2 domki ok 500m i podzial lacza

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomalla
Użytkownik forum

2 domki ok 500m i podzial lacza

Post autor: tomalla »

Witam,
dysponuje polaczeniem internetowym w domku nr 1. Posiadam router LinkSys WRT54GL. Chcialbym aby domek nr 2, oddalony o 500m mial rowniez internet.
Rozumiem ze od routera potrzebuje wyciagnac antene na zewnatrz i do domku nr 2 rowniez kupic antene.
Jakie anteny musze kupic?
Od routera do masztu anteny bedzie ok 30m kabla w domku nr 1, a w domku nr 2 od masztu do kompa bedzie ok 15m
Prosze o szybkie info, bo jade zaraz na zakupy :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: 2 domki ok 500m i podzial lacza

Post autor: zDaleKi »

Co do jakich anten, to nie doradzę w tym wypadku. Ale MaxFm komuś niedawno radził w podobnym przypadku jakich anten kupić. Moim osobistym zdaniem te 30m to trochę dużo do anteny i nie wiem czy tłumienie na kablu nie będzie za duże. Biorąc pod uwagę, że odległość między punktami to pół kilometra.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
tomalla
Użytkownik forum

czyli jak proponujesz? te 30m musi byc :(
Bo tak daleko mam postawiony masz... od komputera (no moze jest 20... ale to chyba i tak za duzo)

Aktualnie do mnie internet idzie nastepujaco
antena -> 3m kabla -> sparklan -> 25m kabla -> router Linksys

To mi super dziala, a teraz z tego linksysa, musze puscic do domku oddalonego na 500m.
Jak to zrobic?
zDaleKi

tomalla pisze: Aktualnie do mnie internet idzie nastepujaco
Nie wiem jaki masz zasięg u siebie w domu, ale może jeżeli te 30m do anteny byłby za dużo, to ja bym zrobił tak:

antena -> 3m kabla -> sparklan -> 1m kabla -> router Linksys -> antena (bo tu rozumiem jest maszt)

-> i tutaj w domu albo po Ethernecie (te 30m), albo po WiFi.
Mówiąc inaczej Linksysa wpiąć zaraz do sparklana.

Nie wiem czy dobrze to opisałem ;) jak nie to narysuję ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
tomalla
Użytkownik forum

noo, to jest problem, bo sparklana mam na zewnatrz domu w malej skrzynce, powieszona na plocie :)
a linksys w domu :)
i wolalbym aby w domu pozostal...
ech.. juz mi glowa peka, dzisiaj przewertowalem dziesiatki postow w necie, kazdy praktycznie inaczej mi doradza... potrzebuje kogos online, nie wiesz gdzie jest jakas strona gdzie mozna np skype odpalic i wytlumaczyc wszystko, po czym otrzymac odpowiedz? moze byc nawet po angielsku lub niemiecku...
zDaleKi

Ja myślę, że najlepiej będzie jak sprawdzisz na żywo jak to będzie działać. Pożyczyć jakieś antenki i będzie wszystko jasne ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

tomalla pisze:Aktualnie do mnie internet idzie nastepujaco
mam rozumiec ze te 25m kabla to skretka łaczaca apc i kompa ? Router dajesz jak najblizej dachu (anteny) zeby poszło jak najmniej kabla antenowego. Do kompa pociagniesz sobie skretka tyle ile bedziesz chciał, bez zadnych strat sygnału.
Wiec tak
Antena->kabel->apc->skretka->(portWAN) router ->(port LAN)skretka ->pc
od routera: kabel->antena-)) 500m ((-drugi dom->antena->kabel->karta wifi lub APC
jesli widocznosc jest dobra i nie bedzie wicej niz 10m kabla od anten to wystarcza 2 panele 10 dbi
jak chcesz to klepnij do mnie na gg to Ci wszystko pojasnie
ps. gg na mojej stronie ;)
zDaleKi

MaxFM pisze:jesli widocznosc jest dobra i nie bedzie wicej niz 10m kabla od anten to wystarcza 2 panele 10 dbi
I o to właśnie chodzi. Kluczową sprawą w tym wypadku jest długość kabla do anteny. Chodzi o straty sygnału.

I tak jak zaznaczył MaxFm o widoczność między punktami.

Ja osobiście radzę też uważać, na niektóre anteny z Allegro. Z doświadczenia wielu osób, także z forum wiem, że często nie mają takich parametrów jak się tam deklaruje.
MaxFM pisze:jak chcesz to klepnij do mnie na gg to Ci wszystko pojasnie
ps. gg na mojej stronie ;)
Jak już ustalicie co będzie najlepsze, to streśćcie to na forum. Myślę, ze dla potomności się przyda. Wiele osób o to pyta.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
tomalla
Użytkownik forum

nooo... to prawie wszystko wiem, ale maxfm, klikne na gg... (tylko je podaj na moje: 3150987)
ODPOWIEDZ