Ten sam temat poraz kolejny :)
Moderator: Moderatorzy
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ten sam temat poraz kolejny :)
Witam,
Mam iPlus'a z N6230 przez Blue i lacze dwa kompy jeden gateway drugi client przez skretke. Chcialbym kupic router D-Link DI-713P aby podlaczyc do niego drukarke Canon BJC-2000, NETGEAR SC101 i komputer gateway do portu WAN. Chcialbym a by drugi komputer (client; i w przyszlosci laptop) laczyl sie przez wi-fi z iPlusem (ktory udestepniam), drukarka i dyskami (podlaczonymi do routera). Czy byly by jakies problemy z taka konfiguracja? Czy raczej jest to bezproblemowa konstrukcja?
Pozdrawiam,
R.
PS.
Czy domek wykonany w drewnianej konstrukcji szkieletowej bardzo ogranicza zasieg? Chcialbym aby przechodzac przez jedna drewniana sciane zasieg byl w okolicach 50 metrow - realne?
Mam iPlus'a z N6230 przez Blue i lacze dwa kompy jeden gateway drugi client przez skretke. Chcialbym kupic router D-Link DI-713P aby podlaczyc do niego drukarke Canon BJC-2000, NETGEAR SC101 i komputer gateway do portu WAN. Chcialbym a by drugi komputer (client; i w przyszlosci laptop) laczyl sie przez wi-fi z iPlusem (ktory udestepniam), drukarka i dyskami (podlaczonymi do routera). Czy byly by jakies problemy z taka konfiguracja? Czy raczej jest to bezproblemowa konstrukcja?
Pozdrawiam,
R.
PS.
Czy domek wykonany w drewnianej konstrukcji szkieletowej bardzo ogranicza zasieg? Chcialbym aby przechodzac przez jedna drewniana sciane zasieg byl w okolicach 50 metrow - realne?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Ten sam temat poraz kolejny :)
Po pierwsze nie wiem bardziej czy problem z doborem routera WiFi czy z konfiguracją iPlusa? A jeżeli jednak WiFi, to post nadaje się na sub-formu "radiowe".
Generalnie gdybyś jakoś rozrysował co chcesz zrobić, bo może źle się rozumiemy.
A nie lepiej kupić takie coś -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3656reilord pisze:Mam iPlus'a z N6230 przez Blue [...]Chcialbym kupic router D-Link DI-713P aby podlaczyc do niego drukarke Canon BJC-2000, NETGEAR SC101 i komputer gateway do portu WAN.
Bo w takim układzie jak teraz, to musisz komputer "gateway" mieć cały czas włączony i trochę to dziwne rozwiązani na dłuższą metę.reilord pisze:Chcialbym a by drugi komputer (client; i w przyszlosci laptop) laczyl sie przez wi-fi z iPlusem (ktory udestepniam)
Generalnie gdybyś jakoś rozrysował co chcesz zrobić, bo może źle się rozumiemy.
Myślę, ze powinno dać radę.reilord pisze:Czy domek wykonany w drewnianej konstrukcji szkieletowej bardzo ogranicza zasieg? Chcialbym aby przechodzac przez jedna drewniana sciane zasieg byl w okolicach 50 metrow - realne?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- reilord
Myslalem zeby zrobic tak:
http://rei.isx.pl/temp/r2.JPG
i wtedy jeden komputer bylby wlaczony - ale faktycznie to troche bez sensu.
Z tym roterem, ktory poleciles to mozna by zrobic tak:
http://rei.isx.pl/temp/r1.JPG
i wtedy bylo by super. Nie wiem tylko czy da sie tak polaczyc drukarke?
No i jeden minus: wyjscie drugie kosztuje dwa razy tyle co pierwsze (~2000zl). Ale sprzet mialbym juz przystosowany do 3g i tylko router bylby wlaczony.
I jakie kupic karty wifi do komputerow stacjonarnych?
i wtedy jeden komputer bylby wlaczony - ale faktycznie to troche bez sensu.
Z tym roterem, ktory poleciles to mozna by zrobic tak:
i wtedy bylo by super. Nie wiem tylko czy da sie tak polaczyc drukarke?
No i jeden minus: wyjscie drugie kosztuje dwa razy tyle co pierwsze (~2000zl). Ale sprzet mialbym juz przystosowany do 3g i tylko router bylby wlaczony.
I jakie kupic karty wifi do komputerow stacjonarnych?
-
Tak też podejrzewałem.reilord pisze:Myslalem zeby zrobic tak:
Dokładnie tak, po co cały komp ma chodzić cały czas.reilord pisze:i wtedy jeden komputer bylby wlaczony - ale faktycznie to troche bez sensu.
Zgadza się.reilord pisze:Z tym roterem, ktory poleciles to mozna by zrobic tak:
No i tu jest największy problem. Drukarki w nim tak raczej nie podłączysz, bo nie ma on portu LPT.reilord pisze:Nie wiem tylko czy da sie tak polaczyc drukarke?

