To mój pierwszy mail na tej liście, więc chciałbym wszystkich serdecznie powitać. Od kilku dni sporo się od was dowiedziałem, przeglądając artykuły na forum. Jednak nadal mam pewne wątpliwości i pytania, na które mam nadzieje uzyskać od Was odpowiedź.
A więc od początku. Od prawie dwóch lat mam abonament w Idei / Orange Licencja EDGE z modemem SE GC85. Muszę przyznać, że raczej moje odczucia są negatywne i nie mogę się doczekać, kiedy w końcu skończy mi się cyrograf

• Bardzo wolne otwieranie się stron, niektóre strony trzeba próbować otwierać kilkanaście razy lub nawet resetować modem, aby w końcu udało się ją otworzyć (np. strona mojego banku)
• Częste spadki transferu do poziomu 0,0 kbps na które pomaga tylko restart połączenia, podczas którego standardowo przez kilkanaście sekund wyskakuje Kod31
• Prędkość sciągania plików z reguły kształtuje się na poziomie około 80kbps w porywach do 120kbps ( w zależności od serwera)
• Nie ma możliwości porozmawiania na Skype czy innych tego typu aplikacjach głosowych ze względu na gigantyczne opóźnienia.
• Wiadomości GG nie docierają czasami do odbiorcy (w wyniku: „Częste spadki transferu do poziomu 0,0 kbps”)
• Pingi na poziomie 800- 1500ms i z reguły połowa
Po lekturze forum zgodnie z zaleceniem w tej chwili zmieniłem soft do modemu na wersję angielską, ale nie zauważyłem znaczącej poprawy.
W Brwinowie gdzie aktualnie mieszkam do nadajnika Orange mam mniej niż 100m (po drugiej stronie ulicy), a w Bydgoszczy sytuacja była jeszcze gorsza, pomimo że miałem antenę zewnętrzną

Dzisiaj spróbuje przesiadki na firefox’a i skonfigurować go zgodnie Waszymi zaleceniami, może to trochę poprawi działanie stron WWW.
Macie może pomysł, co jeszcze można zrobić?
A teraz coś co mi znacznie poprawiło humor. Uczestniczyłem w programie testowania Play, i dwa dni temu udało mi się skonfigurować połączenie z Internetem, w którym jako modem użyłem Samsunga Z370 (3G) i karty Play’a. Od niedawna mam zasięg 3G w domu, i nie jestem pewien jaki rodzaj połączenia udało mi się uzyskać. Według windowsa połączenie wynegocjowane było jako 230,4 kbps. Czyli wychodziłoby, że to chyba EDGE, ale na telefonie wyświetlała się ikona 3G. Przez chwile korzystałem i wg DSL.cz wyszedł mi transfer 340kbps i rewelacyjne pingi (wp.pl, Onet.pl) na poziomie (100 – 200 ms). Skype chodził rewelacyjnie
Postanowiłem zrobić jeszcze jeden test i wrzuciłem tą kartę playa do swojego modemu (GC85) i właściwie wszystko wróciło do normy, czyli sytuacja podobna jak w orange.
Ale się rozpisałem

• Czy z powyżych testów wynika że jakbym wziął abonament w iPlusie z modemem UMTS to będę miał parametry transmisji takie jak na play?
• Czy mogę coś zrobić aby przez te 2 miesiące, które pozostały mi do końca obecnego cyrografu poprawić działanie EDGE?
• Czy wyeliminowanie aplikacji wireless manager może pomóc i jak skonfigurować modem (wpisać komendę At aby wpisać pin i ustawić APN za jednym poleceniem)?
• Czy ktoś zmieniał zaawansowane ustawienia konfiguracji połączenia w wireless manager czy zmiana jakiś parametrów może poprawić jakość połączenia?