Proszę o pomoc.. Internet w HEYAH! | NOKIA 2610

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
punnks
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc.. Internet w HEYAH! | NOKIA 2610

Post autor: punnks »

Kupiłem nowy telefon.., starter heyah i proszę kogoś kto już uporał się..lub wie co zrobić żeby móc w ogóle używać internetu w heyah w tymże oto telefonie :) konkretniej chodzi o eragg. Gdy próbuję się z jakąkolwiek stroną połączyć -> błąd! - "Połączenie danych pakietowych niedostępne". Czy by mógł mi ktoś krok po kroku opisać co zrobić, abym mógł korzystać z EraGG ?? Byłbym bardzo wdzięczny. (Już pobrałem pliki ustawień z Heyah.pl i ustawiłem je w telefonie jako domyślne i dalej to samo) !!![/b]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Proszę o pomoc.. Internet w HEYAH! | NOKIA 2610

Post autor: Jaco »

Myślę że potrzebne jeszcze będzie uruchomienie sobie usługi do WAPa.Z tego co się orientuję w kartach typu pre-paid należy uruchomić usługę.W usługach abonamentowych jest aktywna przy podpisaniu umowy.W tym wypadku należy sobie ją uruchomić.Wejdź na stronę http://www.heyah.pl/ i uruchom usługę.
punnks

Myślę że..

będę musił poczekać kilka dni na aktywację usług..o mój kolega z tego co mi przed momentem powiedział - on w orange czekał na aktywacje tych usług 2-3 dni... więc i ja będę musiał poczekać
Awatar użytkownika
Jaco

Zapewne po uruchomieniu otrzymasz SmS potwierdzający włączenie usługi.Powodzenia. :lol:
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: reilord »

PTC zazwyczaj takie uslugi jak mms, wap, gprs itp. aktywuje w ciagu 30 minut od zgloszenia.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Kiedyś aktywowałem usługę przesyłu danych w Heyah na ich stronie i zaczęło działać po kilku minutach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
punnks

Doszedłem do tego że necior działa ale..

jakoś to ERAGG wywala mi komunikat w trakcie łączenia "Najpierw uaktywnij dane pakietowe"..era omnix działa..czyli net też.. co teraz? może za stare gg,..nie sprawdzalem jakie najnowsze..ale mam wersje 1.05..
Awatar użytkownika
Jaco

Re: Doszedłem do tego że necior działa ale..

punnks pisze:jakoś to ERAGG wywala mi komunikat w trakcie łączenia "Najpierw uaktywnij dane pakietowe"..era omnix działa..czyli net też.. co teraz? może za stare gg,..nie sprawdzalem jakie najnowsze..ale mam wersje 1.05..
Niestety ale z tym problemem zwróć się do operatora.To on udostępnia aplikacje na telefon.My możemy pomóc ci skonfigurować fona do neta.Ale może znajdzie się ktoś kto rozwikła twoje wątpliwości.Skoro Omnix ci działa to może aplikacja nie jest kompatybilna z fonem :?:

EDIT:
Jeśli dalej chcesz korzystać z HEYAH może zajrzyj tu: http://www.heyah.pl/1644fe7c1a06eb0e7614e8c085abe41d
Ostatnio zmieniony 2007-06-16, 11:23 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
punnks

Hmm.. czy to ma związek? -

// podczas uruchamiania też wyskakuj literka "i" z napisem "Ustawienie WEB - (to co mam ustawione) Era Internet" i cokolwiek bym tam nie wybrał w menu gdzie to coś jest..czyli w menu Ustawienia/Konfiguracja/Preferowany Punkt Dostępu/ i tam domyślnie w telefonie było WAP, Era Internet.. ()/

Co dalej? Bo cokolwiek za opcję bym nie wybrał to wywala ten komunikat "Najpierw uaktywnij dane pakietowe"...a net przecież mi działa.. ide doładować siano..bo już złotówa mi została..nie wiem co zrobić..a nie chce iść do komisu czy do serwisu GSM i płacić żeby mi to zrobili, bo to pewnie błachostką jest :D..Pozdro! Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Jaco

Może byś w końcu się zdecydował na co konfigurujesz fona.Albo Era albo HEYAH.
Obie konfiguracje są inne.W FAQ masz podane linki do konfiguracji fona.Zajrzyj tam.
punnks

Aplikacja kompatybilna..zaraz ściągne tą najnowsza..

