problem z radiówką

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ela
Początkujący użytkownik forum

problem z radiówką

Post autor: ela »

Czesc wszystkim mam wielki kłopot mianowicie mam radiówke 200 kbps od 2 miesiecy mam z nią problem mój net szaleje pojawia sie i znika nie moge wejsc na czata z grów onile mnie wylogowuje na skipe nie moge rozmawiac bo przerywa sprawdzenie poczty graniczy z cudem stronki otwierają mi sie po minucie a czesto ich nawet nie wyswietla .Problem ten nie tyczy się tylko mnie ale kazdy w moim bloku podpięty ma tak samo.Zgłaszalisny to zarządcy tej sieci ale kilkadziesiąt tel sms i emaile nie dały rezultatu,nikt się nawet do nas nie pofatygował tego sprawdzic.Juz nie wiem co robic dzis sciagłam program WinMTR zrobiłam test ale nie wiem jak go odczytac co oznacz ten wynik co mi wyszedł .Jesli ktos moze mi pomóc to wielkie dzieki pozdrawiam ela
------------------------------------------------------------------------------------------|

| WinMTR statistics |

| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

| 91.90.91.1 - 46 | 24 | 13 | 15 | 155 | 594 | 47 |

| 91.90.88.5 - 50 | 24 | 12 | 0 | 57 | 266 | 31 |

| 91.90.88.1 - 50 | 24 | 12 | 15 | 84 | 500 | 31 |

| host-ip129-85.crowley.pl - 46 | 24 | 13 | 15 | 122 | 406 | 15 |

| 62.111.222.113 - 42 | 24 | 14 | 31 | 109 | 422 | 94 |

| m320-pl-4-1-0-409.atman.pl - 46 | 24 | 13 | 31 | 105 | 469 | 31 |

| do-atman.interia.pl - 38 | 24 | 15 | 31 | 116 | 609 | 47 |

| No response from host - 100 | 23 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

| rollayna.interia.pl - 44 | 23 | 13 | 16 | 99 | 266 | 62 |

|________________________________________________|______|1 23 ms * 6 ms 91.90.91.1
2 8 ms 9 ms 14 ms 91.90.88.5
3 84 ms 9 ms 10 ms 91.90.88.1
4 * 23 ms 16 ms host-ip129-85.crowley.pl [85.128.85.129]
5 22 ms 26 ms 24 ms 62.111.222.113
6 21 ms 22 ms 21 ms m320-pl-4-1-0-409.atman.pl [193.111.36.73]
7 23 ms 27 ms 31 ms do-atman.interia.pl [193.111.36.142]
8 * * * Upłynął limit czasu żądania.
9 31 ms 29 ms 28 ms sg3.interia.pl [217.74.65.27]

Śledzenie zakończone.ził.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: problem z radiówką

Post autor: zDaleKi »

Skoro wszyscy w tej lokalizacji mają tak samo, to albo jest problem z nadajnikiem (AP) albo ktoś w pobliżu pracuje na tym samym kanale i zakłóca Wasz sygnał.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
ela

Bliski no oki ale czy to co wykazał ping i program WinMTR te wszystkie pomiary są dobre??bo musze miec jakąś podstawe reklamacji na czym sie opierac.A ja nie stety jestem ciemna w tych sprawach.
dzieki za odpowiedz pozdrawiam
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Artur_prezes »

W domu posiadam radiówkę o szybkości 1,5 Mbps, czyli dość szybką, wszystko działało przez grubo ponad 2 lata, zawsze transfer praktycznie najwyższy, rzadko kiedy pingi powyżej 100ms, po prostu bajka, i filmy ściągałem i grałem przez neta. Jednak od około miesiąca się o zmieniło widze nadajnik we właściwościach sieci bezprzewodowej i przez okno także (bo znajduje się około 80metów od mojego domu), jednak nie mogę się do niego połączyć, moc sygnału spadła do koło 30% i non stop zrywa połączenie sieci bezprzewodowej. Czy wina jest po mojej stronie czy raczej administratora? B chciałbym może najpierw spróbować samemu coś "naprawić" niż płacić za zrobienie przez admina sieci "przeglądu" sprzętu u mnie w domu.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
ela

Artur prezes jak widze mamy taki sam problem z tego co opisałes ja juz próbowałam wszystkiego i na nic jestem juz bezsilna.Tylko z tą różnicą ze nie boje sie zapłacic bo mam w umnie w umówie ze administrator sieci powinieien mi dokonywac takich napraw.Tylko ze mój administrator ma to gdzies mnie i reszte mieszkanców w bloku którzy są podpięci i mają ten sam problem.Jedyne co moge to odradzic wszystkim co mają zamiar założyc sobie radiówke nie zakładajcie za duzo nerwów to kosztuje. pozdrawiam ela
:wink:
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Dobrze że mam iplusa tam nigdy nie mam problemów. Mój admin nie dość że ma wszystkich w #### to jeszcze jak się zlituje i przyjdzie to kaz sobie płacic za takie naprawy. najlepiej bedzie zagrozić chyba zerwaniem umowy, chyba że ktos poradzi co z tym fantem zrobić. :? :? :?
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
ela

