EDIMAX EW-7318US
Moderator: Moderatorzy
- sloniu219
- Stały użytkownik forum
EDIMAX EW-7318US
Witam zamierzam kupic ta kare
EDIMAX EW-7318US,
Chodzi mi o wasza opinie - karta ma pracowac jako AP dla dwóch laptopów w mieszkaniu. Odległosc około do 10 metrów po drodze jedna sciana..
Pozd
EDIMAX EW-7318US,
Chodzi mi o wasza opinie - karta ma pracowac jako AP dla dwóch laptopów w mieszkaniu. Odległosc około do 10 metrów po drodze jedna sciana..
Pozd
poprosty zycie / Dell Latitude C610
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: EDIMAX EW-7318US
Ale co chcesz wiedzieć? Czy zasięg za tymi ścianami będzie czy coś innego?
No i link by się przydał
No i link by się przydał

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- sloniu219
- Stały użytkownik forum
Chodzi mi o opnie - jak chodzi, czy jest b.łatwy w konfiguracji. Oraz czy sygnał za scianą bedzie bardzo dobry.
Ogólnie polecacie czy też nie
Ogólnie polecacie czy też nie
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Jakos sceptycznie podchodze do takich wynalazków. Poza tym nie wiem czy ta karta ma tryb pracy jako AP. Lepiej kupic AP np sparklan wapr 141, kilka zł drozszy
- sloniu219
- Stały użytkownik forum
W sumie ten AP nie jest aż tak drogi ale... w moim przypadku ograniczają mnie fundusze - z racji tego ze te urządzenie ma być w mieszkaniu gdzie wynajmują je 4 osoby i nikt nie chce pakowac sie w coś co kiedyś nie bedzie mogł zabrac ze sobą.
Co do tego urządzenia co podałem wyżej to faktycznie nie ma AP
Ale znalazłem coś podobnego -
ASMAX USB 411G
Co sadzicie o nim, Czy bedzie wysyłał mocny sygnał do drugiego pokoju aby dwa laptopy działały bez problemu ?
pozd!
Co do tego urządzenia co podałem wyżej to faktycznie nie ma AP
Ale znalazłem coś podobnego -
ASMAX USB 411G
Co sadzicie o nim, Czy bedzie wysyłał mocny sygnał do drugiego pokoju aby dwa laptopy działały bez problemu ?
pozd!
-
- Stały użytkownik forum
Napisze ci odnośnie tej karty co wcześniej podałeś EDIMAX EW-7318US.
Miałem to karte na testach.Spieliśmy na niej linka tak na oko spokojnie 100m z AP Edimaxa i spoko działało wprawdzie siła sygnału była brak sygnału ale pingi ładnie szły nic nie gubił internet działał. To był link zestawiony dla testu na antenkach tzw.patykach.
Jak masz normalną sciane z cegieł bez pretów(płyta) to myśle że w promieniu 10m spokojnie bedzie ci działać na tym ASMAXie choć nie ma wyjścia na antenke zew.
Sprawdz na stronie u producenta czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ma tryb AP
Miałem to karte na testach.Spieliśmy na niej linka tak na oko spokojnie 100m z AP Edimaxa i spoko działało wprawdzie siła sygnału była brak sygnału ale pingi ładnie szły nic nie gubił internet działał. To był link zestawiony dla testu na antenkach tzw.patykach.
Jak masz normalną sciane z cegieł bez pretów(płyta) to myśle że w promieniu 10m spokojnie bedzie ci działać na tym ASMAXie choć nie ma wyjścia na antenke zew.
Sprawdz na stronie u producenta czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ma tryb AP
- sloniu219
- Stały użytkownik forum
Raczej w scianie są pręty - 11 pietrowy wieżowiece a z tego co wiem to sa robione z płyt wiec, pręty raczej są.
Co do pracy jako AP to wszedzie na allegro jest w zmianką ze pracuje.
A i mam jeszcze jedno pytanie.
Mam kartę PLANETA U356A pod usb. Mam podpietą pod usb 1.1 + przedłuzacz i dopiero karta, bez problemy działa.
Ale jak podpinam pod Usb 2.0 to po podłaczniu pod przedłuzacz komputer <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jej nie wykrywa a inne urzadzenie usb tak. Problem znika jak sie ją bezposrednio podłaczy do portu.
Wspomne ze podłączam po ten sam port usb z zainstalowanymi sterownikami do 2.0 i bez sterowników to wtedy pracuje jako 1.1.
Pozd!
Co do pracy jako AP to wszedzie na allegro jest w zmianką ze pracuje.
A i mam jeszcze jedno pytanie.
Mam kartę PLANETA U356A pod usb. Mam podpietą pod usb 1.1 + przedłuzacz i dopiero karta, bez problemy działa.
Ale jak podpinam pod Usb 2.0 to po podłaczniu pod przedłuzacz komputer <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jej nie wykrywa a inne urzadzenie usb tak. Problem znika jak sie ją bezposrednio podłaczy do portu.
Wspomne ze podłączam po ten sam port usb z zainstalowanymi sterownikami do 2.0 i bez sterowników to wtedy pracuje jako 1.1.
Pozd!
-
- Stały użytkownik forum
Skoro masz
to zrób miedzy nimi połączenie ad-hoc i przetestuj czy działa przez ścianę i wtedy będziesz miał pewność jak na nich będzie ok to i ta karta na usb da rade.dwa laptopy
- sloniu219
- Stały użytkownik forum
Na dzień dzisiejszy mam jednego laptopa - a w nim kartę ASUS WL-107g
a w stacjonarce gdzie jest podłaczony net od usługodawcy, kartę która udostepnia neta na laptopa to Repotec RP-WP7126 na realteku 8180L - coś mi sie w niej poluzował końcówka co wkreca sie antenkę, i teraz sygnał jest za słaby aby kozystać z netu, lub też widziec w otoczeniu sieciowym.
Wiem jedno ze kartę "Repotec" moge sobie odłozyc na połke lub inne miejsce gdzie bedzie sie zbierac kuz. Zamiast jej chce wsadzic tego
ASMAX USB 411G gdzie bedzie robic za AP dla laptopów.
Ten drugi laptop bedzie miał wbudowaną kartę WiFi. Na dany moment nie ma go ale bedzie w przeciagu kilku dni.
Stacjonarka z usługodawcą łaczy sie przez Planeta U356A.
Pozd!
a w stacjonarce gdzie jest podłaczony net od usługodawcy, kartę która udostepnia neta na laptopa to Repotec RP-WP7126 na realteku 8180L - coś mi sie w niej poluzował końcówka co wkreca sie antenkę, i teraz sygnał jest za słaby aby kozystać z netu, lub też widziec w otoczeniu sieciowym.
Wiem jedno ze kartę "Repotec" moge sobie odłozyc na połke lub inne miejsce gdzie bedzie sie zbierac kuz. Zamiast jej chce wsadzic tego
ASMAX USB 411G gdzie bedzie robic za AP dla laptopów.
Ten drugi laptop bedzie miał wbudowaną kartę WiFi. Na dany moment nie ma go ale bedzie w przeciagu kilku dni.
Stacjonarka z usługodawcą łaczy sie przez Planeta U356A.
Pozd!