Co wybrać?
Moderator: Moderatorzy
Co wybrać?
Witam!
Od dłuższego czasu jestem użytkownikiem SIMDATy, jednak zauważyłem, że przestaje mi ona wystarczać i wydaję na nią zdecydowanie za dużo. Trzeba więc chyba zdecydować się na jakiś abonament, tylko jaki? Do wyboru mam iPlus [sprawdzony chodzi na GPRS 6,5KB/s - są dwa nadajniki na 100% oba nie mają EDGE, możliwe że z pomocą anteny coś by można było złapać (mogę dość wysoko zamontować antenę) w zasięgu 10km - większe miasto Białystok lub Wasilków (nie wiem czy jest w Wasilkowie EDGE - pewnie jest bo jeszcze w połowie miasta łapie UMTS), zasięg łapię z dwóch nadajników CID: 11561 (silniejszy, jednak czasem przeskakuje na drugi) oraz 1157(?)] oraz Orange nadajnik CID: 1417(?) na 99% ma EDGE (muszę jeszcze sprawdzić).
Max. mogę wydać 60zł na abonament, modem mi raczej nie jest potrzebny (mam Nokię 6630).
Chciałbym mieć tego EDGE od Orange tylko muszę najpierw przetestować prędkość.
Od dłuższego czasu jestem użytkownikiem SIMDATy, jednak zauważyłem, że przestaje mi ona wystarczać i wydaję na nią zdecydowanie za dużo. Trzeba więc chyba zdecydować się na jakiś abonament, tylko jaki? Do wyboru mam iPlus [sprawdzony chodzi na GPRS 6,5KB/s - są dwa nadajniki na 100% oba nie mają EDGE, możliwe że z pomocą anteny coś by można było złapać (mogę dość wysoko zamontować antenę) w zasięgu 10km - większe miasto Białystok lub Wasilków (nie wiem czy jest w Wasilkowie EDGE - pewnie jest bo jeszcze w połowie miasta łapie UMTS), zasięg łapię z dwóch nadajników CID: 11561 (silniejszy, jednak czasem przeskakuje na drugi) oraz 1157(?)] oraz Orange nadajnik CID: 1417(?) na 99% ma EDGE (muszę jeszcze sprawdzić).
Max. mogę wydać 60zł na abonament, modem mi raczej nie jest potrzebny (mam Nokię 6630).
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Co wybrać?
Kup dowolnego startera Pre-Paid od Orange (taki który ma możliwość uruchomienia przesyłu danych - sprawdź na ich stronie) i zobacz jak to na nim działa. Jeżeli będzie OK, to możesz podpisać z nimi umowę na "normalną" usługęmoro pisze:Chciałbym mieć tego EDGE od Orange tylko muszę najpierw przetestować prędkość.

Ja bym też radził kupienie Tak-Taka i sprawdzenie jak Net chodzi z ERĄ.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
No właśnie o ERZE zapomniałem napisać, nie ma sensu jej w ogóle sprawdzać, ledwo rozmawiać się da prze telefon 
PS Chociaż kiedyś dwa miesiące jechałem na Heyah, ale już nie pamiętam jaka była prędkość.

PS Chociaż kiedyś dwa miesiące jechałem na Heyah, ale już nie pamiętam jaka była prędkość.
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nalezy zanzaczyc, ze BTS do polaczen glosowych nie rowna sie BTS do transmisji danych. Ja mam slaby zasieg ERY i tez ledwo moge sie dogadac jednak jesli chodzi o internet to bez problemu lapie edge! Wiec, lepiej przekonac sie samemu, a nie bazowac na statystykach i domyslach bo pewnego dnia moze sie okazac, ze sasiad kupi BC i bedzie mu chodzic duzo lepiej no i bedzie zonk - dlaczego nie sprobowalem?
Powodzenia!
Powodzenia!
Sprawdziłem nadajnik Orange (1km ode mnie), no i ma EDGE, czyli ok 
Bardzo się zdziwiłem kiedy odpaliłem kartę ERY, okazało się, że nadajnik CID: 24413 ma EDGE! reilord, dziękuję Ci Dodatkowym plusem ERY jest to, że prawdopodobnie ustawiając antenę na dachu polepszyłbym zasięg do maksymalnego stopnia (7/7 - Nokia 6630, bo teraz jest niestety tylko 2-3 kreski).

