Zdalny pulpit-czy jest jakaś darmowa alternatywa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zdalny pulpit-czy jest jakaś darmowa alternatywa?
Witam
Czy jest jakiś darmowy programik pod windowsa który by umożliwiał zdalne sterowanie komputerem z innego komputera, i najlepiej jakby był zoptymalizowany do działania na niezbyt wydajnych łączach.
Czy jest jakiś darmowy programik pod windowsa który by umożliwiał zdalne sterowanie komputerem z innego komputera, i najlepiej jakby był zoptymalizowany do działania na niezbyt wydajnych łączach.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Zdalny pulpit-czy jest jakaś darmowa alternatywa?
A co ma to wspólnego z internetem komórkowymhubert pisze:Witam

-
chyba to...
a tak w temacie to nie znam odpowiedzi na twoje pytanie Hubercie.hubert pisze:(...) najlepiej jakby był zoptymalizowany do działania na niezbyt wydajnych łączach.
-
No, ja wiem, na forum były poruszane już podobne tematy, ale może jednak troche off topic, dobra, nie ma sprawy, niech może moderator wykasuje.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja proponuję użycie darmowej wersji komercyjnej aplikacji RealVNC (darmowa wersja nie pozwala na przesyłanie plików i jeszcze kilka drobiazgów - do zwykłego zarządzania komputerem wystarczy). Ewentualnie inne odmiany VNC (np. Ultr@VNC). Ewentualnie można użyć aplikacji RAdmin lub podobnych ale to już komercyjne. Najlepszą (przynajmniej wg niektórych) jest PCAnywhere Symanteca ale nie wiem czy obecnie aplikacja ta jest nadal rozwijana.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja nie polecam bo konfiguracja tego programu jest wyjątkowo nieintuicyjna i z tego co ostatnio wyczytałem to w RealVNC 4.1.1 jest powazna lukaprzewaks pisze:Ja proponuję użycie darmowej wersji komercyjnej aplikacji RealVNC

Polecam TightVNC 1.2.9 Nie testowałem ale...
TightVNC to bezpłatne narzędzie do zdalnego administrowania komputerem, stworzone na bazie programu VNC. Podobnie RealVNC, a także jak Remote Desktop Connection Microsoftu czy pcAnywhere Symanteca, pozwala na przechwytywanie pulpitu i zdalną pracę na innym komputerze podłączonym do sieci. W stosunku do bazującego na podobnym kodzie RealVNC, TightVNC wyróżnia się lepszymi właściwościami kompresji obrazu co pozwala na bardziej komfortową pracę przy słabszej przepustowości łącz. Analogicznie jak w przypadku RealVNC, program składa się z dwóch modułów Server i Viewer - służących odpowiednio do tworzenia obrazu i jego transmisji oraz do odbioru przekazu.
Jak przetestujesz (o ile Ci się chce) to napisz czy dobrze doradziłem

Download
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=50&id=1583
Dawno mnie tutaj nie było 

-
Interesujący ten tightvnc, dzieki Tujboo, na pewno wypróbuje.
Często komuś pomagam w drobnych problemach na komputerze i chciał bym własnie przechwycić sesje na zdalnym komputerze, co by bardzo ułatwiło sprawę.
Często komuś pomagam w drobnych problemach na komputerze i chciał bym własnie przechwycić sesje na zdalnym komputerze, co by bardzo ułatwiło sprawę.
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie ma za cohubert pisze:dzieki Tujboo...

Dawno mnie tutaj nie było 

-
No cóż, programik ładny i ciekawy, ale jak zwykle w takich zastosowaniach problem jest z portforwardingiem, osoba z którą chce się połączyć jest za nat'em, w klasie prywatnych adresów ip, a zmienić ustawień portforwardingu w routerze nie stety nie może.
Przy okazji zadzwoniłem do ERY z zapytaniem czy coś można by zrobić i uzyskać publiczne ip w moim blueconnekcie, bo gdybym chciał żeby ktoś sterował moim kompem, i nic z tego, adresy z klasy publicznej przyznawane są tylko klientom firmowym, a o przekierowywaniu portów też nie ma mowy.
Przy okazji zadzwoniłem do ERY z zapytaniem czy coś można by zrobić i uzyskać publiczne ip w moim blueconnekcie, bo gdybym chciał żeby ktoś sterował moim kompem, i nic z tego, adresy z klasy publicznej przyznawane są tylko klientom firmowym, a o przekierowywaniu portów też nie ma mowy.
-
- Początkujący użytkownik forum
ciekwa alternatywa
http://www.nomachine.com/download.php
ale bez przekierowania portow to sie nie da
http://www.nomachine.com/download.php
ale bez przekierowania portow to sie nie da
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tu jeszcze można znaleźć kilka programów tego typu: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=50
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.