Dokładnie tak. Teraz musisz rozważyć plusy i minusy, i sam wybrać.reilord pisze:No i jeden minus: wyjscie drugie kosztuje dwa razy tyle co pierwsze (~2000zl). Ale sprzet mialbym juz przystosowany do 3g i tylko router bylby wlaczony.
Ponieważ wątek praktycznie dotyczy wyboru routera i podziału internetu przenoszę na sub-forum radiowe.reilord pisze:I jakie kupic karty wifi do komputerow stacjonarnych?
Co do samych kart WiFi, to jakiś czas temu piałem o tym.
Wszytko zależy od tego ile kasy chcesz wydać. Niektórzy używają najtańszych kart i sobie chwalą. Ja jestem za tym, żeby troszkę dołożyć i kupić bardziej markowe. Wybór należy do Ciebie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- reilord
Dziekuje za odpowiedz
Chyba jednak skorzystam z opcji drozszej - nie bedzie tak zle gdy kupie karte pcmcia w promocji - 500 w kieszeni. A tak sie sklada, ze chcialbym zostac w internecie telefonicznym - mimo odkrycia alternatyw.

-
Proszę bardzo.
Co do podpięcia drukarki. To w takim wypadku jednym z wyjść jest zakupienie print-serwerka, czyli czegoś co z jeden strony ma port Ethernet a z drugiej np. USB dla drukarki. Ale tanie to też raczej nie jest.
Tu jeszcze więcej o tym rouetrku Linksysa >KLIK<
Nie wiem też, czy nie ma Fritz'a który łączy w sobie te wszystkie funkcje (3G+printserwer).
EDIT:
Z tego co widzę na ich polskiej stronie, to chyba nie mają czegoś takiego
http://fritzbox.pl/
Co do podpięcia drukarki. To w takim wypadku jednym z wyjść jest zakupienie print-serwerka, czyli czegoś co z jeden strony ma port Ethernet a z drugiej np. USB dla drukarki. Ale tanie to też raczej nie jest.
Tu jeszcze więcej o tym rouetrku Linksysa >KLIK<
Nie wiem też, czy nie ma Fritz'a który łączy w sobie te wszystkie funkcje (3G+printserwer).
EDIT:
Z tego co widzę na ich polskiej stronie, to chyba nie mają czegoś takiego

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- reilord
Drikarka nie warunkuje. Jednak mam pewien dylemat. Gdzies czytalem specyfikacje techniczna tego linksys'a i nie widzialem obslugi edge a jedynie gprs i 3g, natomiast na allegro pisza, ze obsluguje edge. I najwazniejsze: czy ten AP ma EDGE, bo dla mnie to jest najwazniejsze.
-
Poczytaj wątek na temat tego routera u nas na forum, ma już chyba z 10 stron, wiec na 100% się dowiesz. Linka do niego podawał gdzieś w tym wątku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)