E1000 na modem umts orange problemy.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomek81
Użytkownik forum

E1000 na modem umts orange problemy.

Post autor: tomek81 »

hej.
mam taka mote dostalem ja za friko od szwagra bo nie dziala w niej przycisk "1" i joy w dol i lewy bok.
chcialem z niej zrobic sobie modem do kompa.
ale mam problem, nie dziala mi na niej net nawet w telefonie. chcialem ja skonfigurowac automatycznie ze strony orange ale sie nie da, trzeba wszystko wpisac recznie. a raczej nie da rady bez "1" i "."
druga sprawa chcialem ja podlaczyc przez BT soil. ale o dziwo dzialala pozniej wgralem soft do motoroli bo mam tez kabel taki jakis a z bt telefon znikl a na kablu tez go nie widac. bt do tego teraz nie widzi zadnego mojego telefonu :(
mecze sie z tym od rana wgralem nawet xp na nowo ale dalej nie dziala.
ma ktos jakies pomysly. szukam tu na forum ale <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> niewiele mi to pomoglo.
pozdro
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: E1000 na modem umts orange problemy.

Post autor: Jaco »

No to masz problem.Skoro w Orange nie mają konfiguracji nie masz wyjścia jak wpisać to samemu.Inaczej nie wykorzystasz go jako modem.Wystarczy abyś wpisał APN w ustawieniach modemu i w połączeniu z BT nie powinno juz być problemu.Do ustanowienia połączenia nie wgrywaj żadnego softu do MOTO.W FAQ masz opisane krok po kroku jak skonfigurować połączenie za pomocą kabla BT i Irdy.
Opis co wpisywać w fonie również znajdziesz w FAQ ,,Manualna i zdalna...,,
tomek81
Użytkownik forum

mysle ze moj dongel sie popsul bo telefony sie widza a komp nic nie widzi ani jego nie widac.
szkoda ze przez kabel nie moge sie podlaczyc bo mam taki z wyjsciem, na ladownie fona. ale nie wykrywa go.
Awatar użytkownika
Jaco

Możesz i przez kabel.Wystarczy że go zainstalujesz. Później sprawdź w managerze urządzeń czy figuruje jako modem.Jeśli tak zrób diagnostykę czy kabel obsługuje modem.Resztę znajdziesz na forum.
tomek81
Użytkownik forum

no wlasnie nie jestem pewien czy ten kabel to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> taki jak trzeba.
dostalem go razem z tel. to byl serwisowy kabel, a ja nie mam do niego zadnych sterow i nie wiem jak wlasnie go mam zainstalowac
Awatar użytkownika
Jaco

Zajrzyj na tę stronę może coś sobie wyszukasz http://www.e1000.pl/portal.php

EDIT_1 :
http://sugestie.webd.pl/downloads.php

Ponadto znalazłem opisy techniczne tej moto i trochę to dziwnie wygląda.
Ta Moto posiada UMTS i GPRS. Tu pisze że ma tylko GPRS : http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=97 a tutaj że posiada UMTS http://sms.pl/tel/motorola,e1000.php znów tutaj jest podana prędkość przesyłu danych na GPRS http://gsm.magazyn.pl/telefon-Motorola- ... dglad.html nie znalazłem żadnego info że ten model posiadam modem.
tomek81
Użytkownik forum

dzieki wielkie za pomoc.
dalej nie moge podlaczyc jej przez kabel, a bt <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie mam, pozniej moze uda mi sie pozyczyc to sprawdze.
co do samego tel to jest z sieci vodafon, i wszedzie na niej pisze ze UMTS
mam nadzieje ze bedzie dzialac, a jesli faktycznie to sam gprs to trudno, dostalem ja wkoncu za darmo.
dzieki za pomoc.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco

Ja na twoim miejscu darował bym sobie kabel i pomyślał nad BT. Jest prościej w konfiguracji bo sam tworzy połączenie.Wystarczy tylko prawidłowo je skonfigurować.
tomek81
Użytkownik forum

tak zrobilem,
bluesoil widzi moja mote, moge wysylac pliczki itp.
ale nie moge jej zmusic do polaczenia z netem.

hej, udalo mi sie polaczyc, ale to jest raczej gprs bo wlecze sie ze hej.
dzieki za pomoc. pozdrawiam

a teraz kurcze mam download z jakies 16KB/s czyli to nie moze byc chyba gprs ? to co umts? tak wolno ;(?
nic juz nie wiem z tego
Awatar użytkownika
Jaco

Może nie jesteś w zasięgu UMTS.Ta prędkość wskazuje na EDGE lub bardzo słaby UMTS.W FAQ masz kilka stron do mierzenia prędkości połączenia.Na samym dole. :lol:
tomek81
Użytkownik forum

ok, dzieki za cala pomoc
pozdrawiam.

chcialbym tylko dodac ze wszystko juz smiga, przez kabel dziala moja mota w UMTS i jest fajnie ;)
zostal tylko problem ladowania, ale to juz pikus, wreszcze mam jakis szybki net.
do polaczenia potrzebny byl program PST i troche zmian w rejstrze. i wykrylo moja mote.
ODPOWIEDZ