Witam,
Może ktoś będzie mógł mi pomóc. Mam komputer, w którym:
- do portu COM jest podłączony modem GSM (przemysłowy)
- do portu COM kablem szeregowym Nokia 6310i
- do portu USB kablem CA-42 Nokia 6021.
I właśnie z tą ostatnią Nokią mam problem, a dokładnie działa tylko na jednym porcie USB. Gdy podłączam do innego, to w panelu sterowania / modemy przy nazwie sterownika jest wykrzyknik i komunikat:
System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu, ponieważ poprzednie wystąpienie sterownika urządzenia jest wciąż obecne w pamięci. Kod: 38.
Co to oznacza? Konflikt urządzeń USB? Ale jak to sprawdzić? Wcześniej próbowałem zabawę z podróbką kabla do Nokii, instalowałem różne sterowniki, ale wszystkie potem odinstalowałem.
Konfiguracja komp: winxp, sp2.
Michał
CA-42 do Nokii 6021 - błąd 38
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: CA-42 do Nokii 6021 - błąd 38
Nadal masz stary sterownik w systemie, trzeba go odinstalować w menagerze urządzeń albo jako usuń sterownik albo jako aktualizuj sterownik. Możesz też użyć jakichś programów do czyszczenia rejestru np. Reg cleaner. Na przyszłość radzę robić kopię bitową partycji z systemem albo przynajmniej kopię rejestru, albo jeszcze jest przywracanie systemu windows. Kiedy masz system „świeży i rześki” robisz kopię bitową albo zapisujesz aktualny stan windows, albo kopię rejestru. Następnie testujesz sterowniki, kiedy znajdziesz odpowiedni – przywracasz system z kopii bitowej, albo przywracasz system windows, albo przywracasz rejestr i instalujesz ten właściwy sterownik. Tym oto sposobem zachowujesz odpowiednią „higienę” systemu operacyjnego 

Latka lecą...