Artur ty masz choc znaną firmę ja mieszkam na sląsku i w takim miejscu ze tylko radiówka to moje jedyne wyjscie moja firma to d2 prózno szukac oni nawet nie mają stronki w necie klientów mają gdzies i nawet jak nie masz neta to ci wmówią że masz nieszkodzi ze 6 lokatorów to głosi ze nie ma koszmar i tyle .Ja tez groziłam zerwaniem umowy nic to nie dało.Ale dzięki nim jestem sławna np na interi na grach onile wszyscy mnie znają nikt ze mną nie zagra bo wie ze trwała by jedna gra z godzine tak mi przerywa.Częste zmiany nicków to pomaga,zostaje mi jeszcze kafejka internetowa nawet taniej wychodzi niz mój net :lol:
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Ja tez mieszkam na śląsku, pracuje w centrum ale mieszkam na zad#### i tam było nawet z iPlusem ciężko ale zainwestowałem z antenę kierunkową i nawet iPlus chodzi względnie i na pewno bardziej stabilnie niż ta radiówka.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
ela

Artur nie wiem czy ci to pomoze ale dam ci linka prosiłam na innym forum tez o pomoc paru ludzi mi odpisało moze tobie te rady pomoga
http://mmorpg.pl/viewtopic.php?p=476071#476071
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Szczerze powiedziawszy to po przeczytaniu tamtych postów zrozumiałem, że u mnie największy jest problem, ale ze zrozumieniem tego co tam piszą, chiński alfabet bym szybciej pojął.
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi

ela pisze:1 23 ms * 6 ms 91.90.91.1
2 8 ms 9 ms 14 ms 91.90.88.5
3 84 ms 9 ms 10 ms 91.90.88.1
4 * 23 ms 16 ms host-ip129-85.crowley.pl [85.128.85.129]
5 22 ms 26 ms 24 ms 62.111.222.113
6 21 ms 22 ms 21 ms m320-pl-4-1-0-409.atman.pl [193.111.36.73]
7 23 ms 27 ms 31 ms do-atman.interia.pl [193.111.36.142]
8 * * * Upłynął limit czasu żądania.
9 31 ms 29 ms 28 ms sg3.interia.pl [217.74.65.27]

Śledzenie zakończone.ził.
Trochę ta pierwsza linia się zgubiła razem z tym co wkleiłaś....
1 23 ms * 6 ms 91.90.91.1
A widać po tej gwiazdce, że już tu coś jest nie tak.
Ale analizując to co tu podałaś i to co napisano też na tamtym forum )do którego podałaś link) mam pewien pomysł....

Na początku sądziłem, że Twój dostawca ma jakiś Access Point z porządną anteną, a wszyscy u Was w bloku mają swoje własne anteny odbiorcze, ale czytając to wszystko, czego tu nie opisałaś wynika, że jednak macie u siebie Access Point pracującego w trybie Client a za nim jest chyba jakiś router....

W związku z tym mój pomysł :) jeżeli macie dostęp do tej skrzynki, która stoi u Was, to spróbujcie wyłączyć jej zasilanie na jakąś minutę. Może zwyczajnie zwiesił się jakiś router i dlatego macie te problemy? bo wyłączeniu zasilania powinien się zresetować i może to przywróci jego normalną pracę.

Napisz co z tego wyszło.
Artur_prezes pisze:przez okno także (bo znajduje się około 80metów od mojego domu), jednak nie mogę się do niego połączyć, moc sygnału spadła do koło 30% i non stop zrywa połączenie sieci bezprzewodowej.
Piszesz, że moc spadła, poprzedni jaka była siła sygnału?

Rozumiem też, że u Ciebie jest bardziej po "Bożemu" i masz własną antenę do sieci bez żadnych routerów po antenie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Dokładnie najprostsza wersje radiówki. moc sygnału to było 95-98% i wszystko śmigało na 11Mb/s (jak nie pomyliłem jednostek miary), a teraz jak już się w ogóle połączy co jest cudem, to komputer pokazuje połączenie szybkość 1Mb/s no i moc sygnału teraz około 30%-40%, tylko jedna i chyba bardzo ważna uwaga: mój sąsiad dom obok, ma tak samo daleko do nadajnika, identyczny sprzęt i jemu wszystko śmiga niesamowicie jak zawsze. Nic nie kręciłem, bo nie znam się na tym żeby w tym grzebać od dłuuuuugiego czasu jest wszystko podłączone i nie zmieniane i zawsze działało.
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi

