bezprzewodowy net czy przewodowy i wifi?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
bezprzewodowy net czy przewodowy i wifi?
witam
ja sie na tym nie znam
1. kupilem wlasnie cobie lapka i chce miec dostęp do netu wszędzie
chce zrezygonwac z neti i miec net wszędzie gdzie bedzie mój laptop
chce również z tego netu cos ściągać, p2p
zainteresowala mnie oferta orange do 3,6Mb za 30zł
ja place 65zeta za 1Mb i mam jedynie w gniazdku a chce cos bardziej mobilnego
2. moze jednak zostac przy neti i kupic router wifi przy takim necie moge bezprzewodowo sciągac dane z p2p np w calym moim domu? da rade?
ja sie na tym nie znam
1. kupilem wlasnie cobie lapka i chce miec dostęp do netu wszędzie
chce zrezygonwac z neti i miec net wszędzie gdzie bedzie mój laptop
chce również z tego netu cos ściągać, p2p
zainteresowala mnie oferta orange do 3,6Mb za 30zł
ja place 65zeta za 1Mb i mam jedynie w gniazdku a chce cos bardziej mobilnego
2. moze jednak zostac przy neti i kupic router wifi przy takim necie moge bezprzewodowo sciągac dane z p2p np w calym moim domu? da rade?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: bezprzewodowy net czy przewodowy i wifi?
Raczej zapomnij o Oange i ofercie dostępu przez GPRS/ EDGE/ UMTS/ HSDPA.
Są w tych ofertach limity, które praktycznie wykluczają korzystanie z p2p.
Kup router wifi i będziesz miał sieć w domu (jeśli o to Ci chodzi żeby w całym domu mieć neta).
To drugie rozwiązanie jest o tyle ciekawe, że będziesz miał możliwość wpuszczenia do sieci również innych użytkowników (przyjdzie kolega z laptopem albo palmtopem z wifi).
Są w tych ofertach limity, które praktycznie wykluczają korzystanie z p2p.
Kup router wifi i będziesz miał sieć w domu (jeśli o to Ci chodzi żeby w całym domu mieć neta).
To drugie rozwiązanie jest o tyle ciekawe, że będziesz miał możliwość wpuszczenia do sieci również innych użytkowników (przyjdzie kolega z laptopem albo palmtopem z wifi).
Back to the Future 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja też radzę zostać przy tym wariancie, czyli obecne łącze plus router WiFi. Będziesz miał to co teraz także bezprzewodowo w całym domu.zegarek2006 pisze:2. moze jednak zostac przy neti i kupic router wifi przy takim necie moge bezprzewodowo sciągac dane
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Nie chce zakładać nowego topika, coby nie zaśmiecać forum 
Sytuacja wygląda następująco:
Mam zwykły stacjonarny PC podłączony kablowo do inetu. ISP - UPC -Chello, modemik Thompson TCM420F, ma złącze Ethernetu i USB (aktualnie używam USB ale nie ma żadnego problemu, żeby przepiąć się na Ethernet, PC sieciówke ma).
Kupiłem teraz laptopa, ma bezprzewodową sieciówkę (działająca
bo nawet wykryła 2 sieci u mnie w mieszkaniu o charakterystycznych SSID - Netgear i MSI, nawet udało mi się podłączyć ale jakość marna, pewnie AP daleko). Ale wracająć do tematu, chciałbym korzystać z intetu na zwykłym PC jak i na laptopie. W Chello Light (2mbps) jest teraz możliwość przypięcia do 3 kompów o ile dobrze zrozumiałem ich regulamin ;d.
No i rodzi się pytanie.
Lepiej wykupić w UPC usługe "UPC WiFi", aktywacja 50zl, abonament miesięczny 20zł, dostaje od nich:
- router bezprzewodowy WPN824 RangeMax
- bezprzewodową kartę USB (która notabene nie będzie potrzebna bo stacjonarny komp może bezproblemowo być podpięty kablowo do routera, a laptop ma kartę bezprzewodową już)
Czy może lepiej kupić samemu jakiś router np. Linksys WRT54GL (na allegro najtańszy 155zł do 250zł [spory rozrzut :> ], podłączyć modem Chello do routera, router kablowo do stacjonarnego PC i bezprzewodoo laptop. (Jestem kompletnie zielony w tej materii ale czytam na bierząco i myśle, że teraz po lekturach paru PDFów i forów poradze sobie z podpięciem).
PS.
Jestem biednym studentem więc minimalizacja kosztów wskazana
PS2.
Do laptopa używam bezprzewodowej myszy, może ona zakłócać bezprzewodowy inet na nim?
Dziękuje i pozdrawiam,
Tomek

