Siemens S55
Moderator: Moderatorzy
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Siemens S55
Siemens S55 jest pierwszym telefonem tego producenta z kolorowym wyświetlaczem i jednocześnie wyposażonym we wszystko to, czego nie powstydziłby się nowoczesny telefon biznesowy.
Doskonale nadaje się jako modem do internetu.Możliwość połączenia z komputerem poprzez kabel USB,Bluetooth,Irdę.
Choć posiada tylko GPRS ale za to kl 10.
Oto niektóre ważne parametry:
Bluetooth: tak
EDGE: nie
GPRS: tak , Class 10
HSCSD: nie
IRDA: tak
Java: tak
Obsługa USB: tak
Transmisja danych i faksów: tak
WAP: tak
Ponadto telefon posiada gniazdo anteny zewnętrznej gdzie po jej podłączeniu przy słabym zasięgu i wykorzystaniu go jako modem skutkuje lepszymi osiągami.
Na sam początek zabawy z internetem poprzez komórkę polecam.Na Allegro dostępny za małe pieniądze.
Zestawiłem taki zestaw Siemens S 55 + Bluetooth jako modem i sprawował się wyśmienicie.BT w tym przypadku jest dobrym rozwiązaniem ponieważ można spokojnie podłączyć ładowarkę.
Fotki:
Doskonale nadaje się jako modem do internetu.Możliwość połączenia z komputerem poprzez kabel USB,Bluetooth,Irdę.
Choć posiada tylko GPRS ale za to kl 10.
Oto niektóre ważne parametry:
Bluetooth: tak
EDGE: nie
GPRS: tak , Class 10
HSCSD: nie
IRDA: tak
Java: tak
Obsługa USB: tak
Transmisja danych i faksów: tak
WAP: tak
Ponadto telefon posiada gniazdo anteny zewnętrznej gdzie po jej podłączeniu przy słabym zasięgu i wykorzystaniu go jako modem skutkuje lepszymi osiągami.
Na sam początek zabawy z internetem poprzez komórkę polecam.Na Allegro dostępny za małe pieniądze.
Zestawiłem taki zestaw Siemens S 55 + Bluetooth jako modem i sprawował się wyśmienicie.BT w tym przypadku jest dobrym rozwiązaniem ponieważ można spokojnie podłączyć ładowarkę.
Fotki:
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 12:40 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Siemens S55
Zgadza się, bardzo dobry telefon. Używałem go jakieś półtora roku temu na pakietach "Orange World i Internet" w Jedna Idea na kartę w połączeniu z IrDą. Nawet byłem zadowolony, bo było szybciej niż w połączeniu K300i+IrDa... Ponadto ten telefonik robi niezłe fotki tym dołączanym aparatem, gdy się je wrzuci na kompa...
@Jaco łączyłeś się przez Dial-Up czy tym programikiem co był na tej płytce razem z telefonem???
Ps: Polecam jeszcze Sagema MyX-5m do internetu komórkowego. Może kiedyś zrobię recenzję.
@Jaco łączyłeś się przez Dial-Up czy tym programikiem co był na tej płytce razem z telefonem???
Ps: Polecam jeszcze Sagema MyX-5m do internetu komórkowego. Może kiedyś zrobię recenzję.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Łączyłem się jak pisałem za pomocą Bluetootha i jego oprogramowania BlueSoleii.Nie instalowałem żadnego programu z płytki.Wszystko co potrzebowałem miałem z BT.CJ pisze:@Jaco łączyłeś się przez Dial-Up czy tym programikiem co był na tej płytce razem z telefonem???
-
- ### BAN ###
W pełni nowoczesny telefon, chociaż ma już swoje lata.
Opłaca się go kupić na aukcji jako modem GPRS bo ma wiele możliwości podłączenia się z kompem, nawet IRDA i dodatkowo jego cena obecnie zamyka się w 100PLN.
PS do bluetootha + GPRS co najmniej 2 baterie
Opłaca się go kupić na aukcji jako modem GPRS bo ma wiele możliwości podłączenia się z kompem, nawet IRDA i dodatkowo jego cena obecnie zamyka się w 100PLN.
PS do bluetootha + GPRS co najmniej 2 baterie