@Artur_prezes - skoro u Twojego znajomego działą a u Ciebie nie, to przyczyna leży na 99% u Ciebie a nie u providera. Na początku sprawdź, czy przypadkiem kabel przy antenie się nie poluzował lub nie zaśniedział. To może obniżyć poziom sygnału docierającego do karty sieciowej. Generalnie sprawdź wszystkie połączenia od samej anteny aż po kartę sieciową.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
ela

bliski ja nie moge tam kopac przy ruterze w umowie mam ze wszystkie usterki mam zgłaszac a oni mają 48 h na naprawe.A nawet jesli bym miała olac umowe to i tak nie wiem gdzie i jak tam pokopac.
zDaleKi

ela pisze:bliski ja nie moge tam kopac przy ruterze w umowie mam ze wszystkie usterki mam zgłaszac a oni mają 48 h na naprawe.
Ale przecież nie wywiązali się z umowy, bo 48 godzin dawno już minęło?

Po drugie nie mówię, żeby coś robić przy routerze, tylko zazwyczaj taka szafa jest zasilana z jakiejś rozdzielni przez jakieś bezpiecznik. Wtedy trzeba sprawdzić co jeszcze na tym bezpieczniku jest podpięte i rozłączyć :)
Wtedy do szafki z routerem nawet nie musicie się dostawać.

Mam nadzieje, że jest ktoś u Was kto się na tym zna i będzie mógł to zrobić?
Oczywiście ostrożnie przy tego typu zabawach i wszystko robicie na własną odpowiedzialność!
ela pisze:A nawet jesli bym miała olac umowe to i tak nie wiem gdzie i jak tam pokopac.
Nie ma kogoś obeznanego w temacie elektryki?

No to może postrasz swojego operatora rozwiązaniem umowy? Może wtedy coś się zmieni?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Sprawdzałem wszystko począwszy od anteny na dachu, kabla od anteny aż do kompa, złącz, może karta się przepaliła? tylko jaki jest objaw tego?? Ona powinna być po prostu nieaktywna nie? A normalnie chodzi wykrywa siec tylko z nią nie łączy.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
ela

Artur po mojemu jak karta padnie to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie masz netu nie wiem ale tak mi sie wydaje bo juz raz miałam wymienianą karte i wtedy nie miałam <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> netu.

-- Sklejenie postow przez Moderatora
(BliSki)

BliSki no zrobiłam nie wiem czy dobrze były tam takie dwa zasilacze odpiełam je na 2 minuty znikł całkiem net wpiełam i efekt ten sam.
zDaleKi

Artur_prezes pisze:może karta się przepaliła? tylko jaki jest objaw tego?? Ona powinna być po prostu nieaktywna nie? A normalnie chodzi wykrywa siec tylko z nią nie łączy.
Wszytko jest możliwe, widziałem już różne cuda ;)

Moja rada:
1) albo pożycz od kolegi kartę i zobacz u siebie,
2) albo może jeszcze lepiej (będzie chyba szybciej) niech kolega przyniesie swojego kompa i podłączy do Twojej anteny.

Czekamy na wyniki testu.
ela pisze:BliSki no zrobiłam nie wiem czy dobrze były tam takie dwa zasilacze odpiełam je na 2 minuty znikł całkiem net wpiełam i efekt ten sam.
To dalej nie mam pomysłu poza sprawdzeniem urządzeń przez operatora. :(
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Wyniki nie szybko, bo za co najmniej 2-3 tygodnie, ja mało jestem w domu, mam ze sobą w pracy tylko iPlusa i z niego tutaj na forum piszę. Naj będę w domu to sprawdzę i dam znać co było.
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi

Artur_prezes pisze:Naj będę w domu to sprawdzę i dam znać co było.
OK, w takim razie czekamy na info w tym wątku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
ela

Przepraszam wszystkich z góry za tempo odpisywania ale trudno mam taki net a nie inny.Dzis postawiłam na jedną karte zadzwoniłam i oznajmiłam im ze jesli dzis tu nikt nie przyjdzie sprawdzic tego połączenia oddaje sprawe do UKE i SPSK w odpowiedzi usłyszałam ze ktos tu zajrzy jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nikt sie nie pofatygował dam znac jak sie sprawa potoczyła.Dodaje moje kolejne pomiary.
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Ela>ping interia.pl

Badanie interia.pl [217.74.65.68] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 217.74.65.68: bajtów=32 czas=107ms TTL=55
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 217.74.65.68: bajtów=32 czas=55ms TTL=55

Statystyka badania ping dla 217.74.65.68:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 2, Utracone = 2 (50% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 55 ms, Maksimum = 107 ms, Czas średni = 81 ms

