Różne przemyślenia na temat EDGE i UMTS

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
NightSky
Początkujący użytkownik forum

Różne przemyślenia na temat EDGE i UMTS

Post autor: NightSky »

Witam,

To mój pierwszy mail na tej liście, więc chciałbym wszystkich serdecznie powitać. Od kilku dni sporo się od was dowiedziałem, przeglądając artykuły na forum. Jednak nadal mam pewne wątpliwości i pytania, na które mam nadzieje uzyskać od Was odpowiedź.

A więc od początku. Od prawie dwóch lat mam abonament w Idei / Orange Licencja EDGE z modemem SE GC85. Muszę przyznać, że raczej moje odczucia są negatywne i nie mogę się doczekać, kiedy w końcu skończy mi się cyrograf :(. Moje główne problemy są standardowe i chyba to bardziej wina tej technologii niż mojego sprzętu, ale mogę się mylić. Przede wszystkim:
• Bardzo wolne otwieranie się stron, niektóre strony trzeba próbować otwierać kilkanaście razy lub nawet resetować modem, aby w końcu udało się ją otworzyć (np. strona mojego banku)
• Częste spadki transferu do poziomu 0,0 kbps na które pomaga tylko restart połączenia, podczas którego standardowo przez kilkanaście sekund wyskakuje Kod31
• Prędkość sciągania plików z reguły kształtuje się na poziomie około 80kbps w porywach do 120kbps ( w zależności od serwera)
• Nie ma możliwości porozmawiania na Skype czy innych tego typu aplikacjach głosowych ze względu na gigantyczne opóźnienia.
• Wiadomości GG nie docierają czasami do odbiorcy (w wyniku: „Częste spadki transferu do poziomu 0,0 kbps”)
• Pingi na poziomie 800- 1500ms i z reguły połowa

Po lekturze forum zgodnie z zaleceniem w tej chwili zmieniłem soft do modemu na wersję angielską, ale nie zauważyłem znaczącej poprawy.
W Brwinowie gdzie aktualnie mieszkam do nadajnika Orange mam mniej niż 100m (po drugiej stronie ulicy), a w Bydgoszczy sytuacja była jeszcze gorsza, pomimo że miałem antenę zewnętrzną :(
Dzisiaj spróbuje przesiadki na firefox’a i skonfigurować go zgodnie Waszymi zaleceniami, może to trochę poprawi działanie stron WWW.

Macie może pomysł, co jeszcze można zrobić?

A teraz coś co mi znacznie poprawiło humor. Uczestniczyłem w programie testowania Play, i dwa dni temu udało mi się skonfigurować połączenie z Internetem, w którym jako modem użyłem Samsunga Z370 (3G) i karty Play’a. Od niedawna mam zasięg 3G w domu, i nie jestem pewien jaki rodzaj połączenia udało mi się uzyskać. Według windowsa połączenie wynegocjowane było jako 230,4 kbps. Czyli wychodziłoby, że to chyba EDGE, ale na telefonie wyświetlała się ikona 3G. Przez chwile korzystałem i wg DSL.cz wyszedł mi transfer 340kbps i rewelacyjne pingi (wp.pl, Onet.pl) na poziomie (100 – 200 ms). Skype chodził rewelacyjnie 

Postanowiłem zrobić jeszcze jeden test i wrzuciłem tą kartę playa do swojego modemu (GC85) i właściwie wszystko wróciło do normy, czyli sytuacja podobna jak w orange.

Ale się rozpisałem :) , więc kończę krótkim podsumowaniem moich pytań.
• Czy z powyżych testów wynika że jakbym wziął abonament w iPlusie z modemem UMTS to będę miał parametry transmisji takie jak na play?
• Czy mogę coś zrobić aby przez te 2 miesiące, które pozostały mi do końca obecnego cyrografu poprawić działanie EDGE?
• Czy wyeliminowanie aplikacji wireless manager może pomóc i jak skonfigurować modem (wpisać komendę At aby wpisać pin i ustawić APN za jednym poleceniem)?
• Czy ktoś zmieniał zaawansowane ustawienia konfiguracji połączenia w wireless manager czy zmiana jakiś parametrów może poprawić jakość połączenia?
Pozdrawiam

Szymon
ŁB

Re: Różne przemyślenia na temat EDGE i UMTS

Post autor: ŁB »

NightSky pisze:• Czy z powyżych testów wynika że jakbym wziął abonament w iPlusie z modemem UMTS to będę miał parametry transmisji takie jak na play?
Wszystko na to wskazuje, o ile modem (lub telefon) umozliwi Ci wymuszenie pracy w trybie UMTS (aby przypadkiem nie wyskakiwal bez potrzeby na silniejszy sygnal GSM z EDGE).
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

NightSky pisze: • Czy z powyżych testów wynika że jakbym wziął abonament w iPlusie z modemem UMTS to będę miał parametry transmisji takie jak na play?
• Czy mogę coś zrobić aby przez te 2 miesiące, które pozostały mi do końca obecnego cyrografu poprawić działanie EDGE?
• Czy wyeliminowanie aplikacji wireless manager może pomóc i jak skonfigurować modem (wpisać komendę At aby wpisać pin i ustawić APN za jednym poleceniem)?
• Czy ktoś zmieniał zaawansowane ustawienia konfiguracji połączenia w wireless manager czy zmiana jakiś parametrów może poprawić jakość połączenia?
Na te wszystkie pytanie jest jedna odpowiedź, najlepiej po prostu po skończeniu umowy zakończyć współpracę z tym operatorem na rzecz sprawdzonego, bo jak przez dwa lata nic się nie poprawiło czy jest nadzieja żeby się poprawiło w ostatni miesiąc? Chyba raczej nie ma na to szans.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

