MB520- 5G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gulki81
Początkujący użytkownik forum

Co wybrać... ZTE MC888B vs MERCUSYS MB520- 5G

Post autor: gulki81 »

Cześć chłopaki,

mam do wyboru dwa routery jak w temacie, ZTE w cenie 530 zł, MERCUSYS w cenie 650 zł.

Który z nich wybralibyście do zastosowania wewnętrznego bez podłączania anten zewnętrznych. Celowo nie podaję lokalizacji, gdyż chodzi mi tylko o aspekt parametrów technicznych tych dwóch routerów i ewentualnej większej przyszłościowości MERCUSYS'a z racji obsługiwania szerszego pasma 5G.

ZTE jak wiadomo na x62, MERCUSYS na T750. ZTE obsługuje niby szerokość pasma w 5G 120 Mhz, MERCUSYS 200 Mhz.

Na dzień dzisiejszy nie planuję korzystać z portów LAN, transfer odbywać będzie się za pomocą Wi-Fi.

Obydwa miałem już na testach, nie odczuwam różnic w ich działaniu odnośnie prędkości czy opóźnień. Do MERCUSYS'a testowo podłączyłem nawet antenę https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- ... 2oGv6oyWxe, ale albo antena lipna albo przełączenie na anteny zewnętrzne działa jak w starszych ZTE, bo nie odczułem poprawy parametrów. Wybrałem do testów tę antenę ze względu na łatwość jej ewentualnego zwrotu.

Pytanie do Was, czy MERCUSYS jest sprzętem o tyle bardziej przyszłościowym, żeby uzasadniało to dopłatę 120 zł? Myślicie, że przyszłość przyniesie agregację pasm 5G w takim zakresie, że MERCUSYS zapewni wyższe transfery? Osobiście odnoszę wrażenie, że na NSA nie ma co liczyć na agregację pasm pojemnościowych i dopłata do MERCUSYS'a sensu nie ma, a jakie jest Wasze zdanie?

Zdrawiam.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Co wybrać... ZTE MC888B vs MERCUSYS MB520- 5G

Post autor: Mig25 »

A jakie niby pasmo miałoby Ci wpaść na 5G w niedalekiej przyszłości (czyli tak maks 2 lata) o szerokości większej niż 20Mhz ?
Rozumiem ,że n78 o szerokości 100Mhz juz masz...
gulki81

Tak, chodzi mi o agregację w stylu 2 x n78 lub dwóch pasm 5G o łącznej szerokości powyżej tych 120 Mhz. Chyba, że jakoś opacznie to rozumiem i nie o to we wskazanej przeze mnie szerokości pasma chodzi.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

2x78 będzie być może w 5G SA o ile operator na to pozwoli. Na razie mamy 5G NSA i oprócz Plusa nikt inny nie pozwala na agregację 5G.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

I jesteś na tyle blisko dwóch nadajników ,żeby n78 odbierać z obu i to jeszcze wewnątrz ?
No i o ile to możliwe , bo wszędzie gdzie widzę takie tricki , to szerokość ani jednego pasma nie jest 100MHz...( ale może to właśnie przez modem :) )

W każdym razie takie połączenia już były możliwe w LTE , i chyba tylko Play takie coś testował , ale chyba to jest wyłączone znowu od momentu włączenia 5G...

Nie liczył bym takie agregacje ,w ciągu właśnie dwuletniej przyszłości.
gulki81

Ja w promieniu 1 km mam bodaj 11 nadajników różnych operatorów, więc może się taka sytuacja zdarzyć ;) Na co dzień śledzę media branżowe z zakresu telefonii mobilnej i nie wygląda mi na to, aby w najbliższych latach coś miało się ruszyć w tym zakresie. Trend widzę raczej do łączenia pasma pojemnościowego z zasięgowym i może się okazać, że na lata zostaniemy z jakimś 5G700 + 5G3500, czyli agregacją do 120 Mhz. Nie przypuszczam, aby PLUS zagregował coś w stylu n41 + n78.
ODPOWIEDZ