jaki wzmacniacz do ANDREW GRID26T!!!
Moderator: Moderatorzy
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
jaki wzmacniacz do ANDREW GRID26T!!!
witam wszystkich ?
mam takie pytanie chciałbym się dowiedzieć czy da się wzmocnić mój sygnał.
mianowicie o co mi chodzi:
mam neta 512Kb/sec radiowego na 2,4GHz antena kupiona
andrew grid26t ,,,23dbm,,,
acces point WRTR-141 połączenie 20metrów kabla oczywiściew wszystko mam na dachu antene router itd,kabel lan i zasilający idzie do mojego kompa.
W netstumbler pokazuje mi sygnał 26% gosc od którego ściągam neta po prostej mieszka odemnie 2km z przeszkodami pare drzew i linie wysokiego napiecia do paru nastu kiloV.antenka jest wyżej niż kable elektryczne...karte sieciową mam realteka na pci!
I czy da sie wzmocnic mój sygnał albo co by trzeba było dokupić by było lepiej
prosze pisać jesli coś pominąłem a miało by to wpłynąć na wypowiedż tego postu to zaraz się postaram napisać
moje antenka:
http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=42&kat=10
mój router:
http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=506&kat=6
no i wzmacniacz który chciałbym zastosować:
http://www.wasserman.pl/index.php?produ ... rod_id=223
co radzicie!!!
mam takie pytanie chciałbym się dowiedzieć czy da się wzmocnić mój sygnał.
mianowicie o co mi chodzi:
mam neta 512Kb/sec radiowego na 2,4GHz antena kupiona
andrew grid26t ,,,23dbm,,,
acces point WRTR-141 połączenie 20metrów kabla oczywiściew wszystko mam na dachu antene router itd,kabel lan i zasilający idzie do mojego kompa.
W netstumbler pokazuje mi sygnał 26% gosc od którego ściągam neta po prostej mieszka odemnie 2km z przeszkodami pare drzew i linie wysokiego napiecia do paru nastu kiloV.antenka jest wyżej niż kable elektryczne...karte sieciową mam realteka na pci!
I czy da sie wzmocnic mój sygnał albo co by trzeba było dokupić by było lepiej
prosze pisać jesli coś pominąłem a miało by to wpłynąć na wypowiedż tego postu to zaraz się postaram napisać
moje antenka:
http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=42&kat=10
mój router:
http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=506&kat=6
no i wzmacniacz który chciałbym zastosować:
http://www.wasserman.pl/index.php?produ ... rod_id=223
co radzicie!!!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: jaki wzmacniacz do ANDREW GRID26T!!!
Jeżeli dobrze rozumiem, to taką antenę już masz jak na tym linku i zastanawiasz się nad tym wzmacniaczem?
Ja nie używałem takiego wynalazku, teoretycznie takie coś ma prawo działać, ale jak to jest w praktyce ciężko mi ocenić.
Nie wiem tez co do końca jest warta ta antena, bo parametry ma piękne ale jak jet w praktyce?....
Ja nie używałem takiego wynalazku, teoretycznie takie coś ma prawo działać, ale jak to jest w praktyce ciężko mi ocenić.
Nie wiem tez co do końca jest warta ta antena, bo parametry ma piękne ale jak jet w praktyce?....
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wikara
zastanawiam się nad kupnem ,a antenke już mam taką jak w linku.
chyba że jest coś innego niż ten wzmacniacz?
chyba że jest coś innego niż ten wzmacniacz?
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Antenka ok, wszystkie moje antenki kupuje w tym sklepie (oprocz tych co robe sam
) Czegos nie rozumiem jesli do anteny masz podpiety ap to jakim cudem mierzysz sygnał netrtumblerem ?? Jesli chodzi o wzmaki to stanowcze NIE !!! zasyfisz eter w promieniu 20km i stanowczo przekroczysz dozwolona moc. Na 2 km to powinno dzialac na panelach 19 dbi. Kolejna sprawa, linia WN nie stanowi zadnej przeszkody dla sygnału, prad plynacy ma całkiem inna czestotliwosc. Moja rada, przejdz na 5ghz, dasz 2 apki o mocy 200mW i bedzie smigac. Jesli jednak chcesz zostac przy 2,4 to :
- spróbuj dokładnie zwizowac anteny, przy gridach kat jest naprawde niewielki i nawet delikatny ruch antena powoduje spadek sygnału.
