Problem zeby polaczyc sie z routerem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Problem zeby polaczyc sie z routerem

Post autor: yagi »

W koncu kupilem sobie router WRT54GL, wgralem do niego Tomato 1.70 i wczoraj wreszcie mialem mozliwosc podlaczenia routera u sasiada.

Udalo mi sie wszystko skonfigurowac i dzialalo ladnie, ale w domu w pokoju gdzie komp bedzie najczesciej uzywany byl dosc niski poziom sygnalu. Wiec postanowilem zwiekszyc moc o 20 jednostek. Po zapisaniu ustawien nie moge podlaczyc sie ponownie do routera. Sygnal jest troche mocniejszy ale komputer nie moze pobrac adresu sieciowego.

Router ustawilem w ten sposob:
- rozsylanie SSID
- dynamiczne DHCP
- zakres IP tylko na 2 adresy z koncowkami 100 i 101
- szyfrowanie WPA2 Personal
- zmienilem haslo administratora
- filtrowanie MAC

Co sie moglo stac?
Czy mogl sie ktos podpiac do routera i zajac to jedno wolne IP? To jedyne co mi przychodzi do glowy.

Jak wyglada laczenie lapka z routerem ktory ma wylaczone rozsylanie SSID? Komp sam wywoluje ten router po SSID i loguje sie do niego?

Jak zwiekszyc sile sygnalu zeby to lepiej mi smigalo bo tak jak myslalem sciany w moim bloku niezle tlumia sygnal...

Jak ustawic anteny? W strone mojego mieszkania? Na ta chwile router lezy na boku i anteny ma obydwie pionowo w gore...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem zeby polaczyc sie z routerem

Post autor: przewaks »

Zacznę może od początku.
yagi pisze:Router ustawilem w ten sposob:
- rozsylanie SSID
- dynamiczne DHCP
- zakres IP tylko na 2 adresy z koncowkami 100 i 101
- szyfrowanie WPA2 Personal
- zmienilem haslo administratora
- filtrowanie MAC
Rozsyłanie SSID możesz spokojnie wyłączyć chyba, że karta sieciowa w laptopie nie będzie w stanie połączyć się z taką siecią (patrz niżej). DHCP powinno być włączone, zwiększyłbym tylko zakres adresów z 2 na powiedzmy 5-10. Nie będzie to miało żadnego znaczenia dla bezpieczeństwa bo i tak najpierw trzebaby złamać klucz WPA2, które ustawiłeś (i słusznie). Może się jednak okazać, że karta nei obsługuje szyfrowania WPA2 (są takie karty, zwłaszcza starsze). Spróbuj uaktualnić sterowniki i oprogramowanie obsługujące kartę. Ostatnia sprawa - filtrowanie MAC. Sprawdź czy na pewno dodałeś MAC adres karty i skonfigurowałeś router by dopuszczał tylko adresy umieszczone na liście. U mnie (mam WRT54G) jest to opcja Permit only PCs listed to access the wireless network. Czasem zdarza się, że tu właśnie popełni się błąd.
yagi pisze:Czy mogl sie ktos podpiac do routera i zajac to jedno wolne IP?
Nie wydaje mi się żeby ktoś miał takie "szczęście". Byłby to niezwykły wręcz zbieg okoliczności.
yagi pisze:Jak wyglada laczenie lapka z routerem ktory ma wylaczone rozsylanie SSID? Komp sam wywoluje ten router po SSID i loguje sie do niego?
Nie, laptop wykrywa tylko sieć i informuje o braku rozgłaszania SSID. Należy wówczas (przynajmniej u mnie na karcie i oprogramowaniu Intela) stworzyć profil, w którym to ręcznie trzeba wpisać SSID.
yagi pisze:Jak zwiekszyc sile sygnalu zeby to lepiej mi smigalo bo tak jak myslalem sciany w moim bloku niezle tlumia sygnal...
Jest kilka rozwiązań. Po pierwsze, możesz podłączyć do routera zewnętrzną antenę. Z tego co pamiętam, niektóre Linksysy miały odkręcane anteny, można było przyłączyć wówczas za pomocą specjalnej przejściówki zwykłą antenę do WIFI. Po drugie, możesz spróbować przenieść router w inne miejsce. U mnie np. router stoi na oknie w jednym krańcu domu (też mieszkam w bloku) a mam w miarę dobry zasięg WIFI po drugiej stronie (sygnał przechodzi przez kilka ścian w linii prostej).
yagi pisze:Jak ustawic anteny? W strone mojego mieszkania? Na ta chwile router lezy na boku i anteny ma obydwie pionowo w gore...
Myślę, że to jest raczej dobre ustawienie jednak proponowałbym zmienić jego lokalizację.

Podsumowując:
- uaktualnij sterowniki i oprogramowanie karty
- zwiększ pulę adresów przyznawanych przez DHCP
- sprawdź czy karta obsługuje WPA2 oraz czy dokładnie taki sam klucz wpisałęś (wielkość liter ma znaczenie)
- sprawdź filtrowanie MAC.
Jeśli nie będzie działać, wyłącz wszelkie zabezpieczenia (WPA2, filtrowanie MAC) i spróbuj się połączyć. Jeśli zadziała, włączaj pokolei zabezpieczenia i sprawdzaj kiedy przestanie działać. W razie problemów daj znać, spróbuję pomóc.
ODPOWIEDZ