antena do modemu iplus modem usb option icon 3g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
antena do modemu iplus modem usb option icon 3g
Proszę mi podpowiedzieć jaką antenę zewnętrzną powinienem kupić aby poprawić mój zasięg umts,posiadam "iplus modem usb option icon 3g"Ostatnio nawet przez kilka dni odebrałem zasię hsdpa,lecz były to tylko podobno próby tego zasięgu w Bielsku Białej,w miejscowości w której mieszkam.A teraz mam zasięg w skali 2 na 7 możliwych w umts-ie,dlatego proszę o odpwiedz 

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: antena do modemu iplus modem usb option icon 3g
A mieszkasz w mieście czy poza nim?
Orientujesz się może jak daleko masz do interesującego Ciebie nadajnika?
Orientujesz się może jak daleko masz do interesującego Ciebie nadajnika?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Poczytaj temat o antenach w FAQ. Możesz kupić kabel z odpowiednim złączem i sam wykonać prostego biquada.
-
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zależy ile możesz na to przeznaczyć kasy. 5 km dla UMTS to już sporo i należałoby wybrać coś mocnego- kierunkową lub panelową o jak największym zysku. Te anteny są z nieznanych powodów sporo droższe od GSM czy Wifi, ale możesz też sam złożyć najprostszą antenę (biquad, zysk ~10dB). Druga sprawa to miejsce umieszczenia anteny i długość przewodu. Wiadomo, że im wyżej tym większa szansa na lepszy odbiór.
-
Czy ta "ANTENA 11dBi UMTS Option ICON 3G "będzie dla mojego modemu odpowiednia--- iplus modem usb option icon 3g --- ?jak mam sprawdzic gdzie mam najbliższy nadajnik w bielsku białej,mieszkam na ulicy saneczkowej, skąd mam wiedzieć gdzie ją póżniej skierować? proszę o odpowiedż
EDIT
teraz już wiem że hsdpa jest już na stałe w bielsku, dlatego pytam o tą antenę gdyż zależy mi żeby odbierać ten zasięg
Nie piszemy posta pod postem.Użyj opcji ZMIEŃ----> Jaco
EDIT
teraz już wiem że hsdpa jest już na stałe w bielsku, dlatego pytam o tą antenę gdyż zależy mi żeby odbierać ten zasięg
Nie piszemy posta pod postem.Użyj opcji ZMIEŃ----> Jaco
-
- Mistrz bezprzewodowy
Odpowiednia może będzie, ale nie wiemy co to za typ-YAGI czy panel. JAkbyś podał linka byłoby jaśniej.
Anteny panelowe są nieco mniej popularne i ich osiągi słabiej zbadane. Ale może to tylko pozory. Jakbym miał wywalić więcej kasy to chyba bym wziął jednak Yagi dobrej firmy.
Jeśli chodzi o lokalizację nadajnika 3g to nie będzie łatwo. Możesz odczytać CID z , ale w bazie go pewnie nie znajdziesz, bo jest ich mało zlokalizowanych. Najlepiej bedzie rozejżeć się po mieście, zapytać może sprzedawców Plusa, albo mieć telefon 3g z netmonitorem.
Później też możesz ustawić precyzyjnie antenę kierując się parametrem CSQ, aby był jak największy.
Anteny panelowe są nieco mniej popularne i ich osiągi słabiej zbadane. Ale może to tylko pozory. Jakbym miał wywalić więcej kasy to chyba bym wziął jednak Yagi dobrej firmy.
Jeśli chodzi o lokalizację nadajnika 3g to nie będzie łatwo. Możesz odczytać CID z , ale w bazie go pewnie nie znajdziesz, bo jest ich mało zlokalizowanych. Najlepiej bedzie rozejżeć się po mieście, zapytać może sprzedawców Plusa, albo mieć telefon 3g z netmonitorem.
Później też możesz ustawić precyzyjnie antenę kierując się parametrem CSQ, aby był jak największy.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Antena panelowa produkcji polskiej „Bestpartner” jest opisana w tym wątku. KLIK
Jest dosyć droga i trzeba do niej dokupić kabel, na szczęście w tym samym sklepie.
Jest też nowa antena 3 zakresowa oferowana przez Dipol. KLIK
Jest dosyć droga i trzeba do niej dokupić kabel, na szczęście w tym samym sklepie.
Jest też nowa antena 3 zakresowa oferowana przez Dipol. KLIK
Latka lecą...
-
kupiłem już antenę ale za chiny nie wiem gdzie ją skierować antena 11dbi option icon 3g,próbowałem już 2 razypo 2 godziny na dachu ,okręcałem o 360 stopni,po parę cm dookoła,najlepszy który sygnał mi złapał to nadal umts 6 na 7 możliwych kresek,ale hsdpa nie weszło
,<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> już co robic pomóżcie proszę,moja antena to http://allegro.pl/item199034254_antena_ ... rolan.html

