Jaki Router WIFI do podziału NEO ale i z kabla sieciowego?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
plodz1
Początkujący użytkownik forum

Jaki Router WIFI do podziału NEO ale i z kabla sieciowego?

Post autor: plodz1 »

Witam,
mam prośbę o poradę jaki kupić router aby działał na szybkim jakimś Wifi może coś więcej niż 54, ale co najważniejsze potrzebuję oby dzielił internet z dwóch źródeł - nie jednocześnie - jedno źródło to Neostrada czyli wtyczka telefoniczna i drugie to kabel sieciowy w którym sobie płynie internet już.

Większość jak sie zorientowałem ma albo źródło z sieciowego albo telefonicznego, a chce 2 w jednym. Proszę o pomoc.

Dzięki
Plodz1
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jaki Router WIFI do podziału NEO ale i z kabla siecioweg

Post autor: zDaleKi »

Witaj,
plodz1 pisze:mam prośbę o poradę jaki kupić router aby działał na szybkim jakimś Wifi może coś więcej niż 54
Do internetu i tak więcej jak 54 Ci nie będzie potrzebne ;) Chyba, że chcesz tego używać także do transferu plików lokalnie?
plodz1 pisze: ale co najważniejsze potrzebuję oby dzielił internet z dwóch źródeł - nie jednocześnie - jedno źródło to Neostrada czyli wtyczka telefoniczna i drugie to kabel sieciowy
Szczerze powiedziawszy to nie szukałem nigdy takich ruterów a tym samym nie słyszałem o takich. Są oczywiście takie, które mają wyjście na zapasowe łącze i jeżeli to główne ulegnie uszkodzeniu, to router przełączy się na zapasowe.

Generalnie korzystanie z dwóch łączy jest dosyć trudnym zadaniem chodzi o rozdzielanie pakietów, zapytań DNS itd... dlatego jeżeli nawet taki router jest, to zapewne będzie to już dedykowane dla firm czyli drogie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaki Router WIFI do podziału NEO ale i z kabla sieciowego?

Post autor: przewaks »

Z moich doświadczeń w zakresie sieci WIFI wynika, że transfer i tak nie będzie dużo większy nawet korzystając z sieci szybszych niż 54 mbps. Po za tym takie urządzenia nie są jeszcze powszechne a co za tym idzie są drogie - trzeba bowiem mieć AP i kartę kliencką obsługującą nowe technologie. Podobnie sprawa się ma z tymi "rozszerzeniami" (o ile się nie mylę, D-Link coś takiego wprowadził chyba i jeszcze kilka innych firm). Transfer rzekomo może wynosić nawet 108 mbps ale praktyka jest taka, że to jest zwykłe 54 mbps tylko z jakimś ulepszeniem, które tak naprawdę nie wiele daje. Tu również potrzebne są kompatybilne ze sobą urządzenia (AP i karta).
Co się zaś tyczy routera, który mógłby korzystać z dwóch "źródeł" Internetu - sam również takiego nie szukałem. Ale co stoi na przeszkodzie kupić zwykły router z modemem DSL i 4-portowym switchem i odpowiednio go skonfigurować? Kiedy zachodziłaby potrzeba korzystania z Neostrady, urządzenie przekazywałoby go do switcha. Kiedy natomiast chciałbyś korzystać z Internetu po zwykłym kablu sieciowym, zmieniasz tylko konfiguracje routera - wyłączasz modem DSL/odpinasz kabel linii telefonicznej i wyłączasz serwer DHCP routera ustawiając wszystkie parametry na "sztywno". Router wówczas staje się bardziej rozbudowanym switchem.
plodz1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: plodz1 »

przewaks pisze:Ale co stoi na przeszkodzie kupić zwykły router z modemem DSL i 4-portowym switchem i odpowiednio go skonfigurować? Kiedy zachodziłaby potrzeba korzystania z Neostrady, urządzenie przekazywałoby go do switcha. Kiedy natomiast chciałbyś korzystać z Internetu po zwykłym kablu sieciowym, zmieniasz tylko konfiguracje routera - wyłączasz modem DSL/odpinasz kabel linii telefonicznej i wyłączasz serwer DHCP routera ustawiając wszystkie parametry na "sztywno". Router wówczas staje się bardziej rozbudowanym switchem.
Może właśnie o to mi chodziło ale zapytam dla pewności: Czy w routerze z ADSL mogę jedno z czterech wejść sieciowych dedykować dla źródła internetu, płynącego w kablu sieciowym?

Pozdr
Plodz1
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

plodz1 pisze:Może właśnie o to mi chodziło ale zapytam dla pewności: Czy w routerze z ADSL mogę jedno z czterech wejść sieciowych dedykować dla źródła internetu, płynącego w kablu sieciowym?
Wszystko zależy od tego, jakiej konfiguracji wymaga Internet po kablu sieciowym. Jeśli odłączysz kabel linii telefonicznej i wyłączysz serwer DHCP, router będzie działał jak zwykły switch, który nie pozwoli na skonfigurowanie i dalsze dzielenie łącza. Jeśli np. usługa dostarczana po LAN-ie wymaga specyficznej konfiguracji (np. ręcznie ustawione IP), wówczas nie będzie można podzielić łącza stosując taką metodę.
Istnieją jednak routery, które pozwalają się przełączać między źródłem modemu a źródłem z kabla sieciowego. Są to urządzenia z serii Fr!tzBox produkowane przez niemiecką firmę AVM. Sprzęt nie należy może do najtańszych, prezentuje jednak wysoką jakość i szerokie możliwości konfiguracji (w tym bez problemów da się podzielić neo i np. Internet z kablówki /która rozpoznaje komputery po MAC adresach/).
ODPOWIEDZ