SE GC75e - restart
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
SE GC75e - restart
Witam,
Pomocy koledzy bo juz nie mam siły.
Mam modem GC75e ktory chce uruchomic w laptopie Dell inspiron 1000 z procesorem Intel. Po wlozeniu karty ok 10 sekund jest ok, pozniej zawiesza sie system bez zadnych komunikatow, w momencie wyjecia modemu nastepuje restart komputera.
Dodam ze gniado pcmcia jest ok, bo caly czas uzywam karty wireless,
modem tez sprawny bo dzialal w innym komputerze.
Co jest grane?
P.S. Chcialem troche pogrzebac w biosie ale niestety jest bardzo okrojony i ogranicza sie do podstawowych ustawien.
Pomocy koledzy bo juz nie mam siły.
Mam modem GC75e ktory chce uruchomic w laptopie Dell inspiron 1000 z procesorem Intel. Po wlozeniu karty ok 10 sekund jest ok, pozniej zawiesza sie system bez zadnych komunikatow, w momencie wyjecia modemu nastepuje restart komputera.
Dodam ze gniado pcmcia jest ok, bo caly czas uzywam karty wireless,
modem tez sprawny bo dzialal w innym komputerze.
Co jest grane?
P.S. Chcialem troche pogrzebac w biosie ale niestety jest bardzo okrojony i ogranicza sie do podstawowych ustawien.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: SE GC75e - restart
...najlepiej zacząć od przeinstalowania systemu od początku - podobny problem miałem z AirCard - musiałem restartować żeby zaskoczył... Po wgraniu systemu od początku problem nie istnieje. Dzieje się czasami jak mamy wgrane sterowniki np do karty telewizyjnej na PCIMCIA lub inne... (przynajmniej u mnie)...
-
Juz tak robilem, niestety to samomar_kow pisze:...najlepiej zacząć od przeinstalowania systemu od początku - podobny problem miałem z AirCard - musiałem restartować żeby zaskoczył... Po wgraniu systemu od początku problem nie istnieje. Dzieje się czasami jak mamy wgrane sterowniki np do karty telewizyjnej na PCIMCIA lub inne... (przynajmniej u mnie)...

Jak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> probowac to zdiagnozowac?
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A podczas pracy na Dellu masz podłączony zasilacz czy jedziesz na baterii?
Dawno mnie tutaj nie było 

-
Caly czas mam podlaczony zasilacz i wyjeta baterie.tujboo pisze:A podczas pracy na Dellu masz podłączony zasilacz czy jedziesz na baterii?
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Piszesz, że po włożeniu karty tzn. sam z siebie się wiesza, czy po połączeniu z internetem.
Jakie masz sterowniki do modemu

Latka lecą...
-
Dzieje sie tak, wkładam karte, po 10 sek. calkowicie system sie wiesza, nie reaguje mysz i klawiatura, trwa to w nieskonczonosc, w momencie wyjecia karty (w tej samej sek), laptop sie restartuje.sardo nunspa pisze:Piszesz, że po włożeniu karty tzn. sam z siebie się wiesza, czy po połączeniu z internetem.
Dzieje sie tak niezaleznie czy sa sterowniki czy ich nie ma (sciagalem najnowsze, kilkakrotne instalowalem system).
- sardo nunspa
Skoro tak sprawa wygląda, to mam złe wieści. Możesz jeszcze upgardować BIOS ale ta rada jest z cyklu „tonący brzytwy się chwyta”. Najlepiej sprzedaj modem i kup jakiś inny. Nie Sony-Ericsson, bo skoro jeden nie odpalił to i pozostałe też nie odpalą na Twoim laptopie. Przyczyną jest niewydolność prądowa portu PCMCIA – po prostu modem dostaje za mało prądu. Tak mi się wydaje po lekturze tego forum.
Co jakiś czas trafia do nas gość taki jak Ty z jakimś modemem, który za cholerę nie chce pracować na jego laptopie. Na wszystkich laptopach kolegów idzie, a na jego nie i wszystkie inne modemy chodzą bez problemu na jego laptopie, a ten, który on ma nie. Tak bywa ciesz się ze nic Ci nie spalił. Mnie kiedyś zasilacz spalił płytę Asus , procesor i pamięć, jeszcze kumpel przyniósł swój procek aby sprawdzić i jemu też spalił. Potem na jakimś forum wyczytałem, że taki zasilacz spalił kilka innych Asusów. Życie………..
Gdybyś miał procesor AMD ujawniłoby się tu kilku „guru” twierdzących, że to wina procesora i inne takie. Ja miałem taki modem na AMD i jeszcze na przejściówce PCI – PCMCIA i hulał aż miło.
Więc bez żalu i nerwów sprzedaj ten kup inny, jeżeli to możliwe, kupując sprawdź na laptopie czy działa.
Co jakiś czas trafia do nas gość taki jak Ty z jakimś modemem, który za cholerę nie chce pracować na jego laptopie. Na wszystkich laptopach kolegów idzie, a na jego nie i wszystkie inne modemy chodzą bez problemu na jego laptopie, a ten, który on ma nie. Tak bywa ciesz się ze nic Ci nie spalił. Mnie kiedyś zasilacz spalił płytę Asus , procesor i pamięć, jeszcze kumpel przyniósł swój procek aby sprawdzić i jemu też spalił. Potem na jakimś forum wyczytałem, że taki zasilacz spalił kilka innych Asusów. Życie………..
Gdybyś miał procesor AMD ujawniłoby się tu kilku „guru” twierdzących, że to wina procesora i inne takie. Ja miałem taki modem na AMD i jeszcze na przejściówce PCI – PCMCIA i hulał aż miło.
Więc bez żalu i nerwów sprzedaj ten kup inny, jeżeli to możliwe, kupując sprawdź na laptopie czy działa.
Latka lecą...
-
No to mnie rozczarowales kolego
ale pewnie masz racje, dzieki za wyjasnienie w czym rzecz.
Moze jeszcze dzis kupie tel. ktorego bede uzywal do laczenia z netem.

Moze jeszcze dzis kupie tel. ktorego bede uzywal do laczenia z netem.
-
- Użytkownik forum
Ja tak mam ;( mój modem działa na innych a na moim Acerku nie , choc inne modemy smigają umnie ze hej.
Może sie wymienimy hehe.
Może sie wymienimy hehe.
- sardo nunspa
Wątpię by taka zamiana coś dała. Gdy jeden SE nie odpali, to pozostałe też 

Latka lecą...
-
- Użytkownik forum
Mam kontak z serwisem Acera zobaczymy co poradzą.
Niechciał bym sie jej pozbywac bo wiem ze jest stabilna w pracy jak mało która, szkoda by było.
Niechciał bym sie jej pozbywac bo wiem ze jest stabilna w pracy jak mało która, szkoda by było.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
UWAGA!!!!! KARTY SONY ERICSSON NIE WSPÓŁPRACUJĄ Z LAPTOPAMI POSIADAJĄCYCH CardBus Controller RICOH. Jeżeli posiadasz czytnik kart SD, MMC Ricoha to możesz spokojnie sprzedać jedno z urządzeń : laptopa lub modem...