Bardzo się zdziwiłem kiedy odpaliłem kartę ERY, okazało się, że nadajnik CID: 24413 ma EDGE! reilord, dziękuję Ci Dodatkowym plusem ERY jest to, że prawdopodobnie ustawiając antenę na dachu polepszyłbym zasięg do maksymalnego stopnia (7/7 - Nokia 6630, bo teraz jest niestety tylko 2-3 kreski).
- reilord
Nie ma problemu 
Plusem ery jest tez wiekszy limit w porownaniu z Plusem.

Plusem ery jest tez wiekszy limit w porownaniu z Plusem.
No właśnie nie bardzo, jak juz pisałem mogę wydać maksymalnie 60zł miesięcznie, a w BC w najmniejszej opcji jest tylko 500MB, kolejna to już wydatek rzędu 100zł, dla mnie odpadareilord pisze:Plusem ery jest tez wiekszy limit w porownaniu z Plusem.

EDIT: Wczoraj bawiąc się komórką i Netmonitorem odkryłem coś niezwykłego! Okazuje się, że gdzieś w okolicy jest nadajnik EDGE, z którego komórka łapie sygnał jak ją odpowiednio ustawię. Sprawdziłem CID tego nadajnika: 31802 - nie ma go w spisie btsearch.org

--
Poprawa cytowania (BliSki)
- reilord
Jezeli nie ma go w bazie to wykozystaj komorke jako "wykrywacz metali" udaj sie w teren i sprawdzaj zasieg. Jesli w NM pokazuje sie sektory to mniej wiecej bedziesz wiedzial, w ktora strone sie udac. Oczywiscie jesli nie jest dla ciebie problemem zakup anteny w ciemno to taki sam efekt uzyskasz krecac masztem i nie ruszajac sie z domu. A jesli to BTS plusa to zadzwon do bok'u - oni wspolpracuja z klientami, no i z potencjalnymi pewnie tez.
-
- ### BAN ###
Właśnie leciała reklama jakiegoś orange free za 30pln miesięcznie natomiast w blueconnect jest możliwość podpisywania umów na czas nieokreślony.moro pisze:Max. mogę wydać 60zł na abonament, modem mi raczej nie jest potrzebny (mam Nokię 6630).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały użytkownik forum
Powyższy BTS to Czarna Wieś Kościelna - Kościół. Znalazłem go jakieś 3 tygodnie temu, ma EDGE na pokładzie, jednakże zasięg bardzo lokalny. Na pewno szybciej za pomocą anteny zewnętrznej złapiesz z niego EDGE niż z Wasilkowa (tam nie ma jeszcze BTSa Plusa - z jednej strony pokrywa go BTS z Wysockiego (Białystok), z drugiej Św. Woda). O ile Wysockiego ma i UMTS (HSDPA) i Edge o tyle święta woda to tylko gprs. Sam BTS w Wasilkowie ma powstać w ciągu roku - dwóch. Orange ma swojego BTSa właśnie w Horodniance, tak jak piszesz z EDGE na pokładzie. Era w tym miejscu wypada najsłabiej (bardzo słaby sygnał z Wasilkowa - komin - edge, lub Czarnej Białostockiej (również EDGE, ostatnio rozbudowane do 4 sektorów). Testowałem iPLusa na tym BTSie w Czarnej Wsi i muszę przyznać że chodzi super, stabilne 200 kbps. To tyle ode mnie, zawsze świeże info z terenu znajdziesz nie w btsearch.org (tam nieco później) ale na podlaskie.btsearch.orgmoro pisze:EDIT: Wczoraj bawiąc się komórką i Netmonitorem odkryłem coś niezwykłego! Okazuje się, że gdzieś w okolicy jest nadajnik EDGE
Cytat przyciety przez Moderatora ->BliSki - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!

--
Poprawa cytowania (BliSki)
Dzięki, tomi81 za info teraz już łapię z tego BTS sygnał na poziomie Rx 85-87 (bez anteny). Niestety zauważyłem, że w pewnych porach dnia transfer drastycznie spada... praktycznie do zera, chyba ten nadajnik jest nieco przeciążony