GC89 warto to kupić czy lepiej inwestowac w hsdpa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asiek120
Specjalista bezprzewodowy-junior

GC89 warto to kupić czy lepiej inwestowac w hsdpa

Post autor: asiek120 »

Czy warto jest kupić modem SE GC89 czy lepiej zainwestować w modem obsługujący HSDPA ?
W miejscu, gdzie korzystam z internetu mam zasięg EGDE.

Czy SE GC89 jest dobrym modemem, czy lepiej jest dołożyć i kupić np merlin u740 (w chwili obecnej na allegro idą po 400 zł)

Na co zwrócić uwage kupując taki modem ?

Dziękuje
damis
Stały użytkownik forum

Re: GC89 warto to kupić czy lepiej inwestowac w hsdpa

Post autor: damis »

Nie piszesz skąd jesteś, trudno zatem stwierdzić, czy to, że dzisiaj masz EDGE'a oznacza, że nigdy nie będziesz miał UMTS.
Te urządzenia mają to do siebie, że w większości wypadków wykorzystuje się je w notebookach, które z kolei sa urządzeniami mobilnymi. To,ze nie masz u siebie EDGE'a nie musi Cię skazywać na pracę z takimi samymi prędkościami w miejscach gdzie już jest UMTS.

Jeśli chodzi o GC89 - karta pracuje dość stabilnie, ma dobre oprogramowanie
Merlin U740 - jest upgrade'owalny (ależ słownictwo :) ) do HSDPA więc będziesz mógł wyciągnąć do 1,8 Mbit/s. Przy upgradzie koniecznie musisz wyciągnąć SIMa, bo niestety potem możesz w ogóle juz nie korzystać z żadnego połączenia. Wtedy kartę trzeba oddać tylko do serwisu.
Awatar użytkownika
asiek120
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: GC89 warto to kupić czy lepiej inwestowac w hsdpa

Post autor: asiek120 »

Z netu korzystam w Wałbrzychu (tu umts raczej szybko nie dotrze ;)) i czasem w Poznaniu (zasięg hsdpa mam), zawsze na PC. Prędkości, jakie gwarantuje EDGE zadowalają mnie.

A jak sprawują się SE GC89 w PC ? czy są kłopoty z konfiguracją ?
ODPOWIEDZ