Sytuacja wygląda następująco:
Mam zwykły stacjonarny PC podłączony kablowo do inetu. ISP - UPC -Chello, modemik Thompson TCM420F, ma złącze Ethernetu i USB (aktualnie używam USB ale nie ma żadnego problemu, żeby przepiąć się na Ethernet, PC sieciówke ma).
Kupiłem teraz laptopa, ma bezprzewodową sieciówkę (działająca

No i rodzi się pytanie.
Lepiej wykupić w UPC usługe "UPC WiFi", aktywacja 50zl, abonament miesięczny 20zł, dostaje od nich:
- bezprzewodową kartę USB (która notabene nie będzie potrzebna bo stacjonarny komp może bezproblemowo być podpięty kablowo do routera, a laptop ma kartę bezprzewodową już)
Czy może lepiej kupić samemu jakiś router np. Linksys WRT54GL (na allegro najtańszy 155zł do 250zł [spory rozrzut :> ], podłączyć modem Chello do routera, router kablowo do stacjonarnego PC i bezprzewodoo laptop. (Jestem kompletnie zielony w tej materii ale czytam na bierząco i myśle, że teraz po lekturach paru PDFów i forów poradze sobie z podpięciem).
PS.

PS2.
Do laptopa używam bezprzewodowej myszy, może ona zakłócać bezprzewodowy inet na nim?
Dziękuje i pozdrawiam,
Tomek
-
To się chwalieuropeanfish pisze:Nie chce zakładać nowego topika, coby nie zaśmiecać forum

To teoretycznie jeżeli masz możliwość podłączenia trzech komputerów (czy rozumiem, ze ISP przydzielił Ci 3 adresy IP), to do rozdzielenia internetu "po kablu" wystarczy nawet switch a jak do tego podłączysz zwykły Access Point, to będziesz miał także sieć na WiFi.europeanfish pisze:W Chello Light (2mbps) jest teraz możliwość przypięcia do 3 kompów o ile dobrze zrozumiałem ich regulamin ;d.
Ale to rozwiązanie jest chyba mało eleganckie

Myślę, ze wybór czy lepiej wykupić usługę czy samemu zakupić router, to już musisz sam przemyśleć. My możemy tylko wskazać wady i zalety.europeanfish pisze:Lepiej wykupić w UPC usługe "UPC WiFi", aktywacja 50zl,
[...]
Czy może lepiej kupić samemu jakiś router np. Linksys WRT54GL
Cenę routera znasz, cenę usługi u swojego ISP także.europeanfish pisze:PS.
Co do ceny rozwiązania switch + AP to już zależy od tego czy nowe czy używane

Zdarzają się taki przypadki ale sporadycznie. A jaka to mysz? na jakim paśmie działa?? Na Bluetooth?europeanfish pisze:Do laptopa używam bezprzewodowej myszy, może ona zakłócać bezprzewodowy inet na nim?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Chello LightTo teoretycznie jeżeli masz możliwość podłączenia trzech komputerów (czy rozumiem, ze ISP przydzielił Ci 3 adresy IP), to do rozdzielenia internetu "po kablu" wystarczy nawet switch a jak do tego podłączysz zwykły Access Point, to będziesz miał także sieć na WiFi.europeanfish pisze:W Chello Light (2mbps) jest teraz możliwość przypięcia do 3 kompów o ile dobrze zrozumiałem ich regulamin ;d.
Ale to rozwiązanie jest chyba mało eleganckie
Prędkość pobierania danych - do 2 Mb/s
Prędkość wysyłania danych - do 384 kb/s
Limit pobierania danych - bez limitu
Ilość komputerów - 3
Ilość publicznych adr. IP - 1
Nie wiem jak to rozumieć :> Moge przyłączyć 3 komputery przez Switcha ale zewnętrzne IP z niego będzie dla nich wspólne?

Rozwiązanie może być nieeleganckie jeśli będzie sprawnie działało i będzie tanie

Myślę, ze wybór czy lepiej wykupić usługę czy samemu zakupić router, to już musisz sam przemyśleć. My możemy tylko wskazać wady i zalety.europeanfish pisze:Lepiej wykupić w UPC usługe "UPC WiFi", aktywacja 50zl,
[...]
Czy może lepiej kupić samemu jakiś router np. Linksys WRT54GL