- u kumpla skróc maxymalnie kabel poprzez zastosowanie ap w trybie klienta na krotkim 1-2m kablu od anteny. Dalej pociagnij skretka.

- spróbuj dokładnie zwizowac anteny, przy gridach kat jest naprawde niewielki i nawet delikatny ruch antena powoduje spadek sygnału.
- u kumpla skróc maxymalnie kabel poprzez zastosowanie ap w trybie klienta na krotkim 1-2m kablu od anteny. Dalej pociagnij skretka.
- wikara
Sygnał był mierzony przy zakładaniu anteny wtedy antenka była odrazu podpięta pod laptopa i w netstumbler pokazywało 26%.wzmacniacz chciałem kupić na allegro zaryzykować i zobaczyć czy to tak naprawde działa jak wszyscy się wypowiadają że działa super tylko nielegalnie zakładany.
co do kabla skretki mam 20m od kompa do ap na dachu AP i router w puszce na dachu,żeby wysterować najlepszy sygnał to bym musiał jeszcze raz wejść na dach z lapkiem i precyzyjnie ustawić antenke co byh zajeło pół dnia...
teraz jak wszystko mi działa to jak moge sprawdzic sygnał netunetstumbler niedziała mi...
bo polepszenie sygnału to tylko widze w kupno wzmacholka,skrucenia kabla to niema takiej możliwości wszystko na styk?
co do kabla skretki mam 20m od kompa do ap na dachu AP i router w puszce na dachu,żeby wysterować najlepszy sygnał to bym musiał jeszcze raz wejść na dach z lapkiem i precyzyjnie ustawić antenke co byh zajeło pół dnia...
teraz jak wszystko mi działa to jak moge sprawdzic sygnał netunetstumbler niedziała mi...
bo polepszenie sygnału to tylko widze w kupno wzmacholka,skrucenia kabla to niema takiej możliwości wszystko na styk?
-
Skrętka nie wnosi tu nic do siły sygnału dla AP. To tak dla jasności.wikara1 pisze:co do kabla skretki mam 20m od kompa do ap
Ale to może w tym przypadku być jedno z najlepszych rozwiązań.wikara1 pisze:żeby wysterować najlepszy sygnał to bym musiał jeszcze raz wejść na dach z lapkiem i precyzyjnie ustawić antenke co byh zajeło pół dnia...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wikara
<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> by siedzenie dłużej na dachy dało by coś lepiej ,ale jak ustawiałem antenke to starałem się żeby było jak najlepiej i uzyskałem 26%skacze do36%
-
Znaczy jak? bo nie bardzo rozumiem?wikara1 pisze:uzyskałem 26%skacze do36%
Dziś to jednak ustawiłeś i podskoczyło Ci z 26 do 36?
Czy po tym jak kiedyś ustawiałeś masz 26 ale czasem 36?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wikara
to drugie,
kiedyś ustawiałem i iwahało się między 26 a 36nic lepiej.
a co sądzisz o tym jakiś pomysł!
kiedyś ustawiałem i iwahało się między 26 a 36nic lepiej.
a co sądzisz o tym jakiś pomysł!
-
MaxFM już chyba wymienił wszystkie możliwości w tej sytuacji.wikara1 pisze:a co sądzisz o tym jakiś pomysł!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- MaxFM
o ile wiem to stumbler podaje sygnał w -dB a takze SNR i to nas dokładnie interesuje a nie jakies %. Dobre zwizowanie anteny zajmuje kilkanascie minut a nie pol dnia. Wzmacniaczom mowimy stanowcze NIE, a dlaczego to juz napisałem wyzej. Jednynym wyjsciem jest przejsc na 5ghz. Wtedy dajesz apka 200mW i po sprawie.
- wikara
Włąśnie się dowiedziałem że moge wzmocnić moją antenę jakimś kablem miedzianym czy aluminiowym tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> dokładnie jakim do tej anteny.
