Jaki następca Huawei B818-263 Prime 3

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
barka42
Początkujący użytkownik forum

Jaki następca Huawei B818-263 Prime 3

Post autor: barka42 »

Cześć,
rozglądam się za następcą dla mojego Routera Huawei 4G Prime 3, model B818-263. Aktualnie działa dość dobrze, stabilnie, podłączoną mam antenę zewnętrzną Cybertech Dualna LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz. Dopuszczam możliwość wymiany całości. Niestety, mieszkam na wsi i antena kierunkowa zewnętrzna zamontowana na kominie/kalenicy jest konieczna.

Na tym sprzęcie agregowana są 4 pasma LTE. Prędkość (max) poboru danych to 160MB/s. I to jest w zasadzie wystarczające. Bardziej zależy mi na stabilności, która mogłaby być lepsza. Wcześniej testowałem Huawei H312-371, ale w mojej lokalizacji nie był lepszy niż obecny B818.

Rozważałem:
Zyxel FWA510
TP-Link NX510

Warto zmieniać? Jest coś lepszego w budżecie do około 1000 PLN?

BTS to Orange w lokalizacji GPS: 53,027222,18,023056 - poza LTE ma też 5G --> 700, 2100 i 3500.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki następca Huawei B818-263 Prime 3

Post autor: matek451 »

A po co komu lokalizacja GPS dla BTS-a, który oczywiście nie ma N78 ani N28. Wybór FWA510 czy NX510 dramat , nie wspominajac o wyborze Orange
barka42

W mojej lokalizacji nie ma innej opcji niż Orange. Lokalizacja do BTS, ponieważ nie mogłem wkleić link do btsseaech, aby wskazać co jest dostępne na danym BTS’ie.

Czy poza krytyką masz jakieś pragmatyczne sugestie? Jeśli nie te 2 modele, to co?
matek451
Guru bezprzewodowy

A na jakiej podstawie mam mieć sugestie praktyczne, nie znam lokalizacji, nie pokazałes zakladki zHuawei z danymi dotyczacymi pasm LTE na nim z danymi z BTS-a i parametrami sygnału na nich z anteną CT17. Oczywiście nie zgadzam się ze stwierdzeniem ze tylko Orange wchodzi w grę tym bardziej z tego BTS-a NetWorks na Bydgoskiej 38 bo te same pasma na nim ma tez T-mobile.
Ostatnio zmieniony 2025-12-28, 21:09 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
barka42

To jeszcze raz, dla uściślenia:

1. Aktualnie używam Huawei B818. Nie ma tutaj żadnych opcji ustawień. Wkładasz kartę SIM, mierzysz jakość sygnału LTE poprzez przestawianie anteny zewnętrznej (zawieszonej na kominie) i na tym się kończą możliwości tego sprzętu. Co więcej, parametry zebrane przy pomocy aplikacji na telefonie w moim domu nie pokryją się z rzeczywistością, bo korzystam z BTS na Bydgoskiej 38 dzięki antenie kierunkowej. Chyba, że mogę zrobić coś innego... ?

2. W miejscu, gdzie mam dom, testowałem wszystkich operatorów. Co więcej, mam bliżej niż wskazany wcześniej BTS inne nadajniki z Play, T-Mobile oraz Plus. Jednak mimo to, w moim domu Orange bije resztę operatorów na głowę - zarówno pod względem prędkości transmisji danych jak i stabilności. Możesz się z tym nie zgadzać, ale to ja spędziłam kilka dni testując operatorów.

3. Zyxel, TP-Link --> nie testowałem. W trakcie "desk research" odnalazłem informacje, że agregują pasma LTE, 5G i mają możliwość podłączenia anten zewnętrznych.

