ROUTER WRT54GL pamiec NVRAM
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
ROUTER WRT54GL pamiec NVRAM
Witam,
posiadam router Linksys WRT54GL z softem tomato.
W statusie mam takie info:
TOTAL/FREE: 14.20 MB / 3,012.00 KB (20.72%)
Wynika z tego ze mam 3 mb wolnej pamieci... a jak ja oprozniac, badz czyscic... bo jeszcze kilka dni temu bylo 7mb
Prosze o info
posiadam router Linksys WRT54GL z softem tomato.
W statusie mam takie info:
TOTAL/FREE: 14.20 MB / 3,012.00 KB (20.72%)
Wynika z tego ze mam 3 mb wolnej pamieci... a jak ja oprozniac, badz czyscic... bo jeszcze kilka dni temu bylo 7mb
Prosze o info
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: ROUTER WRT54GL pamiec NVRAM
Może zwyczajnie logi tyle zajmują? Spróbuj je skasować. Zauważ, że tomato ma także różne statystyki, choćby użycia łącza i one też trochę zajmują.tomalla pisze:bo jeszcze kilka dni temu bylo 7mb

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
a po co zmniejszać - jest jakiś problem ?
To nie windows - Linuks w WRT stara się maksymalnie wykorzystać dostępną pamięć, rezerwuje ją jednak w momencie zapotrzebowania przez system czy poszczególne usługi zwalnia. Najważniejsze żeby nie osiągnęło "0". U mnie jest około 1 MB, chcesz sprawdzić dokładnie ile masz wchodzisz Administration-->Miscalenous --> Count cache memory as free.
To nie windows - Linuks w WRT stara się maksymalnie wykorzystać dostępną pamięć, rezerwuje ją jednak w momencie zapotrzebowania przez system czy poszczególne usługi zwalnia. Najważniejsze żeby nie osiągnęło "0". U mnie jest około 1 MB, chcesz sprawdzić dokładnie ile masz wchodzisz Administration-->Miscalenous --> Count cache memory as free.
-
Myślę, że tog właśnie @tomalla się obawia.Borg pisze:Najważniejsze żeby nie osiągnęło "0".
Ale też myślę, że nie ma się czego obawiać

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
ludzie mają po 300-400 KB wolnej, kilku użytkowników i działa stabilnie - w momencie jak dojdzie do krytycznej wartości zwolni sobie ile mu potrzeba. Im więcej reguł QoS i iptables tym szybciej będzie "zapchana" ale póki się nic nie dzieje, wszystko pracuje to bym nie robił sobie problemuBliSki pisze: Myślę, że tog właśnie @tomalla się obawia.
Ale też myślę, że nie ma się czego obawiać

-
Myślę, że teraz tomalla będzie już spokojny?Borg pisze:Im więcej reguł QoS i iptables tym szybciej będzie "zapchana" ale póki się nic nie dzieje, wszystko pracuje to bym nie robił sobie problemu.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
nooo...
wiec uspokoiliscie mnie troszke... ale na zasadzie wyczysc co sie da
Wiec QoS zaraz bedzie mial co robic, podlaczam w sobote 18 userow.. wiec logi szybko pojda do przodu.
Co wiec wylaczyc co jest calkowitym smietnikiem?
wiec uspokoiliscie mnie troszke... ale na zasadzie wyczysc co sie da

Wiec QoS zaraz bedzie mial co robic, podlaczam w sobote 18 userow.. wiec logi szybko pojda do przodu.
Co wiec wylaczyc co jest calkowitym smietnikiem?
- Borg
18 userszkodników to już pokaźna stadko - jak wszyscy to nałogowi ssacze p2p to może być ciekawie. Ja proponuję obserwować co się będzie działo, nie wiem czy zamierzasz się na QoS opierać czy na skryptach ?
ps. tutaj masz http://www.openlinksys.info/forum/viewt ... post_17421
robsonn twórca generatora skryptów twierdzi że 10-15 userów to realna liczba po Wlanie.
ps. tutaj masz http://www.openlinksys.info/forum/viewt ... post_17421
robsonn twórca generatora skryptów twierdzi że 10-15 userów to realna liczba po Wlanie.