C:\Documents and Settings\Ela>ping wp.pl

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=42ms TTL=115

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 1, Utracone = 3 (75% straty),
Minimum = 42 ms, Maksimum = 42 ms, Czas średni = 42 ms

C:\Documents and Settings\Ela>ping google.com

Badanie google.com [64.233.187.99] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 64.233.187.99: bajtów=32 czas=307ms TTL=244

Statystyka badania ping dla 64.233.187.99:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 1, Utracone = 3 (75% straty),
Minimum = 307 ms, Maksimum = 307 ms, Czas średni = 307 ms

C:\Documents and Settings\Ela>
zDaleKi

Wyniki pingów wręcz fatalne. Szkoda słów na działanie operatora....
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

karta jest ok, a antene sprawdzala? wejsc w soft od karty wifi i popatrzec na wskaznik poziomu sygnalu, jesli skacze lub momentami zanika to proponuje zdjąc antene i wysuszyc, potem jeszcze raz zaizolowac zlaczki i powiesic...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
ela

morion co do tej anteny to oni sie powinni tym zając nie ja trudno zebym jeszcze latała po dachu i odwalała ich robote dzis wysyłam reklamacje bo oczywiscie nikt tu sie nie zjawił od nich dałam im czas do piątku jak tego nie naprawią zaprzestajemy płacic i oddajemy sprawę do UKE bede na bierząco informowała co z tego wynikło.
Pozdrawiam ela
zDaleKi

morion pisze:wejsc w soft od karty wifi i popatrzec na wskaznik poziomu sygnalu
Morion, ale z tego co zdążyłem się zorientować z tego wątku jak też z tego podanego w linku, to Ela nie ma u siebie karty WiFi, tylko jest podłączona po ethernecie. Dlatego siły sygnału nie sprawdzi.

Ich ISP prawdopodobnie postawił u nich AP w trybie client + router i potem połączył ich po kablu. I wszyscy podpięci do tego routerka mają problem.

Co do samej teorii, to jest to możliwe, że to wina anteny sokoro reset routera i AP nic nie dał.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
ela

Bliski tak masz racje co do tego połączenia u nas na dachu jest taki nadajnik z niego lecą kable do takiej puszki na korytarzu a od tej puszki drugie kable do kazdego lokatora z osobna co jest podłączony.Czyli moje mozliwosci sprawdzenia czegokolwiek poza kompem są skromne tym bardziej ze sie nie znam.Zastanawia mnie tylko jedno jesli ja im wysłałam reklamację z podpisami wszystkich z bloku którzy są podpięci z opisem problemu i dałam im date do piatku ze jesli nie naprawią tej usterki to zaprzestaniemy opłacac abonament i tak myśle czy względem prawa ja tak moge zrobic?Bo boje sie zeby potem mysmy nie mieli problemów z powodu nie opłacania.A pozatym jesli tym sie nie zajmą wystosuje odpowiednie pismo do UKE i tak szybko jak im dali pozwolenie tak szybko mogą je stracic.
zDaleKi

ela pisze:Zastanawia mnie tylko jedno jesli ja im wysłałam reklamację z podpisami wszystkich z bloku którzy są podpięci z opisem problemu i dałam im date do piatku ze jesli nie naprawią tej usterki to zaprzestaniemy opłacac abonament i tak myślę czy względem prawa ja tak moge zrobic?
Nie znam się na prawie aż tak dobrze, wiec nie chcę tu doradzać. Ale pisałaś wcześniej, że w umowie z operatorem masz zapis, że ma 48 godzin na usunięcie usterki. Możesz w takim wypadku w tym piśmie powołać się na ten punkt. Jeżeli operator nie dotrzyma tego terminu (który zresztą już dawno przekroczył, ale nie macie dowodu na to...), to on złamie zapis i wina będzie po jego stronie.

Ale jak pisałem, prawnikiem nie jestem i nie znam też treści całego Waszego regulaminu i czy nie ma tam innych zapisów o opłatach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
ela

do zainteresowanych musiałam zerwac umowe olali mnie totalnie az brak mi słów ale dobre wiesci moge przejsc na nostrade mam juz tel neo w drodze .pozdrawiam ela
zDaleKi

ela pisze:do zainteresowanych musiałam zerwac umowe olali mnie
To ciekawy operator.
Napisz jak chcesz kogo należy omijać szerokim łukiem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
ela

Firma d2 i faraon to ta sama firma tylko podzielona radze omijac nie wiem jak traktuja innych ale nasz cały blok olali.Więc nie polecam.Dodam jeszcze ze ja jestem ze sląska i ta firma działa tu u nas tzn okolice rudy śląskiej.
ODPOWIEDZ