Sieć Wi-fi - Dom -> firma

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xpektor
Początkujący użytkownik forum

Sieć Wi-fi - Dom -> firma

Post autor: xpektor »

Witam!
Obecnie internet mam dostarczany droga radiowa. Niestety korzystanie z niego jest mocno utrudnione, przez wszystko co mozliwe (czeste awarie, czynniki atmosferyczne itd.). Mieszkam w dosyc malej miejscowosci, ale juz od pewnego czasu neo od TP jest dostepne. Sasiad ma megowke i nie narzeka. W firmie (oddalona o jakies 400m w linii prostej od domu) uzywaja Orange przez GPRS, ale to takze chodzi koszmarnie. Myslalem nad tym aby zamowic do domku neo 1mbit albo i 2 (chyba ze jest cos bardziej oplacalnego na liniach tepsy - netia, multimo? ), kupic accespointa + antenka na dach w kierunku firmy. Tam bylby laptopik do obsluzenia, a w niedalekiej przyszlosci jeszcze jeden, wiec nie wiem czy lepiej dla kazdego osobno antenka, czy jedna antenka + jakies routerek? Sprzet od dostawcy radiowego mam na wlasnosc (antenka (90cm) + karta wifi (planet DR-WL8305) + 5m kabla), mozna by go jakos wykorzystac? Ta antenka moglaby by takze nadawac? Jesli nie to moglaby sluzyc jako odbierajaca w biurze? Mozna jakos zabezpieczyc sygnal, zeby zaden sasiad sie nei dowalil? W domku mam dwa kompy z kartami seieciowymi + kable, wiec mozna by je bylo bez problemu podlaczyc. Mam w planach jeszcze zakup laptopa, i fajnie by bylo gdybym mogl na nim miec netka w calym domku bez kabli...

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc dotyczaca wyboru sprzetu, jak to wszystko zmontowac do kupy ;)
This is it
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Sieć Wi-fi - Dom -> firma

Post autor: przewaks »

Jeśli chciałbyś zrezygnować z dostawcy WIFI i podzielić neo na dom i firmę, to myślę, że po WIFI powinno to pójść na taką odległość. Najlepiej byłoby kupić router z modemem DSL (lub sam modem osobno), ważne aby do routera dało się podłączyć zewnętrzną antenę. Mógłbyś ją wówczas postawić na dachu i skierować właśnie w stronę firmy. W firmie z kolei musiałbyś postawić podobny zestaw - antena podłączoną do AP, który z kolei byłby podłączony do zwykłego LAN-u. Myślę, że takie rozwiązanie bez problemu zadziała, zwłaszcza jeśli nie ma po drodze żadnych szczególnych przeszkód.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Temat poruszany wielokrotnie ale wyjatkowo sie powtorze ;P
Jesli chcesz neo to u siebie dajesz: router wifi z modemem adsl, ktory to bedzie rozsyłal sygnał po domu. Do tego routera podpinasz AP po LANie, umesczasz gdzies pod dachem, do niego dolaczasz mała antenke panelowa 8-10dbi i kierujesz na firme. W firmie dajesz taka sama antenke (ew. sam promiennik od tej paraboli) bron Cie Boze cała parabole bo bedzie cie widac na 20km, podpinasz do AP, ktorego to ustawiasz w tryb klienta. Do tego AP podpinasz komp/y po lanie a jasli bedziesz chcial miec dodatkowo w firmie po wifi to dajesz po LANie kolejny AP lub router w trybie ap i on rozsyła po firmie. To tak po krotce, jak cos nie wiesz to pytaj.
xpektor

Taką wizje mniej wiecej mialem, bo mniej wiecej wiem o co w tym wszysim chodzi. Bardziej mnie interesuje to jakiego sprzetu uzyc (tak troszke dokladniej jaki model jakiej firmy) i jak zabezpieczyc ten sygnal. Czym taniej to wyjdzie tym lepiej.
This is it
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

A jakiego uzyjesz to bedzie, router moze byc linksys, ap moga byc sparklan lub ovislink. W celu zabezpieczenia dajesz szyfrowanie WPA
xpektor

Tak sobie mysle ze <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> sobie odpuszcze bezprzewodowsc w firmie jak i w domu. Jesli zajdzie taka potrzeba zawsze mozna dokupic odpowiedni sprzecik.
Jest cos takiego jak modem ADSL + router + AP'ek w jednym? W takim wypadku mozna by bylo podlaczyc neo do tego urzadzenia. Do niego sieciowkami podlaczylbym 2 komputery w domu, a takze antene nadawcza ( taka moglaby byc: http://www.allegro.pl/item207192048_pan ... w_24m.html ?). W firmie zamontowalbym moja obecna antenke do odbierania sygnalu, a do niej podlaczyc router (np. taki http://www.allegro.pl/item205884347_lin ... ch_fv.html ?), a do niego skretka komputerki? Taki router moze w tym samym czasie odbierac i nadawac sygnal bezprzewodowo? Wtedy mozna by uniknac dodatkowych kabli.

Troszke banalne pytanka, ale czlowiek sie gubi w tym gaszczu sprzetu i mozliwosci jakie daje WiFi. Dzieki za udzielona pomoc i prosze o kolejna ;)
This is it
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Po co takie wiadra na 400m. Napisałem Ci co masz załozyc, jakie anteny, wszystko Ci opisalem najtanszym kosztem. Nie kupuj anten na allegro.
ODPOWIEDZ