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
I nic nie zrobisz bo kupiłeś antenę na UMTS a nie HSDPA.W opisie jest dokładnie napisane:bryljaroslaw pisze:,<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> już co robic pomóżcie proszę,moja antena to
Tak jak ci już @ufo atakuje napisał.Parametrem CSQ ustaw dokładnie antenę.Parametry anteny:
Zysk:11 dBi
Pasmo:UMTS
Ilość elementów:16
Polaryzacja:V
Opakowanie:karton
Waga:1,7kg
-
W tym linku jest napisane ze ta antena doskonale sie sprawdza również w zasiegu hsdpa
cyt.
"UWAGA! Proszę kupujących aby w komentarzu opisywali efekty stosowania anten, tzn stan przed zastosowaniem oraz po zastosowaniu anten,pozwoli to osobom zainteresowanym zakupem na ocenę efektywności stosowania i sensu zakupu anten,z góry dziekuję.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Dodano 2007-06-02 18:02
Oczywiscie te anteny dzialaja znakomicie rowniez w usludze HSDPA ! "
cyt.
"UWAGA! Proszę kupujących aby w komentarzu opisywali efekty stosowania anten, tzn stan przed zastosowaniem oraz po zastosowaniu anten,pozwoli to osobom zainteresowanym zakupem na ocenę efektywności stosowania i sensu zakupu anten,z góry dziekuję.
Dodano 2007-06-02 18:02
Oczywiscie te anteny dzialaja znakomicie rowniez w usludze HSDPA ! "
- Jaco
Jak bym ja to sprzedawał i dopisał że działa również z WiFi uwierzył byś?Powiem ci że identyczną mam na dachu do sieci WiFi.
Było dokładnie poczytać tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=31426#31426 i dopiero kupować antenę. Antena na takie pasmo to nie antena siatkowa od TV ze nawet jak ja żle ustawisz to będzie odbierać.Tu jest potrzebna precyzja w ustawieniu.
EDIT_1
Jeśli masz możliwość wejść z lapkiem na dach to za pomocą komend CSQ ustawisz ją idealnie.
Ja kiedyś aby zlokalizować miejsce nadajnika pojeździłem po mojej okolicy z lapkiem aby przekonać się gdzie dokładnie jest mój nadajnik z którego ja korzystam.Okazało się że jest w innym kierunku niż przypuszczałem.Tak samo może być i u ciebie.
Było dokładnie poczytać tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=31426#31426 i dopiero kupować antenę. Antena na takie pasmo to nie antena siatkowa od TV ze nawet jak ja żle ustawisz to będzie odbierać.Tu jest potrzebna precyzja w ustawieniu.
EDIT_1
Jeśli masz możliwość wejść z lapkiem na dach to za pomocą komend CSQ ustawisz ją idealnie.
Ja kiedyś aby zlokalizować miejsce nadajnika pojeździłem po mojej okolicy z lapkiem aby przekonać się gdzie dokładnie jest mój nadajnik z którego ja korzystam.Okazało się że jest w innym kierunku niż przypuszczałem.Tak samo może być i u ciebie.
-
antena jest na konkretne pasmo czestotliwosci a nie dla konkretnych uslug
W telefonii komórkowej używa się częstotliwości
900MHz GPRS,EDGE
1800MHz GPRS,EDGE
2100MHz UMTS/HSDPA
tak się dowiedziałem wcześniej i tak raczej jest
te komendy csq to siła sygnału??? na modemie?
W telefonii komórkowej używa się częstotliwości
900MHz GPRS,EDGE
1800MHz GPRS,EDGE
2100MHz UMTS/HSDPA
tak się dowiedziałem wcześniej i tak raczej jest

te komendy csq to siła sygnału??? na modemie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chwila, moment... HSDPA chodzi na tym samych częstotliwościach co UMTS.To takie samo rozwinięcie jak EDGE z GPRS.Jaco pisze:I nic nie zrobisz bo kupiłeś antenę na UMTS a nie HSDPA.W opisie jest dokładnie napisane:
Kupiłeś dobrą antenę ARGOLAN-u (za 175zł raczej musi być dobra

Na razie możesz sprawdzić, czy masz jeden czy czy więcej sygnałów 3G (sprawdź CID-y nadajników kręcąc anteną). To wszystko.
- Jaco
No i wszystko jasne.Sory @Ufo atakuje ale pisząc niekiedy post za postem mogłem nie dopatrzyć swego błędu.Poza tym sprzedawcy na Allegro łapią się różnych sposobów aby ów super towar sprzedać. 

-
czy wie ktoś gdzie w bielsku białej odbiera hsdpa albo gdzie znajduje sie nadajnik do którego mógłbym skierowac antene,nie mam pojęcia jak uporać sie z tym,bardzo prosze o rade
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wciąż nie wiemy czy masz laptopa, czy stacjonarnego. Jeśli laptopa, to nie powinno być problemu z lokalizacją takiego nadajnika (hyperterminal twoim przewodnikiem).
-
mam lapka.tylko nie wiem co to jest hyperterminal i jak go użyć,proszę wyjaśnij mi,dzieki z góry!!
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy