Powolne Wifi - tylko dla komputerowych orłów:)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Simmon
Początkujący użytkownik forum

Powolne Wifi - tylko dla komputerowych orłów:)

Post autor: Simmon »

Hej. Mam problem z podpięciem nowego kompa stacjonarnego do wifi.

Sieciówka to Gigabyte GN-WP01GS- PCI na chipsecie Ralinka RT61. Podłączona do kompa stacjonarnego z płytą również Gigabyte ( 965R-S3). Pracuje na Viście Home Premium. Karta nawiązuje połączenie z routerem ( D-Link Di-524 ), ładnie identyfikuje sie w sieci, łączy się z internetem. Pokazuje połączenie z prędkością 54Mbit, jakość sygnału bardzo dobra albo znakomita, wszystko wygląda prawie dobrze.

Niestety prędkość internetu jest jak za czasów modemów 9,6kbps. Strony wgrywają sie tragicznie wolno, download plików jest 4 razy wolniejszy niż na drugim komputerze podłączonym do tego samego routera ( Vista Home Basic OEM, laptop HP 6715s, wbudowana karta Broadcom Multiband ). Przy sciąganiu tego samego pliku laps osiągnął 60kb/s, felerny stacjonarny 12kb/s. Jak patrzę na ilość bajtrów wysłanych i odebranych to mam wrażenie że w tym kompie stacjonarnym pobieranie poprostui zatrzymuje się na kilkanascie sekund, po czym odbiera kilkaset kb i znów zasypia. Dodatkowo karta rozłącza się czasem przyczyny. W oprogramowaniu od Ralinka zauważyłem ciekawą rzecz - ilość ramek ściągniętych z CRC Error ( nie wiem co to ) jest kilkadziesiąt ( albo nawet kilkaset ) razy większa niż pobranych prawidłowo.

Próbowałem już wszystkiego. Karta ma najnowsze stery do Visty ( z kwietnia 2007 ). Próbowałem połączeń z DHCP i ze statycznym IP. Próbowałem różnych DNSów, próbowałem reinstalki VIsty, próbowałem odpalać karte na różnych sterownikach na różnych portach PCI, w różnych położeniach względem routera, ustawiłem jej takie same parametry jak w tym laptopie ( wszystkie tresholdy, napięcia, protekcje itp ). Kończy się na tym, że wszystko wygląda na zainstalowane dobrze a działa źle. Dodam, że na poprzedniej karcie Asusa działo się to samo ( a były z nią jeszcze większe problemy bo nie chciała się łączyć z internetem tylko z siecią lokalną ).

O co może chodzić?!

Proszę tylko o konstruktywne propozycje. Bo to że Vista to nowy system z błędami to się sam domyślam ( tak mi na razie wszyscy odpowiadają ). Jak widać po laptopie, Vista może się połączyć dobrze a ja chce znać przyczynę dlaczego tam działa a tu nie. Pliis:)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Powolne Wifi - tylko dla komputerowych orłów:)

Post autor: przewaks »

Mnie to szczerze mówiąc wygląda na problem sprzętowy z płytą główną komputera. Świadczy o tym stwierdzenie
Simmon pisze:Dodam, że na poprzedniej karcie Asusa działo się to samo ( a były z nią jeszcze większe problemy bo nie chciała się łączyć z internetem tylko z siecią lokalną ).
Jeśli masz taką możliwość, sprawdź kartę na innym komputerze. Jeśli wszystko będzie OK znaczy to, że problem tkwi w płycie głównej, która, choć tej samej firmy, ma jednak problemy ze współpracą z kartami WIFI. Ewentualnie możesz sprawdzić jak sprawa wyglądałaby gdybyś użył karty WIFI na USB.
Kilka lat temu miałem trochę podobną sytuację tyle, że z płytą Asusa. Nie chciał na niej poprawnie działać żaden modem na PCI czy podłączany poprzez COM. Dopiero rozwiązaniem był modem na USB. Tu może być podobnie.

