Wyjeżdzam na pare dni i chciałbym porozmawiać sobie na gg z tamtąd . Jaki prepaid kupić i jak sie aktywuje usługe internet. Bo nie sadze żebym trafił na kogoś w kiosku kto zna angielski, i pozatym znał sie na tym.Dzięki wielkie za pomoc.
Ps. Przepraszam jak to gdzieś jest ale po wpisaniu hasła Czechy, czechach nic nie znalażłem na ten temat.
internet w czechach na prepaidach-ma ktoś jakąś orientacje.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Re: internet w czechach na prepaidach-ma ktoś jakąś orientacje.
Mysle, ze ja jestem na biezaco. Nie dalej jak 2 tygodnie temu kupowalem w Libercu 6 starterow
.
Najpierw uscislijmy pewne sprawy. Jak rozumiem, masz zamiar kupic lokalny pre-paid.
Czy zamierzasz korzystac z internetu komorkowego sporadycznie, czy tez duzo?
Kiedy planujesz wyjazd? Mam jedna nieuzywana karte nadmiarowo, bycmoze bedziesz zainteresowany - odpada szukanie sklepu i dogadywanie sie w sprawie kupna.

Najpierw uscislijmy pewne sprawy. Jak rozumiem, masz zamiar kupic lokalny pre-paid.
Czy zamierzasz korzystac z internetu komorkowego sporadycznie, czy tez duzo?
Kiedy planujesz wyjazd? Mam jedna nieuzywana karte nadmiarowo, bycmoze bedziesz zainteresowany - odpada szukanie sklepu i dogadywanie sie w sprawie kupna.
-
na priv wysłałem ci numer gg bo faktycznie się dogadamy. ale myśle że napisz cos tu bo <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> komuś sie tez to przyda:
-
Zestawy startowe z najmniejsza kwota na koncie to wydatek odpowiednio 95KCz za T-Mobile Twist i 99KCz za O2 Eurotel GO. Pierwszy ma na koncie chyba 20KCz a drugi 50 KCz. Na obu mozna aktywowac ryczalt na dostep do internetu i do wap poprzez gprs i edge (prawdopodobnie rowniez UMTS) wazny przez miesiac za 850KCz w T-Mobile i w O2 GO. Dostajesz za to dostep na 30 dni do nielimitowanego internetu. Oferta automatycznie bedzie sie odnawiac jesli tylko bedziesz mial po tych 30 dniach kolejne 850KCz na koncie. Jest to troche pieniedzy (1KCz=0,145zl), ale dostajesz nielimitowany internet przez caly miesiac, sluchasz radia internetowego, do bolu przegladasz strony itd.
Jesli ma byc taniej, do sporadycznego sprawdzenia poczty czy na GG, to musalbym dokladniej przejzec cenniki i taryfikacje za ilosc przeslanych danych.
Jest jeszcze trzecia siec - Vodafone (dawny Oskar), ale z nimi nie mialem nigdy zbyt wiele do czynienia i nie znam zbyt dobrze oferty. Na pewno starter jest drozszy, bo kosztuje bodajze minimum 200KCz i na koncie sa jakies grosze, ale glowy za to nie daje.
Jesli ma byc taniej, do sporadycznego sprawdzenia poczty czy na GG, to musalbym dokladniej przejzec cenniki i taryfikacje za ilosc przeslanych danych.
Jest jeszcze trzecia siec - Vodafone (dawny Oskar), ale z nimi nie mialem nigdy zbyt wiele do czynienia i nie znam zbyt dobrze oferty. Na pewno starter jest drozszy, bo kosztuje bodajze minimum 200KCz i na koncie sa jakies grosze, ale glowy za to nie daje.
-
Otrzymalem wlasnie oficjalna informacje od biura obslugi operatora T-Mobile. Koszt transmisji GPRS dla karty pre-paid ktora mam na zbyciu wynosi 0,07 KCz/kb, taryfikacja co 5 kB. W zlotowkach wychodzi to niecale 1zl za 1MB (a taka ilosc uzywajac tylko GG naprawde ciezko bedzie przekroczyc).
Dla porownania - w abonamencie ery w roamingu koszt GPRS 1MB internetu wyniesie conajmniej 36,50zl
, a taryfikacja i sposob naliczania jest wyjatkowo niekorzystny.
Dla porownania - w abonamencie ery w roamingu koszt GPRS 1MB internetu wyniesie conajmniej 36,50zl