Co i za ile ???

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
esta-15
Początkujący użytkownik forum

Co i za ile ???

Post autor: esta-15 »

Mam internet z kablowki 256Mb/s podlaczony do jednego komputera za pomoca kabla. Chcial bym aby moj kolega odbieral ode mnie sygnal internetowy. Kolega mieszka 500-800metrow ode mnie. Co on i ja musimy kupic zeby sie polaczyc???(gdzie i za ile najtaniej )

Oczekuje konkretow a nie linkow na inne strony !!!

A i mam jeszcze jednego belkina:P

Za konkrety serdecznie dziekuje :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Co i za ile ???

Post autor: MaxFM »

co to ten belkin ? karta czy ap? model ?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Co i za ile ???

Post autor: zDaleKi »

esta-15 pisze:Mam internet z kablowki 256Mb/s
256 Mega bitów/s? Czy 256 kb/s? ;)
esta-15 pisze:Chcial bym aby moj kolega odbieral ode mnie sygnal internetowy. [...] Co on i ja musimy kupic zeby sie polaczyc???(gdzie i za ile najtaniej )
Po pierwsze nie zawsze najtaniej znaczy dobrze.
A musicie kupić router z AP i to taki, który umożliwia podłączenie zewnętrznej anteny + antenę. Bo na takiej odległości przy wbudowanych antenach to wiele nie zdziałasz.

Kolega musi kupić antenę + kartę sieciową WiFi. Chyba, że przewód między anteną a kompem będzie duża więcej niż powiedzmy 15m, to wtedy lepiej zainwestować w Access Point i ustawić go w tryb client a dalej podłączyć już po skrętce.

Co do tego co dokładnie kupić, to musisz się określić ile kasy na to możesz wydać.
esta-15 pisze:Oczekuje konkretow a nie linkow na inne strony !!!
My też oczekujemy konkretów ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