GC85 horror->problemy z działaniem, błędy typu 31...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kubuś Puchatek

GC85 horror->problemy z działaniem, błędy typu 31...

Post autor: Kubuś Puchatek »

witam
jestem (nie)szczesliwym posiadaczem owego modemu od 2-och tygodniu i mam z nim prawie same problemy
oryginalna aplikacja dziala zenujaco zle, pojawiaja sie bledy:
- odmowa rejestracji
- blad 31
- albo tez <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> znika(wyszarza sie) ikonka kreatora polaczen i inocjwania polaczenia
- mimo wieloktornego wylaczenia autoryzacji poprzez wprowadzenei PIN, okienko to wyskakuje za kazdym razem po uruchomienu komputera i uruchomieniu Wireless Managera

testowalem to g#@$ ja na 2-och Win98se a teraz chodzi (a raczej powinienem powiedziec, ze nie chodzi) na Win 2000 + SP4

Z w/w problemami poradzilem sobei zestawiajac w Windowsach polaczenie Dial-Up dla tej kartu i niby dziala dobrze, ale nie do konca
po pewnym czasie pracy polaczenei sie po prostu zawiesza, komputer pracuje poprawnie, ale nie moge ani wyswietlic statusu polaczenie, ani go zerwac i nawiazac nowe. Jedyna rada to restart komputera.
I po kazdym restarcie, jesli na nowo chce zestawic polaczenie Dial-Up, musze urochomic WM i wprowadzic PIN, inaczej dostaje komunikat bodajze 691, ze modem nie odpowiada. I tak to dziala, az do nastepnego zwisu. Bardzo zalezy mi na stalym polaczenie.

Aha, jeszcze kwestia zasiegu, komputer stoi na pietrze, i ma wystawiona na zewnatrz antene, wiec caly czas mam minimum 4
kreski na wskazniku, wiec problemy nie sa wynikiem slabego zasiegu

Jakie sa wasze doswiadczenie z tym urzadzeniem, czy mial ktos podobne problemy (potrzac po roznych forach widze, ze tak), jak sobie z nimi poradziliscie
Prosze o pomoc i wymiane doswiadczen
pozdrawiam
Awatar użytkownika
minineo
Użytkownik forum

Re: GC85 horror->problemy z działaniem, błędy typu 31...

Post autor: minineo »

może być popsuty modem lub karta sim.
adams

Post autor: adams »

używasz tego modemu na stacjonarnym kompie czy na laptopie?
jeżeli stacjonarny przez czytnik kart pcmcia to w 90% normalny objaw, jak na laptopie prawdopodobnie uszkodzony modem.

Używałem go b. intensywnie przez jakieś 3 miesiące. Generalinie byłem zadowolony (pomijając fakt że GPRS jest wolny 4.5-5.5 kB/s).
Twoje problemy mogą wynikać z kilku powodów.
1.Problemy z oprogramowaniem w Twoim PC - aplikacja obsługująca modem może się zachowywać tak samo niestabilnie jak dowona inna jeśli są generalnie kłopty z systemem.
2.Problem z czystoscią zasilania - jeśli używasz go w stacjonernym kompie (z kartą PCMCIA) a zasilacz jest kiepski i mocno obciążony może to mieć pewien (choć nie przesadnie duży) wpływ na pracę modemu. Zawiera układ PLL (do syntezy częstotliwości) a te układy są b. wrażliwe na zakłócenia.
3.Duży poziom zakłóceń - modem blisko monitora, bliska obecność przemiennika TV, nadajnik pogotowia a nawet uszkodona świetlówka (też potrafi nieżle siać).
4.Problemy po stronie operatora - próba w okolicy innego BTSa nie będzie bez sensu - interwencje w BOKu raczej mało skuteczne - zwykle nic nie odpowiadają albo odpowiedź "na okrągło" ale czasem coś robią.
Gość