NightSky pisze: • Czy z powyżych testów wynika że jakbym wziął abonament w iPlusie z modemem UMTS to będę miał parametry transmisji takie jak na play?
Witam na forum :)
Kup SimDate za 20 złotych i przetestuj, jeżeli będzie UMTS, możesz śmiało wykupić abonament w Plusie.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: reilord »

No fakt, lepiej sprobowac na SD, bo przeciez P4 <font color="#FF00FF"><b>»»korzysta««</b></font> z BTS'ow Polkomtela.
radekgers
Stały użytkownik forum

Post autor: radekgers »

przy okazji mozesz sprawdzic tez karty innych operatorow. Orange w Grodzisku ma hsdpa, a to w sumie niedaleko Brwinowa, moze u Ciebie tez jest...
NightSky

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, chociaż przez chwilę myślałem, że nikogo ten temat nie zainteresował (2 dni - zero odpowiedzi ) :)

W sumie to teraz siebie troche podziwiam, jak mi się udało wytrzymać te 22,5 miesiąca na tym EDGE'u :) Co prawda w pracy mialem dostęp do normalnego łącza, ale w domu to była męczarnia. Ale nie było innego wyboru. Wczoraj się jednak zdecydowałem, że dosyć się namęczyłem i nabyłem drogą kupna iPlusa z modemem ICON. Muszę przyznać, że jest poprostu bajka !!! Pingi i trasfery w końcu mam na porządnym poziomie. Co prawda przez miesiąc jeszcze muszę zapłacić za Orange, ale wypowiedzenie im umowy już jest w drodze :)

Co do waszych podpowiedzi, aby sprawdzić działanie iPlusa na simdacie, to nie bardzo miałem jak bo nie mialem modemu UMTS/HSDPA, więc ta opcja odpadła. Ale postanowiłem zaufać moim doświadczeniom jakie dał mi Play. Na telefonie wyświetlała mi się ikona roamigu więc byłem pewien że moje obecne miejsce zamieszkania ma na pewno zasięg UMTS'a, HSDPA pozostawało nie pewne, ale to już nie robi takiej dużej różnicy. Dodatkowo można się było domyślać, że skoro ten BTS przerabiali na 3G dopiero z dwa tygodnie temu to ze zrobilii go od razu również HSDPA. I sie oplaciło.

Chwilowo zasięg jaki mam w mieszkaniu to tylko 3 kreski na 7 możliwych, ale to stara kamienica z grubymi murami a tym bardziej ze w kierunku BTS'a jest kilka scian. Przez to modem czasami przełącza się z HSDPA na UMTS, ale myślę, że ten problem da się rozwiązać poprzez dokupienie odpowiedniego konektora i podłączenie anteny zewnętrznej dookulnej.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Szymon
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

NightSky pisze:Dzięki wszystkim za odpowiedzi, chociaż przez chwilę myślałem, że nikogo ten temat nie zainteresował (2 dni - zero odpowiedzi ) :)
Od tego jest to forum od pomagania. Polecamy się na przyszłość. :D
Ale jak widać potrzebna jest cierpliwość żeby otrzymać pomoc. :wink:
Elektroniczna rewolucja
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzysztof.wojcik »

NightSky pisze:Dzięki wszystkim za odpowiedzi, chociaż przez chwilę myślałem, że nikogo ten temat nie zainteresował (2 dni - zero odpowiedzi ) :)
Przez to modem czasami przełącza się z HSDPA na UMTS, ale myślę, że ten problem da się rozwiązać poprzez dokupienie odpowiedniego konektora i podłączenie anteny zewnętrznej dookulnej.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
Nie przełącza się, jeżeli nic nie "transferujesz" automatycznie przełącza się na UMTS, gdy zaczniesz transfer danych modem wymusza HSDPA, tak zrobionia jest ta technologia :)
M2 Netgear
NightSky

krzysztof.wojcik pisze: Nie przełącza się, jeżeli nic nie "transferujesz" automatycznie przełącza się na UMTS, gdy zaczniesz transfer danych modem wymusza HSDPA, tak zrobionia jest ta technologia :)
A to faktycznie zgadzałoby się! Więc uspokoiłeś mnie trochę. Dzięki.
Pozdrawiam

Szymon
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Artur_prezes »

Mam pytanie jeśli przemyślania nad UMTS'em i EDGE'm, tak więc czy to mi się tylko tak wydaje, czy EDGE choć wolniejszy dużo od UMTS'a jest stabilniejszy w dzialaniu? Strony wolniej, ale jedną szybkością się wczytują, a przy UMTS'ie to różnie. Może przez to że mam tylko 2-3"kreski" zasięgu UMTS'a w Iplus Managerze. Jak to jest u was??
CLEARW'RE
Broadband
NightSky

Artur_prezes pisze:Mam pytanie jeśli przemyślania nad UMTS'em i EDGE'm, tak więc czy to mi się tylko tak wydaje, czy EDGE choć wolniejszy dużo od UMTS'a jest stabilniejszy w dzialaniu? Strony wolniej, ale jedną szybkością się wczytują, a przy UMTS'ie to różnie. Może przez to że mam tylko 2-3"kreski" zasięgu UMTS'a w Iplus Managerze. Jak to jest u was??
Ja mam w tej chwili podobny zasięg UMTS'a, ale jest on o niebo stabilniejszy niż EDGE w Orange. Pomimo tego że EDGA miałem full zasięg.
Pozdrawiam

Szymon
ODPOWIEDZ