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
Używałem go dwa lata, teraz leży na półce jako awaryjny. Mój pierwszy z kolorowym wyświetlaczem i polifonią, aż się łezka w oku kręci i żal się z nim rozstawać 
Dosyć szybko niszczy się w nich klawiatura (odpadają klawisze, górne klawisze się wycierają), ale w sklepach można kupić nową za 10 zł i w minutę wymienić
Brakowało dzwonków mp3, ale amr dzielnie dają sobie radę.
Fajny jako modem, dobrze się spisywał w czasach gdy EDGE był tylko w największych miastach i GPRS w zupełności wystarczał.
Brakowało też podglądu przy robieniu zdjęć tym doczepianym aparatem, ale za to była prawdziwa lampa błyskowa
Oczywiście jak zawsze w przypadku Siemensa nie obeszło się bez wizyt w serwisie i wymianie softu

Dosyć szybko niszczy się w nich klawiatura (odpadają klawisze, górne klawisze się wycierają), ale w sklepach można kupić nową za 10 zł i w minutę wymienić

Brakowało dzwonków mp3, ale amr dzielnie dają sobie radę.
Fajny jako modem, dobrze się spisywał w czasach gdy EDGE był tylko w największych miastach i GPRS w zupełności wystarczał.
Brakowało też podglądu przy robieniu zdjęć tym doczepianym aparatem, ale za to była prawdziwa lampa błyskowa

Oczywiście jak zawsze w przypadku Siemensa nie obeszło się bez wizyt w serwisie i wymianie softu

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zależy. Z trzech s55 tylko jednemu wypada klawisz (ale ten oberwał z łokcia na koncercie) a w reszcie żadnych problemów nie ma. Maja po ponad trzy lata i wyglądają jak nówki.Mavie pisze:Dosyć szybko niszczy się w nich klawiatura (odpadają klawisze, górne klawisze się wycierają), ale w sklepach można kupić nową za 10 zł i w minutę wymienić
Brak podglądu fakt. Ale ta lampa średnio. Jak robiłam zdjęcia mojemu psu (biały pudel) to wychodziła biała plama z czarnymi punktami.Mavie pisze:Brakowało też podglądu przy robieniu zdjęć tym doczepianym aparatem, ale za to była prawdziwa lampa błyskowa
Mam trzy S55 i żaden nie zaliczył serwisu.Mavie pisze: Oczywiście jak zawsze w przypadku Siemensa nie obeszło się bez wizyt w serwisie i wymianie softu
Miałem ja, moja była i paru znajomych, we wszystkich były zmieniane klawisze. U mnie dopiero po skończeniu gwarancji, ale w międzyczasie wymiana softu
Poza tym to fizycznie bardzo wytrzymałe
Nieraz już był obijany i delikatnie tylko pękła klapka baterii.

- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
ten telefon uzywala moja byla i w sumie nie narzekala ale klawisze wymieniala 2 razy 

nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja piszę dużo sms i ja klawiaturę w s55 wymieniałem średnio raz na miesiąc... dlatego miałem go chyba z pół roku i poszedł w odstawkę! ponadto miał bardzo ładną polifonię
-
- Początkujący użytkownik forum
U mnie też poza usterką klawiatury wszystko działało
klawiatura ładna ale niepraktyczna
klawiatura ładna ale niepraktyczna
- ksx4system
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Miodzio!
miałem ten telefon jakieś 2 lata temu. Po delikatnej modyfikacji (litowo-polimerowa bateria o większej pojemności niż fabryczna) można było b. długo siedzieć na WAPie z niego.
Niestety nie miałem przyjemności wykorzystać go jako modem 

http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku![:]](./images/smilies/splash.gif)
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku
![:]](./images/smilies/splash.gif)