Post autor: Gość »

używasz tego modemu na stacjonarnym kompie czy na laptopie?
laptop, chociaz troche wiekowy, ale z proc Intela
Toshiba Tecta 550 cdt
Pentium Mobile MMX 266 i 64MB ram
1.Problemy z oprogramowaniem w Twoim PC - aplikacja obsługująca modem może się zachowywać tak samo niestabilnie jak dowona inna jeśli są generalnie kłopty z systemem.
i to mialyby byc klopoty juz z 3-ecim systemem z kolei, raczej malo prawdopodobne, poza tym to sysstem pracuje stabilnie, nawet po zawieszeniu sie polaczenia, reaguje poprawnie, mozna normalnie uruchamiac i konczyc zadania, za wyjatkiem Zestawionego polaczenia Dial-up
wczesniej dwa razy stawialem Win98SE i wtedy owszem za czesc tych bledow winilem system
teraz postawilem M$ Win 2000 Adv. Server + SP4
2.Problem z czystoscią zasilania - jeśli używasz go w stacjonernym kompie (z kartą PCMCIA) a zasilacz jest kiepski i mocno obciążony może to mieć pewien (choć nie przesadnie duży) wpływ na pracę modemu. Zawiera układ PLL (do syntezy częstotliwości) a te układy są b. wrażliwe na zakłócenia.
no tez raczej to nie to, uzywam zasilacza impulsowego od skanera o mocy 15W, zasilacz jest "przy wtyczce" wiec dosyc znacznie oddalony od samego modemu
jesli chodzi o obciazalnosc i jakosc napiecia, to poza startem systemu praktycznie nie pracuje ani dysk, ani wyswietlacz (laptop pracuje tylko jako ruter, abym mogl miec net w domu na komputerach stacjonarnych), wiec pobor mocy jest niewielki
Duży poziom zakłóceń - modem blisko monitora, bliska obecność przemiennika TV, nadajnik pogotowia a nawet uszkodona świetlówka (też potrafi nieżle siać).
monitor odpada, bo go nie ma
TV wpoblizu tez nie ma
karetki pogotowia na sygnale, ani podobnych wypadkow nie zarejestrowalem
sam laptop z modemem stoi na strychu w pokoju ktory praktycznie nie jest uzywany i poza nim nie ma wlaczonych zadnych urzadzen elektronicznych mogacych geebnrowac zaklocenia
Problemy po stronie operatora - próba w okolicy innego BTSa nie będzie bez sensu - interwencje w BOKu raczej mało skuteczne - zwykle nic nie odpowiadają albo odpowiedź "na okrągło" ale czasem coś robią.
mysle, ze to tez
ale po kazdym takim zwisie polaczenie i restarcie komputera nie ma problemow z nawiazaniem nowego polaczenia, oczywiscie po wprowadzeniue za kazdym razem numeru PIN
mimo iz go uporczywie wylaczam Wireless Menagerem, co nie przynosi zadnych efentow
co ciekawe ze zmiana samego PINu nie ma problemu, notomiast z wylaczeniem juz tak

W tej chwili uzywam polaczenia Dial-Up dla tego modemu
i bola mnie teraz najbardziej 2 rzeczy:

1 - to ze za kazdym startem systemu, abym mogl zestawic polaczenie dial-up musze wlaczyc wireless managera, wprowadzic Pin i go wylaczyc
wtedy moge nawiazac polaczenie, w przeciwnym razie dostaje komunikat, ze modem nie odpowiadaa blad 691
uprzedzajac ew. pytanie odpowiadam, ze mam odhaczone w Wireless Managerze "Wlacz ranio natychmiast po wlaczeniu karty", wiec radio jest wlaczone
Czy istnieja jakies alternatywne dialery/menagery dla GC85, abym wreszcie mogl wylaczyc to upierdliwe wprowadzanie PINu za kazdym razem?

2 - no te zwisy modemu, sprawdzalem jaki mam Firmware i jest to
wersja R4C3, czyli ta, ktora aktualnie znajduje sie na stroni poroducenta
, a tak na marginesie, bo wprowadzili bardzi "sprytny" sposob aktualizacji firmwaru' poprzez www i z wymaganym innym laczem, jakbym mial inne lacze to bym nie kupowal u nich EDGE'a, a nawet jesli mam i w trakcie mi zerwie polaczenie, albo cos sie skiepie z netem, o co nie trudno, to co?
Wireles Managera tez mam w wresji "curren", czyli 3.3.1.1518
sterowniki : 3.0.0.1510

