zacznę od tego że przed założeniem tego tematu, przeglądnąłem to forum wzdłuż i wszerz i chyba jestem już nieco zorientowany ale chciałbym jeszcze zasięgnąć informacji
otóż na początku czerwca wyjeżdżam do Niemiec (Monachium) i chciałbym mieć tam dostęp do internetu, przeglądałem oferty krajowych operatorów ale przy tych cenach w roamingu szybko zbankrutuje.
Postanowiłem kupić na allegro jakiegoś laptopa do 500 zł (czyli coś w okolicach 300-400 mhz) (mam ograniczone fundusze).
z tego co znalazłem na forum to mam dwie opcje:
1. Kupić kabel usb do mojego siemensa ax72, zdjąć simlocka i używac go jako modem na karcie jakiegoś niemieckiego prepaidowca.
2. Kupic jakiś modem wifi na pcmcia i poszukać tam darmowego internetu.
Proszę podpowiedzcie mi co wybrać, a może na wszelki wypadek obie te opcje ?
ad. 1. W opisach konfiguracji znalazłem też jakieś wzmianki o tym, ze aby korzystać z netu przez gprs trzeba w ustwieniach podać kupę parametrów odmiennych dla każdej sieci - nie znam języka więc pewnie trudno będzie mi je zdobyć

Nigdy też nie pracowałem na takim internecie - co to właściwie może ? na skypea pewnie nie ma co liczyć ale gg chyba pociągnie ?
No i czy nastawiać się na jakiegoś windowsa, czy raczej na linuksa, nie mam pojęcia jak to jest z kontrolą legalności w Niemczech.
ad. 2. Wyczytałem że większość hoteli w Monachium oferuje dostęp do internetu za pomocą wifi (nie wiem gdzie mnie firma zakwateruje) jeśłi mój hotel miałby internet w ofercie to czy wystarczy mi karta wifi za 30 zł z allegro czy lepiej pomyslec o takiej za 100 lub wiecej ?
EDIT: Modyfikacja tematu (uzupelnienie po ->) (BliSki)