od kilku dni próbuję uruchomić kartę Merlin XU870 z wykorzystaniem adaptera z ExpressCard na PCMCIA (symbol XCA-2 v2) na laptopie Dell Latitude D620 (system Windows 2000 SP4).
Właściwie to próbowałem już wszystkiego, instalowałem różny soft (Mobilink, iPlus manager 1.9), próbowałem konfigurować połączenie ręcznie. Próbowałem także wykorzystać stworzone przez Novatel narzędzie o nazwie OptiTool, które powinno w niektórych przypadkach eliminować problemy z adapterem.
Niestety, wszystko bez rezultatu. Modem w systemie zainstalowany jest prawidłowo. Jednak oprogramowanie Mobilink daje ciągle komunikat "Radio wyłączone". Kiedy wciskam w programie Połącz modem tak jakby resetował się, bo na ekranie na sekundę pojawia się komunikat o braku w systemie urządzenia. Po sekundzie modem powraca do poprzedniego stanu itd.
Znalazłem w necie informacje, że winna jest przejściówka, która ma problemy z utrzymaniem właściwego zasilania karty. Podobno to przypadłość która dotyka wszystkich dostępnych na rynku adapterów ExpressCard na PCMCIA.
Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia? A może ktoś poradził sobie z tym problemem. Póki co powoli dochodzę do wniosku, że musze zamienić XU870 na kartę ze złączem PCMCIA.
Z góry dziękuję za wszystkie wasze wypowiedzi