Rozdzielenie internetu (specjalny problem)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozdzielenie internetu (specjalny problem)
Witam!
Mój problem jest następujący i z pozoru nieskomplikowany: chciałbym rozdzielić internet na dwa komputery - wiem, że jest to wielokrotnie poruszany wątek na łamach tego forum, lecz czytając te wszystkie posty nie znalazłem rozwiązania swojego kłopotu.
A sprawa wygląda tak:
Posiadam dostęp do internetu radiowego - antena na dachu -> biegnący od niej kabel antenowy do zewnętrznej karty sieciowej: ZONET ZEW2000 Wireless USB Adapter IEEE 802.11b (posiada antenkę, nie wiem w jakim celu może być ona wykorzystywana, gdyż urządzenie dostałem od kumpla bez instrukcji) -> kabel USB -> pecet.
Niedawno nabyłem laptopa z bezprzewodową kartą sieciową Broadcom 802.11e. Właśnie w nim chciałbym uzyskać dostęp do internetu, w taki sposób, aby pecet nie musiał być w tym celu włączany.
Zasadnicze pytanie: czy byłbym to w stanie zrobić nie kupując żadnych urządzeń typu router czy Access Point?
Czy mógłbym to zrobić przewodowo, czy bezprzewodowo?
Pozdrawiam.
Mój problem jest następujący i z pozoru nieskomplikowany: chciałbym rozdzielić internet na dwa komputery - wiem, że jest to wielokrotnie poruszany wątek na łamach tego forum, lecz czytając te wszystkie posty nie znalazłem rozwiązania swojego kłopotu.
A sprawa wygląda tak:
Posiadam dostęp do internetu radiowego - antena na dachu -> biegnący od niej kabel antenowy do zewnętrznej karty sieciowej: ZONET ZEW2000 Wireless USB Adapter IEEE 802.11b (posiada antenkę, nie wiem w jakim celu może być ona wykorzystywana, gdyż urządzenie dostałem od kumpla bez instrukcji) -> kabel USB -> pecet.
Niedawno nabyłem laptopa z bezprzewodową kartą sieciową Broadcom 802.11e. Właśnie w nim chciałbym uzyskać dostęp do internetu, w taki sposób, aby pecet nie musiał być w tym celu włączany.
Zasadnicze pytanie: czy byłbym to w stanie zrobić nie kupując żadnych urządzeń typu router czy Access Point?
Czy mógłbym to zrobić przewodowo, czy bezprzewodowo?
Pozdrawiam.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Rozdzielenie internetu (specjalny problem)
Obawiam się, że bez dodatkowych urządzeń nie da się rozdzielić netu w taki sposób, by stacjonarny PC nie musiał być włączony. Nie wiem też czy nie pomyliłeś się w standardzie karty sieciowej w laptopie (802.11e)?
-
- Stały użytkownik forum
TAK możesz tak zrobić wystarczy podłączyć karte co masz USB do laptopa i skonfigurować i Pc jest wyłączony. Jednak jeśli chcesz się całkowicie uwolnić od kabli musisz zakupić router i AP.chciałbym uzyskać dostęp do internetu, w taki sposób, aby pecet nie musiał być w tym celu włączany.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeżeli to urządzenie da się zastąpić jakimś Access Pointem w trybie client, to tak trzeba zrobić. A dalsze kroki, to już są na forum. Inaczej jak to urządzenia ma wyjście tylko po USB tego nie zrobisz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
A czy jest możliwość podłączenia zewnętrznej karty sieciowej do hub'a USB z takim skutkiem, że do hub'a podłączyłbym dwa komputery za pomocą kabli USB, i ten który będzie akurat uruchomiony uzyska połączenie z internetem?Gringo pisze:TAK możesz tak zrobić wystarczy podłączyć karte co masz USB do laptopa i skonfigurować i Pc jest wyłączony...
Reasumując, czy jest możliwy schemat:
karta sieciowa
|
hub USB
| |
PC laptop
Jak sądzicie?
Pozdrawiam
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
hub bedzie działa Ci jak zwykły switch i zeby to działało to musiałbys u dostawcy podac 2 adresy MAC. Mozesz do pc dołozyc karte LAN i połaczyc ja z karta w lapku za pomoca skrosowanej skretki. Mozesz takze zakupic AP z trybem WISP czyli router klient (np ovislink 5460ap). Podpinasz net z anteny i dzielisz kablami na dowolna ilosc kompów.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ale Ty MaxFM piszesz o HUBie Ethernetowym a tu kolega pyta o HUBa USB. A na HUBie USB nie da się tego zrobić.MaxFM pisze:hub bedzie działa Ci jak zwykły switch
Pozdr, (R) BliSki. (tm)