A, czym sa powodowane bledy ktore czasami (a u mnie to duzo czesciej niz czasami) wyrzuca Wireless Manager typu:
- Odmowa rejestracji
- blad 31 (cokolwiek to znaczy)
sprawdzalem, czy to nie jest wina samej centrali, ale polaczenie Dial-up udalo mi sie nawiazac bezproblemowo, mimo iz WM odmawial
meskomp

Post autor: meskomp »

Niewiele się na tym znam ale może wypróbuj:
-Windows XP Prof
-Menagera Vodafone Mobile Connect
-Sprawdż ustawienia komunikatora (gg,tlen i tp)
-Jeżeli to sieć Idea to przejdż do Plusa
Menagera Vodafone musisz porządnie zainstalować , np profil . Dns-y ustawisz tam w edycji profilu
Nie we wszystkich kartach sim można zlikwidować kod PIN
Gość

witam,
czasmi takie problemy występują przy zasilaniu na pcmcia na 5V (chyba tak jest w starszych laptopach) - z tego co wiem modem ma 3.3V. Jeżeli się grzeje to może być dodatkoa wskazówka - Może na strnie producenta CardBus Controlera znajdzie sie jakiś soft do zmniejszenia napięcia.

pozdrawiam
Kubiś Puchatek

Post autor: Kubiś Puchatek »

meskomp pisze:Niewiele się na tym znam ale może wypróbuj:
-Windows XP Prof
-Menagera Vodafone Mobile Connect
-Sprawdż ustawienia komunikatora (gg,tlen i tp)
-Jeżeli to sieć Idea to przejdż do Plusa
Menagera Vodafone musisz porządnie zainstalować , np profil . Dns-y ustawisz tam w edycji profilu
Nie we wszystkich kartach sim można zlikwidować kod PIN
1. mialem juz 98 i w2k, czy xP moze w czym kolwiek pomoc
poza tym to 200 mam w wersji serwerowej, czyli przynajmniej teoretycznie najstbilniejszej
2. Znalazlwem verse 5.12 na niemieckiej stroni, ale jest tam napisane, ze pracuje on z modemami GC79
3. ?????????????????????????????????????????????
co ma komunikator do wieszania sie modemu ??
tam nie ma zadnego komunikatora, komputer pracuje tylko jako router

"Jeżeli to sieć Idea to przejdż do Plusa"
Cyrogram z Idea jest na 2 lata, w przypadku zerwania umowy kara wynosi 750PLN
ertes232

Post autor: ertes232 »

wind xp servis pack 2 może to pomoże kumpel miał podobne problemy ale już ok
miedzy innymi dlatego wycofano te karty ze sprzedaży
Kubuś Puchatek

wycofano te karty, no chyba czas najwyzszy
jak juz zazcela chodzic w miare stabilnie, to znowu cos sie z...epsulo i teraz niezaleznie od zasiegu, ani sily sygnalu mam tnansfer neikrzekraczajacy 20kbitow/sek
juz nie wytrzyymalem i zadzwonilem do boku z reklamacja
teraz czekam na odpowiedz
Kotek

Post autor: Kotek »

Mam ten sam problem. Już antenę zewnętrzną podpinam aby zasięg był stabilny (jest na full) Wireless Menagera parę razy ze sterami od początku instalowałem i nic. Rozwali połączenie po pewnym czasie jak idzie transmisja pow 4kB/s ale w obie strony (ssać mogę nawet na maxa i nic, wysyłać też dopiero połączenie tych funkcji np. za pomocą eMule lub Bit Comet rozwala). Trzeba wył. Wireless'a i od nowa PIN i działa (jak sam próbuje łączyć to wyskakuje błąd 31). Firmware może pomóc? I gdzie go zdobyć? Mam to na XP Prof w orange. Macie jakieś pomysły?
Kubuś Puchatek

dzwonilem d BOKu
powiadziano mi, ze blad 31 "zostal rozpoznany jako problem z napieciem zasilania modemu"
co do polaczenia Dial-Up, opisane jest w pomocy pod tematem
"Logowanie windows za pomoca polaczenia Dial-up EDGE/GPRS"
ustawilem APN na www.idea.pl i nr na *99***3#, jak bylo tam napisane
wczoraj dostalem rachunek, po prostu q...rewelacja, policzyli mi to jako rozmowy glosowe !!!!!, dzisiaj jade wyjasniac
rachunek przyszedl na 280 PLN !!!!!
swietna firma, moze zamiast pompowac tyle pieniedzy w ta propagadne w tv i na bilbordy ( Oragne, BE ) powinni sie zastanowic i przynajmniej wczesniej przetestowac usluge zanim ja wprowadza na rynek
Kubuś Puchatek

