router do domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
shizy
Początkujący użytkownik forum

router do domu

Post autor: shizy »

Hej
Zastanawiam sie nad wyborem dlinka.Mam net z kablowki.
Dzielenie tak srednio mi potrzebne ale czasem by sie przydalo-chociaz dostawca netu zastrzega ,ze nie wolno dzielic bo przylozy kare i to nie mala.
Musi umozliwiac ustanowienie polaczenia VPN.Zalezy mi tez na f. firewalla.Obecnie mam na windzie darmowy outpost firewall f-my Agnitum-wykrywa on notorycznie ataki.Kiedys (w innej lokalizacji) mialem bramke postawiona na linuxie i bylem bezpieczniejszy.
znalazlem pare ciekawych aukcji:Nie wiem czy warto inwestowac w IEEE 802.11g?
Link_1
Link_2
Link_3
pozdro
Robert

--
Poprawa linków
Moderator ->Fanta
robi_es
Użytkownik forum

Re: router do domu

Post autor: robi_es »

ja uzywam DI-524 i wszystko jest ok chociaz tera bym wybral linkys-a :D
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Jezeli miałbym wziąć któryś z tych co wymieniłeś to wziąłbym DI-524 :wink: A tak poza twoimi 3 nad którymi się zastanawiasz to wziąłbym: KLIK
Dawno mnie tutaj nie było :)
shizy

dzieki, a co sadzicie o tym WRT54GL
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

shizy pisze:dzieki, a co sadzicie o tym WRT54GL
Wg, mnie jeden z lepszych routerków za swoją cenę. Szczególnie jak wgrasz oprogramowanie tomato. Więcej o tym w FAQ. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7372
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

shizy pisze:dzieki, a co sadzicie o tym WRT54GL
a więc tak od D-linków i LINKSYS WRT54GC V2 to bym się trzymał z daleka :)

co do WRT54GL to kompletny "badziew" ;) :wink: bo nie umie kawy zrobić ;) ale tak poza tym z wgranym pomidorkiem to robi prawie wszystko jeżeli chodzi o sieć - sam mam już 2 WRT54GL oczywiście oba na pomidorku pędzone i nie narzekam. Jedynie co to nie sprawdzałem na nich VPN.

Co do podziału kablówki - podłączenie któregokolwiek z wcześniej wymienionych urządzeń może być dla operatora postrzegane jako rozdzielenie, pytanie tylko czy będzie chciało mu się sprawdzać i na jakiej podstawie prawnej. WRT54GL z oprogramowaniem Tomato potrafi sobie poradzić z zabezpieczeniami najczęściej stosowanymi przed dostawców internetowych czyli z filtrowaniem po MAC i obniżaniem TTL - nie wiem jak te D-linki.

za 215 zł (ostatnio kupiłem nówkę na allegro) po wgraniu oprogramowania Tomato otrzymujemy urządzenie oferujące nam możliwości droższych maszynek, więcej na : http://www.openlinksys.info/forum/index.php
zDaleKi

Borg pisze:co do WRT54GL to kompletny "badziew" ;) :wink: bo nie umie kawy zrobić ;)
No nie umie jeszcze krawatów wiązać :lol:
Borg pisze: Jedynie co to nie sprawdzałem na nich VPN.
Ja sprawdzałem, działa :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
shizy

jak sie konfiguruje tomato -czy lacze sie z komp. do routera i mam na ekranie konsole jak pod linuxem?
zDaleKi

@shizy,
Wpisujesz w przeglądarkę internetową adres IP routera i konfigurujesz prawie jak windowsa ;)

Więcej o konfiguracji WRT54GL jest w FAQ.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