Pomoc w doborze routera Orange
Moderator: Moderatorzy
-
olej7777
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze routera Orange
Witam.
Mieszkam na Zawadach w gminie Bełchatow (51°23'12.3"N 19°21'51.5"E). Najbliższy mi (1,5km) sensowny nadajnik orange znajduje sie w Dobrzelowie (GPS: 51,384444,19,383889). Z tego co widzę ma 5g3500. Na próbę mam ZTE 888 na którym osiągam prędkości do 300Mb/s, wysyłanie ok 30Mb/s. Mam pytanie czy jestem jeszcze w stanie coś poprawić zmianą routera? Podobne osiągi mam na telefonie (honor magic v2). Umowa przez neta wiec mam jeszcze czas na rezygnacje z routera.
Mieszkam na Zawadach w gminie Bełchatow (51°23'12.3"N 19°21'51.5"E). Najbliższy mi (1,5km) sensowny nadajnik orange znajduje sie w Dobrzelowie (GPS: 51,384444,19,383889). Z tego co widzę ma 5g3500. Na próbę mam ZTE 888 na którym osiągam prędkości do 300Mb/s, wysyłanie ok 30Mb/s. Mam pytanie czy jestem jeszcze w stanie coś poprawić zmianą routera? Podobne osiągi mam na telefonie (honor magic v2). Umowa przez neta wiec mam jeszcze czas na rezygnacje z routera.
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze routera Orange
No to jedź do Dobrzelowa pod nadajnik , i zobacz tym telefonem o ile się zwiększy prędkość jak będzie lepszy sygnał.
Przy 1,5km to już trzeba myśleć o zewnętrznym CPE , jak MC889
Przy 1,5km to już trzeba myśleć o zewnętrznym CPE , jak MC889
-
olej7777
Jutro wiec skocze na test, jak bedzie lepiej to oddam ten router 888, wziabym moze taki ZTE G51F o ile jest ok i podlaczyl pod moj wlasny wifi 6e od redmi.
-
olej7777
Mam jeszcze pytania.
Jak sprawdzic azymut tego bts? Bo z tego co sie orientuje potrzebuje 270 stopni.
Mam sprzeczne informacje z BTSearch i BTS-GMS.EU... na pierwszym bts widnieje jako oragne natomiast na drugim juz nie... inne bts w okolicy sie zgadzaja tylko nie ten.
Jak sprawdzic azymut tego bts? Bo z tego co sie orientuje potrzebuje 270 stopni.
Mam sprzeczne informacje z BTSearch i BTS-GMS.EU... na pierwszym bts widnieje jako oragne natomiast na drugim juz nie... inne bts w okolicy sie zgadzaja tylko nie ten.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście MC888 to mega bład, masz router wew, do sieci lokalnej więc tylko zew. CPE 5G/LTE do niego. Dobrzelów dostał 5G N78 w kwietniu 2025, do tego ma 5 pasm LTE, 2 sektor na azymut 190 na DW476 a 3 na 310 stopni. Kup https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-r ... -odnowiony i po problemie. Oczywiście jak chcesz i masz kasę to https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-r ... te-g51f-5g w Orange jest mega opcją.
-
olej7777
Byłem na teście pod BTS, oddaliłem sie od niego na jakieś 500m tak by być między nim a moim domem... doznałem szoku 820 Mb/.s :O wiec cóż kupuje router zewnetrzny stawiam u syna w oknie i do niego swój router wewnetrzny chinski redmi 6e z chinskimi mocami anten czyli zasieg w całym domu bez problemu 
Odczuję różnice między MC889 a tym ZTE G51F 5G? Obecnie miałem światłowód ...
Odczuję różnice między MC889 a tym ZTE G51F 5G? Obecnie miałem światłowód ...
