Nokia 6630- problem z modemem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agent006

Nokia 6630- problem z modemem

Post autor: agent006 »

Mam następujący problem- mam telefon Nokia 6630 podłączony oryginalnym kablem Nokia CA-53. Mój problem jest następujący- gdy chce połączyć się przez pc suite z internetem daje mi on kompnikat że modem jest odłączony, gdy chce stworzyć połączenie przez dial-up też nie mam dostępnego modemu do wyboru (jednak modem jest zainstalowany w menadżerze urządzeń jako Nokia 6630 USB Modem). Czy należy coś jeszcze dodatkowo konfigurować? Mój system to Win XP prof.build 2600SP2 a wersja pc suite to 6.83.14.1.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Nokia 6630- problem z modemem

Post autor: Ufo atakuje »

To najprostsza konfiguracja na świecie. :) Instalujesz PC suite, instalator automatycznie tworzy połączenie (zobacz potem Start ->Połącz z ->Pokaż wszystkie połączenia) , konfigurujesz to połączenie (właściwy APN + polecenie inicjujące w opcjach modemu itd). Tworzysz skrót, klikasz i serfujesz.

Karta musi mieć aktywną usługę danych, PIN można wyłączyć w w opcjach telefonu. Sprawdź czy działa kwerenda modemu "Diagnostyce" i czy możesz przesyłać pliki do telefonu.
Oczywiście może też coś być namieszane w ustawieniach telefonu od operatora. Sprawdź APN w telefonie (Menu->Narzędzia->Ustawienia-> Połaczenie ->Pakiety danych->Punkt dostępu)
agent006

połączenie

Niestety instalator nie stworzył połączenia :/ Ani sam nie mogę go stworzyć, ponieważ w konfiguracji dial-up nie mogę wybrać w ogóle modemu(chociaż jest on w menadżerze urządzeń i działa kwerenda modemu). Pliki też mogę przesyłać do telefonu. Jakiś inny pomysł?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-23, 14:57 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-10-23, 13:57 przez agent006, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: połączenie

Post autor: zDaleKi »

agent006 pisze:....ponieważ w konfiguracji dial-up nie moge wybrać >>w ogóle<< modemu
Tak patrząc na te drivery http://europe.nokia.com/A4144247 spróbuj może je zainstalować i połączyć się przez Bluetooth. Ciekaw czy wtedy zadziała?

Tu masz jeszcze jakiś soft i drivery do kabli http://europe.nokia.com/A4144937 zobacz też na nie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
agent006

Rozwiązane:)

Problem został już rozwiązany- nie mogłem użyć modemu ponieważ miałem wyłączoną usługe telefonii w windowsie- wyłączyłem kiedyś w msconfig i niestety zapomniałem... Teraz z innej beczki- podłączyłem się w częstochowie do sieci 3G i zasięg był (słaby), połączenie też nawiązałem(440kbit/s) i niestety internet nie działał. Było to w godzinach szczytu czyli ok 13. Czy możliwe, że jest to wina przeciążenia sieci czy coś nie tak z telefonem lub połączeniem.
ODPOWIEDZ