Firmware mozesz <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> na stronie producenta klik

czy ktos z was probowal sie laczyc przez *99***3#
jak to zostalo naliczone przez idee??[url]
Kuna

Ja

Post autor: Kuna »

Łączę sie cały czas przez nokię6230 (ale nr nie*99***3# tylko chyba 2 na końcu - nie mogę sprawdzić nie mam laptopa akurat przy sobie) i policzyli mi tylko abonament. Czyli wszystko ok.
leo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: leo »

u mnie wyrzuca po 20-30 minutach i musze restartowac komputer choc ma polaczenie z orange to z serweremgo nie ma .Przy probienaprawy polaczenia pisze mi komunikat system windowsnie ukonczyl naprawianiapolaczenia-nie mozna odnowic adresu ip.Apo restarcie wszystko jest w porzadku ocztwiscie przez 20 min.Moze ktos wie o co chodzi.Pomozcie :?:
leo

Post autor: leo »

co jeszcze nie dodalem to jest sony ericson z adapterem pcimcia i ma antene zewnetrzna z zasiegiem nie ma problemu i co ciekawe przed fuzja idei z orange wszystko chodzilo duzo lepiej. Moze w tym problem w bok graja wariata sypia glupie regulki i nic z tego nie wynika czuc ze brakuje im wiedzy.na moj gust to szwankuja ich serwery i wina jest po ich stronie.Jak ktos ma jakis pomysl to czekam :cry:
Koriolan

Post autor: Koriolan »

Witam na forum. Brat używa tej karty (GC 85) stale z lapkiem IBM Think Pad 600x (PIII 500) a u mnie na FS 8020 (Baleron 1,4 Ghz, XP Home, 1 GB RAM) też działała od pierwszej instalacji. Może jednak jakiś felerny egzemplarz ??
F-S Amilo 8020 PRO
[email protected]

Post autor: [email protected] »

przeczytałem o tych wszystkich problemach i przypomniałem sobie horror kiedy to ja używałem do połączen z internetem sieci orange-idea. Karta vodafone wieszała się , komunikator miranda wieszał system ( pozerwaniu połączenia probował połączyć się z siecią ) , myślałem że to wina karty , komputera( stary laptop 366 ) itd. Od pobad miesiąca używam simdaty w plusie i rewelacja !!!!!!!!!!!! Ządnych zawieszeń, włączam kompa aktywuję połączenie , włączam mirandę i żadnych kłopotów ! Vodafone działa super ! czasem wychodzę na pół godziny i nic ! połączenie jak było tak jest ! Nadajniki idei i plusa wiszą na tym samym słupie , jest 3/5 tylko zasięgu . Nie wymagam wiele , te 3-5 Kb/s jest dla mnie wystarczające jeśli opera chodzi w trybie text. , w porównaniu do idei prędkość jest dwa , trzy razy szybsza. Mieszkam na tzw. <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> , na podkarpaciu więc żaden operator tu nie przeiwestował. Podejrzewam że problem tkwi w sprzećie jaki operator orange( może to być sagem, alkatel itd ) używa , a wszyscu znają tę jakość............
Gość