Jeśli gdzieś są dostępne tanie i sprawne to nie przeszkadza mi, że używane.Cenę routera znasz, cenę usługi u swojego ISP także.europeanfish pisze:PS.
Co do ceny rozwiązania switch + AP to już zależy od tego czy nowe czy używane
Logitech RX600, nadajnik wpinany pod USB. "Działa w paśmie 27MHz w technologii FastRF."Zdarzają się taki przypadki ale sporadycznie. A jaka to mysz? na jakim paśmie działa?? Na Bluetooth?europeanfish pisze:Do laptopa używam bezprzewodowej myszy, może ona zakłócać bezprzewodowy inet na nim?
-
Ja też nie wiem dokładnie jak to zrobili, ale całkiem możliwe, ze dla 3 kompów masz to samo jedno IP zewnętrzne.europeanfish pisze:Ilość komputerów - 3
Ilość publicznych adr. IP - 1
Nie wiem jak to rozumieć
Tak mi się wydaje.europeanfish pisze:Moge przyłączyć 3 komputery przez Switcha ale zewnętrzne IP z niego będzie dla nich wspólne?
europeanfish pisze:Rozwiązanie może być nieeleganckie jeśli będzie sprawnie działało i będzie tanie

1) oferta ISP - nie znam całego cennika i ograniczeń, więc się nie wypowiem... generalnie ograniczenia zgodne z regulaminem i ceny takżeeuropeanfish pisze:Bardzo poprosze wady i zalety.

2) Twoja propozycja, Linksys - cenę znasz i ja tu widzę same plusy.
3) moja propozycja (switch + AP) - cena zależna (sprzęt nowy, czy używany...), jeżeli masz już w domu switcha, to jeżeli korzystnie kupisz jakiegoś APka, to może będzie taniej niż przy punkcie 2. Wady, podepniesz tylko 3 kompy max (a jeżeli AP zabierze Ci IP, to nawet dwa).
To moim zdaniem nie powinien zakłócać WiFi. Bo pracuje w całkowicie innym paśmie.europeanfish pisze:Logitech RX600, nadajnik wpinany pod USB. "Działa w paśmie 27MHz w technologii FastRF."
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Switcha niestety nie mam więc musiałbym kupić go + AP, więc chyba skusze się na Linksysa.
Czytałem gdzieś, że niektóre routery mogą się żreć z niektórymi modemami :> Jest jakis niezawodny sposób na sprawdzenie przed zakupem czy będe mógl bezproblemowo podłączyć modem Chello wspominany wcześniej do Linksysa?
Czytałem gdzieś, że niektóre routery mogą się żreć z niektórymi modemami :> Jest jakis niezawodny sposób na sprawdzenie przed zakupem czy będe mógl bezproblemowo podłączyć modem Chello wspominany wcześniej do Linksysa?

-
Bardzo dobra decyzjaeuropeanfish pisze:Switcha niestety nie mam więc musiałbym kupić go + AP, więc chyba skusze się na Linksysa.

Co dokładnie tam czytałeś?europeanfish pisze:Czytałem gdzieś, że niektóre routery mogą się żreć z niektórymi modemami
Może chodziło o to, że router ma mieć możliwość klonowania MAC adresu, oraz czasami także zmiany parametru TTL.
Klonowanie MACa ten Linksys ma na pokładzie, a TTL ma ale na alternatywnym sofcie (tomato).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Jakie możliwości przydatne przeciętnemu użytkownikowi daje upgrade softu do np. Tomato?
-
Specjalnie dodałem to do FAQ, bo myślę, że tomato zdobywa coraz większą popularność.europeanfish pisze:Jakie możliwości przydatne przeciętnemu użytkownikowi daje upgrade softu do np. Tomato?
>KLIK do FAQ<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Po podłączeniu 2 PC do Linksysa będą się normalnie widziały w otoczeniu sieciowym do swobodnego transfeur plików i w grach w opcji gry po sieci lokalnej?
-
Jeżeli poprawnie skonfigurujesz sieć na obydwu komputerach i udostępnisz zasoby, to będą się normalnie widzieć. W tym wypadku router będzie działał dla nich jako switch.europeanfish pisze:Po podłączeniu 2 PC do Linksysa będą się normalnie widziały w otoczeniu sieciowym
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
policzmy aktywacja 50 zł plus 20 zł miesięcznie - czyli po 8-10 miesiącach w zależności od ceny wydasz tyle ile kosztuje WRT54GL.europeanfish pisze:Lepiej wykupić w UPC usługe "UPC WiFi", aktywacja 50zl, abonament miesięczny 20zł, dostaje od nich:
Ja bym wybrał WRT plus tomato ale już jestem uzależniony od pomidorka

-
A dokładniej co i gdzie trzeba skonfigurować? : ) Bo ja zielony jestem i czytałem tylko o skonfigurowaniu routera zeby poprawnie korzystal z neta od ISP : >BliSki pisze:Jeżeli poprawnie skonfigurujesz sieć na obydwu komputerach i udostępnisz zasoby, to będą się normalnie widzieć. W tym wypadku router będzie działał dla nich jako switch.europeanfish pisze:Po podłączeniu 2 PC do Linksysa będą się normalnie widziały w otoczeniu sieciowym