dominik936 pisze:Chodzi mi o korzystanie z internetu we Francji. Biorę ze sobą laptopa i co dalej?
Wiem że w Polsce mogę kupić Iplus czy coś z Orange ale problem jest taki że za granicą płacę roaming, czyli jest to >>w ogóle<< nieopłacalne.
Koszty byłyby bardzo wysokie co mi się w żaden sposób nie kalkuluje.
Też niechcę podpisywać tam umowy z nikim bo mój wyjazd to najprawdopodobniej 4-5 miesięcy.
We Francji jest znacznie gorzej i drożej w kwestii internetu mobilnego, niż u nas.
Ja ciągle szukam czegoś dostępnego dorywczo, ale nie ma. Najlepszą ofertę ma Orange, który (proszę się nie śmiać) oferuje w ramach swojego Mobicarte specjalny pakiet 10MB danych za całe 6 euro, ważny przez miesiąc, który można wykupić tylko raz w miesiącu. O używaniu tego jako dostępu do normalnego korzystania z Internetu można zapomnieć.
Są oferty z umowami na 12 i 24 miesięcy, ale najlepsze to "nielimitowane" za 60 euro miesięcznie, z limitem 1GB (tak, mają takie same wesołe reklamy jak my). Pozostałe prepaidy albo nie mają dostepu do Internetu, albo ceny an poziomie od 2 do 5 euro za 1MB.
Jedyne wyjście, to w miejscu zamieszczania wyszukanie dostawcy kablowego (to jest wszędzie, nawet na wsi), ADSL z możliwością zerwania umowy bez zbyt wysokich kosztów, "wyczajenie" Hotspotu, niedbałego sąsiada (to częste) itd.
Bardzo dużo jest także po prostu otwartych Hotspotów i bezpłatnych sieci WiFi (w Paryżu nawet komunikacja miejska ma zalążek takiej sieci).
Natomiast umowy ADSL i inne są bardzo dobre i niedrogie (polecam free.fr), a w pełni uwolniona pętla abonencka daje niesamowite możliwości.
Jak ktoś ma jakieś dodatkowe infirmacje, chętnie się zapoznam.