POMOCY

Przeczytalem uważnie wasze wypowiedzi i niestety nie znalazlem odpowiedzi na mój problem.
Kupilem modem "Sony Ericsson GC79 GPRS/Wireless LAN PC Card" aktywowany w iPlusie. Ponieważ <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> laptopa a zależalo mi na bezprzewodowym to kupilem do niego Adapter z PCI na PCMCIA żeby móc go podlaczyć.
Po zainstalowniu oprogramowania w postaci "iPlus manager wer 1.1" który byl dolaczony do pakietu iPlusa okazalo sie że jak odpalam aplikacje iPlus manager i prubuje sie polaczyć wyskakuje info "wlóż modem". Co rozumiem przez wlożenie modemu do adaptera PCMCIA. Tak też czynie ale to nic nie zmienia. Kiedy ponownie próbuje sie polaczyć wyskakuje to samo info o tym żebym wlożyl modem, pomimo tego że modem apewno jest dobrze podlaczany w slocie. Adapter <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dziala bo świeci sie lampka kontrolna jak wloże modem no i system go wykryl i zainstalowal sterowniki. Wiec z adapterem raczej jest wszystko OK. Pomyslalem że może <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> zasięgu albo modem jest walnięty. Dlatego zainstalowalem iPlusa na laptopie kumpla i wszystko śmigalo jak należy. Zasieg byl no i o modem sie nie dopytywal.
Musze dodać że PC na którym chce podlaczyć tego iPlusa to:
Celeron 600MHz
64MB ram
karta graficzna 32 MB
Windows 98 2-ga edycja
i inne bajery mniejszego znaczenia.
Natomiast w instrukcji obslugi pisze że wymaga między innymi 128 MB ramu i windowsa 98SE.
Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy moje trudności z zainstalowaniem go polegają na braku wystarczajacej ilości RAMu czy może na za starym windowsie lub być może problem tkwi w czymś innym. Prosze was o pomoc bo musze placić abonament 60 zl miesiecznie a <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> użytku z teo sprzętu.
MariuszDW

Post autor: MariuszDW »

Sprawdzałeś, czy nie ma konfiliktów sprzętowych?
Co to jest ten iPlus manager? Nakładka na Wirlessmanger'a, czy zupełnie inny program? Może spróbuj Wirelessmanager'a.
Ja mam wersje 3.3.4.1518 (mam GC89). Do twojej karty jest do pobrania 3.3.1.1518. Nie wiem czemu starszy. Wydaje mi się, że to program uniwersalny do wszystkich kart. Moze przetestuj któryś z nich.
Awatar użytkownika
Poohatek
Użytkownik forum

Post autor: Poohatek »

odebralem modem z serwisu, w karcie gwarancyjnej wpisali mi "wgrano nowe oprogramowanie. telefon sprawny", sprawdzalem i wgrane jest (o ile <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> bylo wgrywane) to samo, czyli wersja R4C3, ta z ktora ten modem dostalem
pracuje 2 dni, i na razie w miare poprawnie
cmam tylko nadzieje, ze tak juz zostanie
moryc

pogorszenie jakości EDGA po 15 września

Post autor: moryc »

po porzejściu do orange jakość transmisji danych wg. mnie się pogorszyła
tam gdzie miałem 17 KB/s teraz mam 5KB/s, tam gdzie nie było problemów z EDGE-m tam teraz są, poradzili mi antenę, czakam na przesyłkę. Chyba francuziki walą nas na cash. Jak macie podobne odczucia dopiszcie się, może COŚ z tego da się zrobić.
Awatar użytkownika
Poohatek
Użytkownik forum

Post autor: Poohatek »

Z moich doswiadczen wynika, ze zysk anteny nie ma wplywu na szybkosc transmisji. Antene zewnatrzna warto podlaczyc po to aby uzyskac sygnal bardziej stabilny, lub aby byl on <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>.
maxxonline2001

problemy???

Post autor: maxxonline2001 »

ja mam comander modem edge
według strony producenta ten modem w win98 instaluje sie recznie!!!przy automatycznej instalacji nie działa!!!polecam www.andra.com.pl/download/ comander%20iPlus%20Win%2098_Instrukcja.pdf
wiesiek

modem gc85

Post autor: wiesiek »

ten modem sony ericsson gc 85 to jakaś parodia modemu!!!!!
jeszcze nigdy nie mialem tylu problemów z jednym urządzeniem!!!!!!
jakieś kody 31!!! co to jest????
jeszcze przy normalnym połączeniu działa w miare stabilnie ale gdy coś ciągne przez jakeś p2p obojętnie jaki to program to odrazu rozłącza połączenie i po ponownym uruchomieniu prosi o kod pin!!!!!!!!
czy jest na to jakieś lekarstwo?? prosze o pomoc jeśli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> czyjaś pomoc coś tu zmieni!!!!!
wrazie co jesli ktos cos wie prosze o kontakt na nr gg 5030225 z góry wielkie dzięki
KORAN