--
Poprawka cytowania
Moderator-> Fanta
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Simmon pisze: ilość ramek ściągniętych z CRC Error ( nie wiem co to ) jest kilkadziesiąt ( albo nawet kilkaset ) razy większa niż pobranych prawidłowo.
CRC - Cyclic redundancy check - Jest integralną częścią ramki. Dodawany jest po to, by sprawdzić czy dana ramka nie została przekłamana w trakcie transmisji.
Działa to tak: Komputer klient wysyła do serwera żądanie transmisji ramki, serwer wysyła ramkę, komputer klient sprawdza integralność ramki ( dzięki CRC ). Jeżeli ramka jest prawidłowa, wysyła do serwera żądanie transmisji następnej ramki, jeżeli nie żąda retransmisji ostatniej ramki.
Kolego jednym słowem masz fatalne łącze pomiędzy routerem, a kartą. Pytanie dlaczego :?: . może trzeba coś zmienić w ustawieniach karty :?:
Latka lecą...
Simmon

O, Panowie, w końcu jakieś dwie konstruktywne odpowiedzi
ten wątek znajduje się na 12 forach i grupach dyskusyjnych
i nikt nie potrafi mi pomoc. Koreponduje też z Panem YL Tangiem z Tajwańskiej centrali Ralinka, ale on też za bardzo nie wie co zrobić.

Jeśli chodzi o to crc to bardzo cenna informacja jak to działa - pytanie tylko dlaczego komputer uznaje ramki za nieprawidłowe. Czy ta nieprawidłowść może wynikać na linii płyta główna-karta? Wydaje mi się, że kara generuje błedy crc nawet jeśli nic w internecie nie robię.

Co do odpowiedzi przewaksa to trudno - zaryzykuję - kupię wifi na USB i zobacze co się stanie. Niestety nie za bardzo mam jak przetestować te karte na innym stacjonarnym:(
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Tutaj ktoś miał podobny problem

Problem leży na linii karta – router.
Latka lecą...
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

Sprawdzałeś kompa na innym systemie? Czy występuje to samo? Myślę że wartą przynajmniej będziesz miał pewność że to nie wina systemu.

Czy w pobliżu przypadkiem nie pracuje jakaś maszyneria typu mikrofalówki chłodziarki zamrażarki. Słyszałem o takim przypadku że sieć chodziła jak by chciała a nie mogła i się okazało że za ścianą stała chłodziarka. No ale pewnie u ciebie tak nie ma. :wink:
A i moim zdaniem karta jest jak najbardziej sprawna.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Ja nie twierdzę, że karta jest nie sprawna. Sugeruję, że może być niekompatybilna z płytą główną. Byłoby dziwne gdyby tak było ale czasem się tak zdarza (podobnie jest w przypadku niektórych laptopów i modemów PCMCIA). Możnaby sprawdzić jeszcze jedno - zresetować wszystkie ustawienia routera do wartości fabrycznych, zainstalować ponownie system na komputerze i wówczas sprawdzić czy zadziała.
Simmon

Problem został rozwiązany.
Rozwiązanie było banalne, aż mnie trafia że jako człowiek ze stażem komputerowym od czasów DOSa i windowsa 3.0 nie wpadłem na to wcześniej...

Otóż okazało się, że... przy podłodze sygnał jest zniekształcony..nie wiem czy to wina jakichś odbić, czy tego, że AP stoi na półce. W każdym razie wskaźnik w windowsie pokazywał dobry zasięg więc obstawiam raczej na jakieś zakłócenia czy odbicia od podłogi. Tak czy siak kupiłem w koncu karte wifi na USB ( przewaks mnie zainspirował, dzięks ), podłączyłem ją na kablu i położyłem na biurku i już wszystko działa:)

Antenka karty PCI była przy podłodze i nie działała. Z tego też powodu laptop nie miał żadnych problemów z połączeniem - stał na biurku.

Wprawdzie próbowałem kompa stawiać w różnych miejscach, bliżej i dalej i pod różnymi kątami, żeby złapać lapszy zasięg. Ale nie wpadło mi do głowy żeby postawić go na biurku. To zresztą niewiele by pocieszyło bo nie chciałbym, żeby stał cały czas na biurku

Czasem najbardziej banalne rozwiązania są najtrudniejsze:)
Kosztowało mnie to tydzień kombinacji i dwukrotną wymianę katy sieciowej. Oczywiście obie poprzednie udało mi się oddać - tu zrobie reklame sklepowi www.arest.pl - są naprawdę bardzo tani i nie robią żadnych problemów ze zwrotami i gwarancjami.
ODPOWIEDZ