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie powinieneś , bo ma "lepsze" anten (nawet lepsze od MC889A PRO) no i lepszy/nowszy chipset. W praktyce to chciałbym zobaczyć takie porównanie 
Dla testów możesz też tego MC888 wystawić za okno (np na parapet ) w kierunku BTSa ,najlepiej w tym miejscu gdzie byłby ten zewnętrzny CPE , wtedy możnaby przyjąć , że tyle samo da radę MC889.
Dla testów możesz też tego MC888 wystawić za okno (np na parapet ) w kierunku BTSa ,najlepiej w tym miejscu gdzie byłby ten zewnętrzny CPE , wtedy możnaby przyjąć , że tyle samo da radę MC889.
-
olej7777
Zamówiłem z orange tego ZTE G51F, zrobie odrazu na nim test jak bedzie mała róznica w co wątpie to po prostu go zwróce mam na to 14 dni...
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
No zależy co dla Ciebie jest małą róznicą... Zapomniałem dopisać ,że aż takiej dużej na razie to nie będzie. Co innego jak może w przyszłości byłaby agregacja pasm 5G ....
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
W sieci lokalnej zasięg WiFi na routerze z mocami wg. chińskich norm wcale nie musi być lepszy bo komunikacja jest dwukierunkowa, urzadzenia klienckie czyli telefony, laptopy , itd posiadaja karty sieciowe pracujace z mocami zgodnymi z normami EU czyli dotrze do nich sygnał WiFi ale one odpowiedzą ze standardową mocą. To tak jakbys do kogoś mówił przez megafon, on cię usłyszy ale sam mówiąc bez megafonu będzie dla ciebie niesłyszalny.
A co do zew. CPE 5G G51F to spokojnie da radę ale powinien być na zewnątrz bo ściany, szyby tłumią sygnał. Przekonasz się juz teraz gdy wystawisz za okno MC888, porównasz parametry sygnału na N78 i pasmach LTE i jak to przełoży się na osiągi.
Kolejna sprawa to na jakiej podstawie sądzisz ze akurat na MC888 łaczysz się na N78 z BTS-em Dobrzelów, tak samo jak nic nie wiemy na temat kotwicy na LTE z którego BTS-a i na jakim pasmie.
Dla mnie bez screenów z MC888 i z NetMonster na telefonie z danymi stacji bazowych na LTE i 5G to wcale nie jest takie jednoznaczne, to NSA więc kotwica moze być z innego BTS-a niż N78 , wcale nie z Dobrzelewa.
A co to 5G700 N28 to Orange ma pozwolenie na to pasmo na pobliskim BTS-ie , szerokość w FDD 2X10MHz wiec coś tam da do ewentualnej agregacji z N78.
A co do zew. CPE 5G G51F to spokojnie da radę ale powinien być na zewnątrz bo ściany, szyby tłumią sygnał. Przekonasz się juz teraz gdy wystawisz za okno MC888, porównasz parametry sygnału na N78 i pasmach LTE i jak to przełoży się na osiągi.
Kolejna sprawa to na jakiej podstawie sądzisz ze akurat na MC888 łaczysz się na N78 z BTS-em Dobrzelów, tak samo jak nic nie wiemy na temat kotwicy na LTE z którego BTS-a i na jakim pasmie.
Dla mnie bez screenów z MC888 i z NetMonster na telefonie z danymi stacji bazowych na LTE i 5G to wcale nie jest takie jednoznaczne, to NSA więc kotwica moze być z innego BTS-a niż N78 , wcale nie z Dobrzelewa.
A co to 5G700 N28 to Orange ma pozwolenie na to pasmo na pobliskim BTS-ie , szerokość w FDD 2X10MHz wiec coś tam da do ewentualnej agregacji z N78.
