Jak mierzę swoją obecną siłę sygnału ( komenda AT+CSQ ) to mam wynik max 14,99. Wartość ta odpowiada 83 dBm.
Mieszkam na zboczu pagórka i chcę pociągnąć antenę na najwyższy punkt działki. Kabel będzie musiał mieć 60 mb. I tak sobie kombinuję, że jeżeli średnio na 10 mb kabla sygnał słabnie o 3 dB, to stracę 18 dB i żeby ciągnięcie anteny na górę miało sens, to na górze muszę uzyskać wartość AT+CSQ przynajmniej = 24.
Nie jestem elektronikiem i nie wiem, czy mierzy się to w tych samych jednostkach, dlatego proszę o pomoc, czy mój tok rozumowania jest prawidłowy.
Moc sygnału. Czy dobrze kombinuję?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Moc sygnału. Czy dobrze kombinuję?
Zobacz >TUTAJ<, ja dodając przedłużkę 10 metrów straciłem 3 dla wartości AT+CSQ. 60 metrów to chyba przesada, kabel musiał by być naprawdę dobrej jakości, a co za tym idzie bardzo drogi, ale i tak nie wiem czy byś osiągną zamierzony efekt...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Moc sygnału. Czy dobrze kombinuję?
EDIT:Fanta pisze:ja dodając przedłużkę 10 metrów straciłem 3 dla wartości AT+CSQ.
Tłumienie dla kabla może być np. takie jak to podanałem w FAQ:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=42822#42822
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.