Bezprzewodowy + przewodowy

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
komanch
Użytkownik forum

Bezprzewodowy + przewodowy

Post autor: komanch »

Z góry przepraszam jeśli nie ten dział, proszę od razu o przeniesienie.

Mam w domu internet przewodowy (firma Air-Bites), zamierzam kupić laptopa z kartą do odbioru internetu bezprzewodowego. Będzie on domyślnie skonfigurowany właśnie do tej karty. Czy trudne jest i jak najprościej ustawić taki laptop, aby będąc w domu mógł go podłączyć do kabla, a później odpinając go poza domem normalnie korzystał bezprzewodowo?

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Bezprzewodowy + przewodowy

Post autor: Fanta »

Przenoszę do Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia z Modemy GSM.

Kolego @komanch, a dokładnie o co Ci chodzi, troszkę nie jasno to opisałeś, prosimy więcej szczegółów...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Wszystko opiera się na ustawieniach parametrów połączenia, takich jak podanie odpowiedniego IP lub DNS. W windowsie jest coś takiego jak alternatywna konfiguracja karty że można tą kartę używać w dwóch sieciach bez zmiany za każdym razem parametrów.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
komanch
Użytkownik forum

Post autor: komanch »

Fanta pisze:Kolego @komanch, a dokładnie o co Ci chodzi, troszkę nie jasno to opisałeś, prosimy więcej szczegółów...
Myślałem, że prosto się wyraziłem, sorki, więc tak:
mam laptopa z kartą pcmcia (powiedzmy do iPlus),
przychodzę do domu podłączam do tego laptopa "kabel z internetem",
co, gdzie i jak muszę ustawić, żeby teraz sygnał był brany z kabla, a nie z karty?
reilord

Post autor: reilord »

Do iPlus'a masz dial-up'a a do kablowego masz polaczenie LAN (w przypadku kablowek itp. wpinanych do RJ-45) lub drugiego dial-up'a (do (a)DSL'i wpinanych do USB). Wiec albo laczysz sie z dial z iplusa albo laczysz sie z dial z kabla, no chyba, ze nie musisz bo ciagniesz internet po lan'ie. Mozesz tez <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z obu naraz :) Wystarczy pobawic sie dns'ami i proxy i masz np. kablowy do p2p i voip (wykorzystujesz 100% lacza!) a iplusa do przegladania stron i gg tak na spokojnie.
ODPOWIEDZ