-
olej7777
Sprawdziłem w netmonitoring id stacji bazowej był to dobrzelow. Jutro mogę wykonać screeny z których pewnie zrozumiecie więcej niż ja. W nie wiele dalszej lokalizacji mam też 5g3600 w centrum Bełchatowa ale tam pod samym masztem miałem minimalnie gorsze osiągi. Jutro być może będzie ten nowy ZTE to porobie testy... Zawsze mam to 14dni na zwrot. Zrobię też zrzuty z NetMonstera i routerów ZTE
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
ID BTS w przypadku aplikacji do diagnostyki czy na MC888 to są dane dotyczace kotwicy na LTE, dodatkowo też PCI oraz dane dla wszystkich pasm LTE z PCI i parametrami sygnału. Dla N78 pokazuje sie tylko PCI i parametry sygnału. Trzeba porównywać PCI, to NSA 5G wiec kotwica LTE moze być z innego BTS-a niz zasadnicze 5G N78.
-
olej7777
Zrobiłem test. Słabsze wartości są wewnątrz domu na przeciwko okna fasadowego (cała fasada) i chyba łapie innego bts a lepsze wartości są w kierunku bts który mnie interesuje z routerem wystawionym przez okno dachowe.
https://photos.app.goo.gl/WR1wbhdmrsqUit6VA
https://photos.app.goo.gl/WR1wbhdmrsqUit6VA
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
No to w pierwszym przypadku kotwicę LTE masz z nadajnika z Bełchatowa na dachu bloku os. Dolnoslaskie 219 (co jest w ogóle ewenementem , bo to po drugiej stronie Bełchatowa) , a w drugim przypadku to już Dobrzelów.
5G w obu przypadkach jest z tego samego nadajnika ( i raczej to będzie Dobrzelów ,skoro z wystawionym modemem w jego stronę sygnał wzrósł).
Możesz podać wersję fw tego sprzętu ? to jest ciągle MC888 czy już MC889A ?
Bo ma ten sam bug co fw B06 od MC889A - szerokość pasma 5G wyświetla błędnie , bierze wartość taką samą jak pasmo PCC.
5G w obu przypadkach jest z tego samego nadajnika ( i raczej to będzie Dobrzelów ,skoro z wystawionym modemem w jego stronę sygnał wzrósł).
Możesz podać wersję fw tego sprzętu ? to jest ciągle MC888 czy już MC889A ?
Bo ma ten sam bug co fw B06 od MC889A - szerokość pasma 5G wyświetla błędnie , bierze wartość taką samą jak pasmo PCC.
-
olej7777
Z bloku w którym mieszkałem ale to jest kaaaawal drogi od mojego obecnego domu xD testy na 888 sprawdzę soft jutro jak będę na budowie. Testy z tym nowym ZTE G51F bo na ten router się zdecydowałem będą w piątek jak go dostanę.
Czyli realna szansa na wzrost parametrów na G51F jest?
Czyli realna szansa na wzrost parametrów na G51F jest?
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, jest szansa. Nie licz na spektakularne wyniki ale poprawa powinna być.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Przynajmniej sjakieś testy prędkości porobiłeś ? Bo parametry (czy ich wzrost) to nie wszystko. Co z tego ,że będą lepsze , jak realnie (czyli prędkości ) sa podobne...
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
Szybkość to nie wszystko, przy internecie mobilnym ważna jest stabilność. Lepsze parametry mogą taką stabilność zagwarantować, router też jest nowszy co też prawdopodobnie wpłynie na poprawę stabilności.
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
No a jak ta stabilność sprawdzisz ,jak właśnie nie kilkoma speedtestami….
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
Stabilność sprawdzisz używając router przez kilka dni i patrząc czy parametry trzyma. Oczywiście speedtest ważny ale nie przeceniajmy jego. Co mi da dobry speedtest jak mi będzie przerywać gdy film oglądam ?
Od tego masz te 14 dni aby zobaczyć jak stabilność, oddałem tak dwa routery zanim wybrałem. To co tutaj na forum radzicie, polecacie to namiastka testów w domu u siebie. Nie ma czegoś takiego że ten model się sprawdzi a inny nie. Pewnie że rady na forum są pomocne ale to w żadnym razie nie jest wyrocznia a mam wrażenie że większość tak to traktuje.