Ze kablem mam poprzeplatać całą antene i ma lepszy być zasięg i wzmocnienie!Shocked Shocked Shocked
Jak to się ma w praktyce stosowanie takich manewrów,i czy zda się na lepsze czy raczej nie co polecacie!Smile
Prosze o wasze opinie i porady!!!
Andrew grid26t wylew z stopu magnezowego (zysk 24dBi)
Ze kablem mam poprzeplatać całą antene i ma lepszy być zasięg i wzmocnienie!Shocked Shocked Shocked
Jak to się ma w praktyce stosowanie takich manewrów,i czy zda się na lepsze czy raczej nie co polecacie!Smile
Prosze o wasze opinie i porady!!!
Andrew grid26t wylew z stopu magnezowego (zysk 24dBi)
- MaxFM
Ktos Ci glupot naopowiadal. A dobra masz polaryzację ustawioną?, Skróc max. kabel i zamiast karty podepnij ap klienta.
- wikara
No to się zawiodłem to skur**** taki bzdury żeby mi gadał już tego gnojka nie posłucham!
Polaryzacje mam dobrą pionowa promiennik poziomy,kabel mam 20m skretki więc myśle że na kablu strat niema!
Ap client to już nie rozumiem co to oznacza?
Możesz coś więcej przybliżyć,a i chcę dodać że mam zamontowany wzmacniacz ustawienie na 500mW w ap ustawiona moc na 200mW
Czy to nie zadużo?link mam 33do 36% a sygnał mam od90do 96%
na odległości 3,5km
Mój ap to:
Planex GW-AP54SP-P
admin wgrał nowego softa >>>
Software version TornadoAP Xtreme 1.55 Thunderstorm Client
co radzicie?
Polaryzacje mam dobrą pionowa promiennik poziomy,kabel mam 20m skretki więc myśle że na kablu strat niema!
Ap client to już nie rozumiem co to oznacza?
Możesz coś więcej przybliżyć,a i chcę dodać że mam zamontowany wzmacniacz ustawienie na 500mW w ap ustawiona moc na 200mW
Czy to nie zadużo?link mam 33do 36% a sygnał mam od90do 96%
na odległości 3,5km
Mój ap to:
Planex GW-AP54SP-P
admin wgrał nowego softa >>>
Software version TornadoAP Xtreme 1.55 Thunderstorm Client
co radzicie?
- wikara
gościu na upartego twierdzi że to prawda z tym drutem!
więc postanowiłem wybrać coś
http://www.allegro.pl/item206622179_dru ... g_2kg.html
tak tylko pytam z ciekawości?
więc postanowiłem wybrać coś
http://www.allegro.pl/item206622179_dru ... g_2kg.html
tak tylko pytam z ciekawości?
- MaxFM
Jak chcesz to pakuj kase w duperele. Ap klient to ap pracujacy w trybie klienta. Musisz takiego miec bo do czego masz te skretke podłaczona, chyba nie do anteny. Pytania jaki masz ten AP ? Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> to widze ze chcesz z anteny zrobic mikrofalowke. Wyp**** te wszystkie wzmacniacze i inne duperele. Daj sama antene z 2-3m kabla antenowego do AP i dalej skretka. Nierozumiem tylko tego:
mam rozumiec ze antena jest ustawiona TAK to jest polaryzacja pionowa a antena bazowa jaka ma polaryzacje ? bo jesli poziomą (szczelina) to antena (promiennik) ma byc przekrecony o 90 st.Polaryzacje mam dobrą pionowa promiennik poziomy
- wikara
To w takim razie nie inwestuje w te druty:)
Właśnie udało mi się przełączyć na inną antene admina na której mi pokazywało najwięcej sygnału i linku (link67% sygnał 95%) i teraz jestem na innej antenie.
Jeśli chodzi o kabel antenowy to mam podłączony do ap +konektor na
wej rp-sma,kabel od ap do anteny jest bardzo krótki nie cały 1m....
Antena na bazie jest pozioma umnie antena promiennik jest poziomo,a cała antena jest zawieszona pionowo:)
Admin był u mnie i mówił że wszystko jest dobrze zawieszone.
Hmhmhm z tym wzmacniaczem to ciężko bedzie go wywalić bo jednak on dużo daje!