Głupota

Post autor: KORAN »

Anonymous pisze:witam,
czasmi takie problemy występują przy zasilaniu na pcmcia na 5V (chyba tak jest w starszych laptopach) - z tego co wiem modem ma 3.3V. Jeżeli się grzeje to może być dodatkoa wskazówka - Może na strnie producenta CardBus Controlera znajdzie sie jakiś soft do zmniejszenia napięcia.

pozdrawiam
Głupota !!!
Karty PCMCIA o zasileniu 5V nie wsadzisz do gniazda 3,3V (i na odwrót). Po prostu Ci tam nie wejdzie bo ma inną strukturę pinową. Czyli zmiana napięcia w tym wypadku wydaje się bezsensowna. Ja raczej skłaniałbym się do problemu jakości wykonania karty i tego, że one po prostu są jednym pieprzonym bublem !!!
:idea:
>>> LIBERUM ARBITRIUM <<<
Roman

mi w ogóle wyłącza system

Post autor: Roman »

Również mam od miesiąca to "nieporozumienie" zwane GC 85. Laptop z procesorem Centrino (1.6 GHz). Co jakiś czas wyłącza mi komputer i robi awaryjny zrzut pamięci. Zwłaszcza przy niektórych strsonach np. WP i sony ericsson. W serwisie laptopa wykluczyli problem komputera.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: mi w ogóle wyłącza system

Post autor: zDaleKi »

Roman pisze:Również mam od miesiąca to "nieporozumienie" zwane GC 85. Laptop z procesorem Centrino (1.6 GHz). Co jakiś czas wyłącza mi komputer i robi awaryjny zrzut pamięci.
Panowie, nie musi to być do końca wina sprzętu czyli kompa
lub modemu. Ja ostatnio też walczę z BSOD.
Zawsze były one przy "dostępie" do internetu przez różne programy.
I w moim przypadku problemu pojawiły się po ostatnim upgreade
windowsa z WidowsUpdate. Po tym pogryzł się FireWall (OutPost 1.0) z
antyvirem (aVast 4.6). Może podobnie jest u Was?

Dlatego pytanie, czy macie zaciągnięte ostatni łaty z M$ i
jakiego macie FireWalla?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Roman

mam norton internet security

ale problem występuję przy zestawieniu połączenia z kartami sony ericsso (ze wszystkimi). w punkcie sprzedaży sprawdzili wszystkie karty sony jakie mieli - tzn. również GC 89. Wsytępował identyczny błąd. Na marginesie dodam, że jeżeli jest to błąd karty, to będzie to podstwa do odstąpienia od umowy z operatorem.
Roman

horro cd

oprócz tego, że mam nortona to mam też wszystkie łaty windowsa XP HE (same się instalują). Ale myślę, że skoro producent coś takiego wypuszcza na rynek, a operatorzy coś takiego sprzedają, to musi to być dopracowane w 100 % i uodpornione na aktualizacje windows oraz Nortona.
Gość

Re: mi w ogóle wyłącza system

BliSki pisze:
Roman pisze:Również mam od miesiąca to "nieporozumienie" zwane GC 85. Laptop z procesorem Centrino (1.6 GHz). Co jakiś czas wyłącza mi komputer i robi awaryjny zrzut pamięci.
Panowie, nie musi to być do końca wina sprzętu czyli kompa
lub modemu. Ja ostatnio też walczę z BSOD.
Zawsze były one przy "dostępie" do internetu przez różne programy.
I w moim przypadku problemu pojawiły się po ostatnim upgreade
windowsa z WidowsUpdate. Po tym pogryzł się FireWall (OutPost 1.0) z
antyvirem (aVast 4.6). Może podobnie jest u Was?

Dlatego pytanie, czy macie zaciągnięte ostatni łaty z M$ i
jakiego macie FireWalla?
ODPOWIEDZ