Od tego masz te 14 dni aby zobaczyć jak stabilność, oddałem tak dwa routery zanim wybrałem. To co tutaj na forum radzicie, polecacie to namiastka testów w domu u siebie. Nie ma czegoś takiego że ten model się sprawdzi a inny nie. Pewnie że rady na forum są pomocne ale to w żadnym razie nie jest wyrocznia a mam wrażenie że większość tak to traktuje.
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
A co to znaczy ,że parametry trzyma?
Przecież to sieć bezprzewodowa jest , więc parametry zmieniają się. I to z różnych bardziej znanych i mniej powodów. Bo zaczął padać deszcz , śnieg ,bo ludzie wrócili do domów i zaczynają obciążać nadajnik , bo liście z drzew spadły. bo ktoś zaparkował chłodnię , bo ktoś włączył lampy sodowe.... Wahania parametrów są wpisane w ten typ połączeń.
Ja mam w dzień ~750Mbps ,a wieczorem tylko 300Mbps , to znaczy ,że mam stabilne czy niestabilne połączenie ?Sygnał wtedy też jest gorszy... Ale obojętnie kiedy filmy się nie zacinają ( choć może do czasu , bo jakiś przyszłościowych 16k pewnie nie dałoby się oglądać...) Niby to ważne , ale przecież z tym nic nie mogę zrobić , bo może lepsze miejsce byłoby nie na kominie , ale raz ,że się do niego nie dostanę ,a dwa do dachówki nie przykręcę , bliżej nadajnika się nie przeprowadzę...
Chodziło mi tylko o speedtest, czy jest lepiej niż na telefonie , i będzie coś do porównania z G51F..
Przecież to sieć bezprzewodowa jest , więc parametry zmieniają się. I to z różnych bardziej znanych i mniej powodów. Bo zaczął padać deszcz , śnieg ,bo ludzie wrócili do domów i zaczynają obciążać nadajnik , bo liście z drzew spadły. bo ktoś zaparkował chłodnię , bo ktoś włączył lampy sodowe.... Wahania parametrów są wpisane w ten typ połączeń.
Ja mam w dzień ~750Mbps ,a wieczorem tylko 300Mbps , to znaczy ,że mam stabilne czy niestabilne połączenie ?Sygnał wtedy też jest gorszy... Ale obojętnie kiedy filmy się nie zacinają ( choć może do czasu , bo jakiś przyszłościowych 16k pewnie nie dałoby się oglądać...) Niby to ważne , ale przecież z tym nic nie mogę zrobić , bo może lepsze miejsce byłoby nie na kominie , ale raz ,że się do niego nie dostanę ,a dwa do dachówki nie przykręcę , bliżej nadajnika się nie przeprowadzę...
Chodziło mi tylko o speedtest, czy jest lepiej niż na telefonie , i będzie coś do porównania z G51F..
-
olej7777
Dzisiaj podłączyłem ZTE G51F sam speed test podaje cały czas wartości 480-550 i wysyłanie 100-120, a ping cały czas 18 więc już zachowanie jest inne. Na ZTE 888 miałem skoki 100-300 a wysyłanie ok 10-30 Pink 20-40 że sporadycznymi wyzszymi. Dodatkowo mój prywatny router redmi pięknie pokrywa cały dom. W większości pomieszczen osiągam 500, w najdalszym punkcie 350 (dom 160m2 po podłogach, pietrowy. Na ZTE 888 w najdalszym punkcie dawało max 30. W mojej ocenie wygląda to znacznie lepiej więc zostawiam droższy zewnętrzny. Syn się ucieszy bo redmi będzie u niego w pokoju.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Na jaki kierunek ustawiłeś G51 F, jak wyglada na nim zakładka z danymi BTS-a na kotwicy LTE i 5G oraz parametry sygnału.