Nokia 6630- problem z modemem
Moderator: Moderatorzy
Nokia 6630- problem z modemem
Mam następujący problem- mam telefon Nokia 6630 podłączony oryginalnym kablem Nokia CA-53. Mój problem jest następujący- gdy chce połączyć się przez pc suite z internetem daje mi on kompnikat że modem jest odłączony, gdy chce stworzyć połączenie przez dial-up też nie mam dostępnego modemu do wyboru (jednak modem jest zainstalowany w menadżerze urządzeń jako Nokia 6630 USB Modem). Czy należy coś jeszcze dodatkowo konfigurować? Mój system to Win XP prof.build 2600SP2 a wersja pc suite to 6.83.14.1.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Nokia 6630- problem z modemem
To najprostsza konfiguracja na świecie.
Instalujesz PC suite, instalator automatycznie tworzy połączenie (zobacz potem Start ->Połącz z ->Pokaż wszystkie połączenia) , konfigurujesz to połączenie (właściwy APN + polecenie inicjujące w opcjach modemu itd). Tworzysz skrót, klikasz i serfujesz.
Karta musi mieć aktywną usługę danych, PIN można wyłączyć w w opcjach telefonu. Sprawdź czy działa kwerenda modemu "Diagnostyce" i czy możesz przesyłać pliki do telefonu.
Oczywiście może też coś być namieszane w ustawieniach telefonu od operatora. Sprawdź APN w telefonie (Menu->Narzędzia->Ustawienia-> Połaczenie ->Pakiety danych->Punkt dostępu)

Karta musi mieć aktywną usługę danych, PIN można wyłączyć w w opcjach telefonu. Sprawdź czy działa kwerenda modemu "Diagnostyce" i czy możesz przesyłać pliki do telefonu.
Oczywiście może też coś być namieszane w ustawieniach telefonu od operatora. Sprawdź APN w telefonie (Menu->Narzędzia->Ustawienia-> Połaczenie ->Pakiety danych->Punkt dostępu)
połączenie
Niestety instalator nie stworzył połączenia
Ani sam nie mogę go stworzyć, ponieważ w konfiguracji dial-up nie mogę wybrać w ogóle modemu(chociaż jest on w menadżerze urządzeń i działa kwerenda modemu). Pliki też mogę przesyłać do telefonu. Jakiś inny pomysł?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-23, 14:57 ]
Poprawa pisowni.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-23, 14:57 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-10-23, 13:57 przez agent006, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: połączenie
Tak patrząc na te drivery http://europe.nokia.com/A4144247 spróbuj może je zainstalować i połączyć się przez Bluetooth. Ciekaw czy wtedy zadziała?agent006 pisze:....ponieważ w konfiguracji dial-up nie moge wybrać >>w ogóle<< modemu
Tu masz jeszcze jakiś soft i drivery do kabli http://europe.nokia.com/A4144937 zobacz też na nie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Rozwiązane:)
Problem został już rozwiązany- nie mogłem użyć modemu ponieważ miałem wyłączoną usługe telefonii w windowsie- wyłączyłem kiedyś w msconfig i niestety zapomniałem... Teraz z innej beczki- podłączyłem się w częstochowie do sieci 3G i zasięg był (słaby), połączenie też nawiązałem(440kbit/s) i niestety internet nie działał. Było to w godzinach szczytu czyli ok 13. Czy możliwe, że jest to wina przeciążenia sieci czy coś nie tak z telefonem lub połączeniem.