HSDPA - HSPUA ten sam modem?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
HSDPA - HSPUA ten sam modem?
Czy modem, który ma w swej specyfikacji ściąganie danych w technologii HSDPA, będzie również wykorzystywał przy wysyłaniu danych technologię HSPUA? Oczywiście pytanie jest na razie tylko teoretyczne, bo w Polsce - o ile się orientuję - nie ma jeszcze HSPUA. Mam modem HSDPA i zastanawiam się czy on pozwala korzystać z HSPUA.
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: HSDPA - HSPUA ten sam modem?
Modemy dostępne np. teraz na allegro obsługują HSDPA (nie HSUPA)
W polsce nie ma jeszcze takich na rynku.
Np. Merlin XU870 - obsługuje "tylko" HSDPA i raczej nie ma możliwości upgreadu do HSUPA
ale już jego następca X950D - HSDPA i HSUPA
http://www.novatelwireless.com/products ... index.html
W polsce nie ma jeszcze takich na rynku.
Np. Merlin XU870 - obsługuje "tylko" HSDPA i raczej nie ma możliwości upgreadu do HSUPA
ale już jego następca X950D - HSDPA i HSUPA
http://www.novatelwireless.com/products ... index.html
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
-
- Użytkownik forum
Hmm. Szkoda, że tak to wygląda. Zatem niebawem okaże się, że nasze dotychczasowe modemy nie są w stanie korzystać z najnowszych technologii. Szybko to wszystko podąża do przodu. Może nawet za szybko
(

- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Trzeba sobie zadać jeszcze pytanie, czy takie prędkości są Ci potrzebne. Wg. mnie oferowanie prędkości 7,2Mb/s downloadu i jeszcze 5,8Mb/s uploadu przy limicie 4GB jest kompletnie śmieszne i bez sensu. Gdyby w neostradzie zaoferowali upload ponad 5Mb/s... bez limitów... ale się rozmarzyłem 
Internet mobilny ma inne zastosowanie. Do komfortowego przeglądania stron wystarczy zwykły UMTS. Nawet EDGE nieźle się sprawdza. Ale cóż, każdy ma inne wymagania

Internet mobilny ma inne zastosowanie. Do komfortowego przeglądania stron wystarczy zwykły UMTS. Nawet EDGE nieźle się sprawdza. Ale cóż, każdy ma inne wymagania

ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
-
- Użytkownik forum
Tak masz całkowitą rację. W moim przypadku bezprzewodowy Internet jest potrzebny do przesyłania w krótkim czasie (kilka godzin) dużej ilości danych. Limity jak na razie na tę jedną, dwie takie sesje w miesiącu mi w zupełności wystarczają. Stąd właśnie to pytanie o modem HSPUA.