// dla pewności! Na stronie jest wyraźnie napisane: NOKIA 2610!! Look :

http://www.eraomnix.pl/pl/download/applications/javagg

Telefon ma Jave nowa..i gprs wie wszystko musi działać..tylko o co chodzi..z tym "Najpierw uaktywnij dane pakietowe" ??
Awatar użytkownika
Jaco

Re: Aplikacja kompatybilna..zaraz ściągne tą najnowsza..

punnks pisze:// dla pewności! Na stronie jest wyraźnie napisane: NOKIA 2610!! Look :
Sam sprawdziłem na stronie HEYAH.Również jest ten model.Jeśli chodzi o transmisję danych to trochę dziwna sytuacja.Bo Omnix ci działa czyli transmisję danych pakietowych masz uruchomioną.Może pobierz nowszą wersję aplikacji i to zakończy twój problem.
punnks

...Postęp..

pobrałem.. wyczytałem przed pobieraniem, że nalezy ustawić punkt dostępowy APN Internet przed uruchomieniem aplikacji! ?? Co to..i jak to ustawić? Proszę o pomoc!

EDIT_1

znalazłem na innym forum:

Nowe konto polączenia przez gprs i wpisujesz takie dane dla odpowiednich sieci. Działa na kazdym telefonie !

ERA:
APN (punkt dostępu): erainternet
Użytkownik: erainternet
hasło: erainternet

ORANGE:
APN (punkt dostępu): internet
Użytkownik: internet
hasło: internet

PLUS:
APN (punkt dostępu): www.plusgsm.pl
Użytkownik: Brak (pole puste)
hasło: Brak (pole puste)
Użytkownicy Simplus powinni aktywować usługę GPRS/MMS wpisując kod *101# i postępować dalej zgodnie z instrukcją.

Dnia 30.V.2006 dodaję ustawienia których brakowało:

Heyah:
APN (punkt dostępu): heyah.pl
Użytkownik: heyah
hasło: heyah
bramka ip 213.158.194.194
port 1: 9201
reszta domyslna
Usługę GPRS/MMS należy aktywować przez panel sterowania na stronie heyah.

SAMI SWOI
Ustawienia jak w przypadku PLUS GSM

EDIT_2

pisze nr 71770 tresc nr gg..i *upa! ?? już nerwy tracę :)

EDIT_3

poki co jade na tym darmowym okresie próbnym..i już się zniechęcam.. jestem w heyah mam nokie 2610... i nie powinno z tego co jest tam na stronach napisane żżerać mi dodatkowo kasy..na chociażby połączenie GPRS.. a jednak... pieniążki na koncie ubywaja? dlaczego - ktoś wie? też tak macie?

EDIT_4

żeby ktoś mi odpisał..i było lepiej widoczne.. a reszcie dziękuję za pomoc!

Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator-> Jaco

Kolego @ punnks twój problem już odbiega od tematu związanego z forum.Po prostu nie udaje ci się uruchomić aplikacji na twoim telefonie.Moim zdaniem jest to ewidentna zła konfiguracja telefonu.Posiadam Nokię 6230 i zabawiłem się aby sprawdzić czy uda się pobrać i zainstalować aplikację z kartą Tak-Tak.Wszystko udało się prawidłowo.Jeśli nadal nie będziesz się stosował do regulaminu usunę twój post.---> Moderator Jaco
ODPOWIEDZ