Ustawionej anteny dokładnie nie mam dlatego że mam ustawienia z poprzedniego providera on wtedy z lapkiem wchodził i szukał swojego sygnału,przechodząc na tego isp nie ustawiałem anteny bo nie mam laptopa?
Oby dwóch isp są w tej samej odległości i w tym samym kierunku ,więc tak jak mi wyszukało sygnał tak podłączyłem ,zapewne jak bym skorygował antene to bym miał jeszcze więcej tego (linku i sygnału) tylko co z robie bez laptopa kompa będzie ciężko wnieść!:)
sardo nunspa
Jeśli czytasz ten temat to git?
ostatnio pisalismy o dużych pingach własnie rozwiązałem mój problem,przejściem na inną antene to pomogło.
Ta antena nie jest tak zawalona i własnie dlatego mam teraz do bazy w dzień bardzo małe pingi z żedu do 5-10ms, jeśli ping -n 1000 onet.pl mam do 100ms zdaży się że jest więcej i to w dzień>po 23.00to wszystko idealnie chodzi.
Teraz w dzień to stronki się git otwierają a nie jak przedtem krew z nosa!
W nocy transfer mam nawet w porywach do 550Kb/s sam nie wieżyłem jak to zobaczyłem aż gg zaczeło mi się zacinać jak taki transfer mam teraz!oczywiście w dzień takiego nie mam transferu ale te 100Kb/s mam zawsze.
Z tą kawiarenką to miałeś racje na tamtej antenie co ściągałem była tak zawalona że nieporozumienie i jeszcze miałem słaby sygnał i link...........
Właśnie udało mi się przełączyć na inną antene admina na której mi pokazywało najwięcej sygnału i linku (link67% sygnał 95%) i teraz jestem na innej antenie.
Jeśli chodzi o kabel antenowy to mam podłączony do ap +konektor na
wej rp-sma,kabel od ap do anteny jest bardzo krótki nie cały 1m....
Antena na bazie jest pozioma umnie antena promiennik jest poziomo,a cała antena jest zawieszona pionowo:)
Admin był u mnie i mówił że wszystko jest dobrze zawieszone.
Hmhmhm z tym wzmacniaczem to ciężko bedzie go wywalić bo jednak on dużo daje!
Ustawionej anteny dokładnie nie mam dlatego że mam ustawienia z poprzedniego providera on wtedy z lapkiem wchodził i szukał swojego sygnału,przechodząc na tego isp nie ustawiałem anteny bo nie mam laptopa?
Oby dwóch isp są w tej samej odległości i w tym samym kierunku ,więc tak jak mi wyszukało sygnał tak podłączyłem ,zapewne jak bym skorygował antene to bym miał jeszcze więcej tego (linku i sygnału) tylko co z robie bez laptopa kompa będzie ciężko wnieść!:)
sardo nunspa
Jeśli czytasz ten temat to git?
ostatnio pisalismy o dużych pingach własnie rozwiązałem mój problem,przejściem na inną antene to pomogło.
Ta antena nie jest tak zawalona i własnie dlatego mam teraz do bazy w dzień bardzo małe pingi z żedu do 5-10ms, jeśli ping -n 1000 onet.pl mam do 100ms zdaży się że jest więcej i to w dzień>po 23.00to wszystko idealnie chodzi.
Teraz w dzień to stronki się git otwierają a nie jak przedtem krew z nosa!
W nocy transfer mam nawet w porywach do 550Kb/s sam nie wieżyłem jak to zobaczyłem aż gg zaczeło mi się zacinać jak taki transfer mam teraz!oczywiście w dzień takiego nie mam transferu ale te 100Kb/s mam zawsze.
Z tą kawiarenką to miałeś racje na tamtej antenie co ściągałem była tak zawalona że nieporozumienie i jeszcze miałem słaby sygnał i link...........
- wikara
Słuchajcie a da się zwiększyć w mojej antenie jakoś zysk dBi bo przy mojej antenie jest 23dBi i czy da się jakoś je zwiększyć!by polepszyć zasięg!
- MaxFM
Ale po co ??? na antenach 23 dbi to mozesz robic link na 20km. Jak masz sygnał powyzej -60 to podniesienie go nawet do -10 nic nie zmieni.