Zasieg BC

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Zasieg BC

Post autor: reilord »

Witam,

mimo, ze mam iplus'a czesto sprawdzam aktualizacje zasiegu wszystkich polskich operatorow i zauwazylem, ze ERA na swoich mapach zasiegu BC przestala podawac daty. Poprzednia mapa miala napis MARZEC 2007, ale te nie maja, a i widac, ze update'u obszaru rowniez nie ma.

http://www.era.pl/repositories/era_pl_r ... _feb07.gif

http://www.era.pl/repositories/era_pl_r ... _feb07.gif

Jestem ciekaw dlaczego.
Pozdrawiam,
R.

PS.
Mimo, ze nie ma na mapach to w Grudziadzu jest zasieg 3g i to bardzo szeroki! Zlapalem go w Grupie i (nie wiem jak to sie zwie) jadac z Chełma w strone Grudziadza, dokladniej na REAL to jakies 4-5 km przed Grudziadzemmialem juz 3g. Nie mam pojecia dlaczgo nie ma tego na mapach.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Zasieg BC

Post autor: Jojo »

Też to zauważyłem. Właśnie tak ostatnio przestali aktualizować mapy zmieniają tylko daty a mapa pozostaje ta sama, mimo że jestem w zasięgu EDGE to patrząc na mapę jest inaczej. Kiedyś i tak muszą ją zaktualizować.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

U mnie jest tak samo, od jakiegoś miesiąca łapie EDGE na standardowej antence w Comander2Edge czyli jestem w zasięgu EDGE, ale patrząc na mapkę na iplus.pl w pobliżu nie ma żadnego źródła EDGE choć jestem pewny że jest i to nie daleko bo jakieś 4km od mojego sztadu :)

Mapka jest zaktualizowana na 1.05.2007 a EDGE łapie od 4.04.2007 :twisted:

Panowie z iPlusa chyba tak się zamyślili nad aktualizacją daty że zapomnieli o aktualizacji mapki :lol:
Dawno mnie tutaj nie było :)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

A ja myśle że im się nie chce aktualizować mapy. Szybciej przecież można zmienić datę niż kolorować całą mapę. :lol:
Elektroniczna rewolucja
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

@Jojo, też dochodzę czasami do takiego samego wniosku :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