4. "CT17, N68, N28" - mogę wygooglować, ale nadal nie będę miał doświadczenia (wiedział) oraz nie będę w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy inny sprzęt niż Huawei B818, w połączeniu z tym BTS ma Bydgoskiej 38, będzie działał lepiej niż to co mam. Dlatego zadaję pytanie na tym forum: Czy w wymuszonej konfiguracji połączenia do BTS na Bydgoska 38 warto rozważyć inny sprzęt niż Huawei B818, Zyxel oraz TP-Link, aby poprawić parametry łącza internetowego.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie rozumiesz podstaw, korzystasz ze stacji bazowej NetWorks na pozwoleniu Orange, na niej ten operator i T-mobile ma LTE2600+2100+1800+800+900, brak nawet pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, odległość od BTS-a to nie wszystko bo anteny na nich są sektorowe , akurat ten na Bydgoskiej ma 3 sektory, 1 i 3 świecą wzdłuż torów kolejowych a 2 jest na azymut 245 czyli na Kobylarnię.
B818 dziala z aplikacjami do zarzadzania pasmami i diagnostyki na Windows/Android dla HiLink. Czyli mozna wymuszać konkretne pasma i agregacje i sprawdzać dane BTS-a i parametry sygnału na nich. Ty nie chcesz wspólpracować , a na dodatek twierdzisz ze operatorzy którzy mają na swoich BTS-ach w tej okolicy prawdziwe 5G N78 działają gorzej niż Orange z Bydgoskiej gdzie N78 dla niego nie ma, po co więc wybierasz stacjonarne wewnątrzne routery 5G Zyxela/TP-linka ? W internecie 95% informacji o sprzęcie do internetu mobilnego to bzdury więc ten twój reserarch niewiele wart. Tysiace razy tłumaczyłem dlaczego nie wybiera sie takich routerów do lokalizacji odległych od stacji bazowych i nie zmienia tego fakt ze Zyxel i TP-link mają złacza anten zew.
Wystarczyło się z tym zapoznać , temat przerabiany od kilku lat. Czas zestawów router+ antena zew. wraz z nastaniem 5G NSA minął. Brak przyblizonej lokalizacji i wyników testów na B818 z anteną CT17 więc nie wiemy z którego sektora korzystasz na tym BTS-ie, te dane zawsze pozwalają zrobić analizę dla wszystkich operatorów i infrastruktury na BTS-ach.
To wymaga wiedzy i znajomości tematów a testy na telefonie na kartach operatorów dostarczają potrzebnych danych jesli wie się jak z nich korzystać. Zwykły speedtest wewnatrz domu na pewno nie jest fachowym testem.
Po tym co napisałes domyslam się lokalizacji , Play na BTS-ach Bydgoska 23 i Zielonka ma 5G3500 N78+ 5 pasm LTE ale kluczowe są sektory na nich, tak samo jak T-mobile z Bydgoskiej 15A gdzie ma 5G3600 N78+ 5XLTE.
Plus też ma na 2 stacjach bazowych swoje 5G2600 N41 w agregacji z LTE2600+1800+800 więc pojemnościowo i tak lepiej niż Orange z Bydgoskiej. Stad zasadne jest pytanie o przybliżoną lokalizację bo w zalezności od niej mozna wybrać optymalnego operatora i sprzęt.
W internecie na pewno znajdziesz pseudo znawców którzy w ciemno odpowiedza ci na tak postawione pytanie i dobiorą sprzęt, ja tak nie działam. A sprzęt polecam tylko taki jaki sam przetyestuję, akurat te 2 routery też mam i ich na pewno nie polecą do anten zew. a tym bardziej do 5G NSA.
barka42

Teraz dopiero załapałem o co chodzi... W mojej okolicy Orange nie dostarcza (jeszcze) 5G.

OK, to do rzeczy:
1. Mój dom jest na azymucie 245, w kierunku Kobylarnia. Miejscowość Nowe Dąbie. Mniej więcej tutaj: 52.980666, 17.955840. Huawei B818 był zainstalowany przed erą 5G i sprawdzał się całkiem nieźle. Teraz nieco gorzej. Co więcej, w jednym pomieszczeniu telefon przełącza się między 4G a 5G (sprawdzę jaki nadajnik łapie), dlatego chciałbym sprawdzić, co poradzi sobie lepiej. I tak, możesz mieć rację, że dziś, po 4 latach od instalacji B818, będą lepsze sieci i nadajniki.
2. Nie chodzi o niechęć do współpracy, ale HiLink nie znam, nie używałem. Nie używam prywatnie Windows ani Android, a na służbowym sprzęcie nie mogę instalować obcego oprogramowania. No ale dzięki Tobie jutro coś pożyczę i sprawdzę dokładniej.
3. W mojej okolicy inni operatorzy mają gorsze parametry sieci niż Orange. Może w innej części wsi ktoś inny ma lepszy zasięg w Plus, w jeszcze innej będzie to Play, ale Nowe Dąbie to telekomunikacyjna dziura. Jak do tej pory nikt z Plusa, Play czy T-Mobile nie był w stanie poprawić sytuacji, nawet po interwencji samorządu. Nie mam parametrów z konkretnych aplikacji/narzędzia.
4. Jeśli tłumaczyłeś wcześniej dlaczego nie używa się tych urządzeń, poszukam lub (uprzejmie poproszę) podeślij link. Przeczytam, zapoznam się. Jak widzisz - nie jestem ekspertem, ale chętnie się uczę ze sprawdzonych źródeł.
5. Przy testach Play na urządzeniu Huawei H312-371 (zamontowany na stojaku na strychu, jeszcze nie na kominie) pojawiał się szczątkowy zasięg 5G (nie pamiętam z którego nadajnika). Mimo wykrycia sygnału, nie udało nawiązać się stabilnego połączenia.
matek451
Guru bezprzewodowy

I wszystko jasne, T-mobile w marcu 2025 zmienił na stacji bazowej na swoim pozwoleniu w Łabiszynie anteny pod 5G N78 i teraz dzialaja z większymi mocami oraz udostepnił je pod 5G N78 dla Orange, Teraz wiec ci operatorzy maja tam agregację 5G N78+LTE2100+1800+800+900 oraz pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, sektor 1 jest na azymut 60 czyli wzdłuż drogi DW254 na Nowe Dąbie. Ogólnie T-mobile ma tam te pasma od lipca 2024, wczesniej działała na LTE2100+1800+800 I 5g2100 N1 w DSS z LTE2100 dla tych 2 operatorów ale z mniejszymi mocami a 1 sektor był na azymut 70 stopni. Czyli to była od lipca 2024 optymalna stacja dla T-mobile a po uruchomieniu w marcu N78 takze dla Orange i ci 2 operatorzy nie mają tam konkurencji. Takie sa fakty a nie mity z internetów, Play ma BTS w Łabiszynie na Przemysłowej ale na 1 sektorze tylko LTE2100+1800+800 i 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, to sektor na azymut 60 czyli na ciebie, LTE2600 jest tylko na drugim, tym na południe, czyli Play odpada.
Plus miał w Łabiszynie już od lipca 2021 swoje 5G2600 N41+LTE1800+900 ale sektor nie na ciebie , nic sie nie zmieniło więc u ciebie raczej nie istnieje.
Sytuację zmienił tam już dawno T-mobile i to on zawsze był tam numerem jeden , do BTS-a na Szubińskiej w Łabiszynie masz około 3.5 km, nalezało juz dawno z niego korzystać https://www.google.com/maps/place/52%C2 ... FQAw%3D%3D sektor idealnie na ciebie.
Dzieki temu masz tez teraz zasieg 5G3600 N78 w Orange wiec wymagany jest zew. CPE 5G/LTE + router wew. do sieci lokalnej i WiFi ustawiony na Szubińską a nie jakies routery wew. 5G/LTE jakie sam wybierasz.
Osiagi na N78+ LTE po optymalizacji parametrów sygnału powyzej 500Mb/s to norma.
H312-371 oczywiście nigdy sie nie nadawał bo nie obsługuje 5G N1 na 2100MHz a wiec pasma dostepnego wczesniej dla Orange/T-mobile/Play z ŁABISZYNA a tym bardziej jak skierowałes go na Brzozę to i z LTE miał problemy. Tym bardziej dla Play bo stacja bazowa tego operatora w Brzozie nie ma sektora w twoim kierunku.
Klasyka, czyli jak nie korzystać z pseudo wiedzy na te tematy jaką zalany jest internet.
barka42

Cieszę się, że miałeś na tyle dużo cierpliwości, aby mi to wytłumaczyć. W końcu to załapałem. Nadal nie dorastam do pięt osobom takim jak Ty, ale moje zrozumienie jest większe.

HiLink nie oferuje więcej niż moje obecne oprogramowanie do zarządzania routerem, ale znalazłem HuaCTRL. Na nim odczytałem dane z B818.
W połączeniu z BTS na Bydgoska 38 uzyskuje parametry:
a) SINR - skacze od 7 do 10 (w porywach 11) dB
b) RSRP - -94dBm
c) RSRQ - skacze od -5 do - 11dB
d) RSSI - -69dBm.
Szału nie ma. Regulacja też niewiele daje - przy pomocy poprzedniego narzędzia Huawei udało się złapać dość dobry kierunek/azymut na BTS.

Na razie zmniejszyłem ilość obsługiwanych pasm do 4 (B1, B3, B7 i B20). Pozostałe nie są obsługiwane na BTS Bydgoska 38, i może to częściowo rozwiąże mój problem (a w zasadzie problem syna --> utrzyma bardziej stabilne pingi).

Rzeczywiście, BTS na Szubińska może dać lepszy sygnał, tym bardziej, że moje wcześniejsze pomiary były jakieś 4 lata temu, a Huawei z 5G testowałem bez wystawiania go na komin.

Zabiorę się za testowanie najpierw z obecnym B818, a później zakupie (przynajmniej przetestuje) ZTE MC889A Pro lub Zyxel NR7103 - cenowo zbliżone. Któryś z nich może sprawdzić się lepiej?
ODPOWIEDZ