GT Max 3.6 7.2 ready czy AirCard 875?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sin
Początkujący użytkownik forum

GT Max 3.6 7.2 ready czy AirCard 875?

Post autor: Sin »

Witam!

Pytanie jak w topicu. Co radzicie wybrac? Roznica w cenie jest niewielka przemawiajaca na korzysc 875, natomiast chowana antena (mniejsze gabaryty) przechylaja szale na GT maxa. Czy jest jeszce cos waznego na co powinno sie zwrocic uwage przy zakupie? Z gory dzieki za info i porady.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: GT Max 3.6 7.2 ready czy AirCard 875?

Post autor: Jaco »

Sin pisze:Witam!

Pytanie jak w topicu. Co radzicie wybrac? Roznica w cenie jest niewielka przemawiajaca na korzysc 875, natomiast chowana antena (mniejsze gabaryty) przechylaja szale na GT maxa. Czy jest jeszce cos waznego na co powinno sie zwrocic uwage przy zakupie? Z gory dzieki za info i porady.
Wystarczy poczytać forum.Wszystkiego dowiesz się również z opisów modemów w Testy,Recenzje,Opisy.

Przenoszę temat na swoje miejsce.
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

co do aircard 875 to spytaj sie mar_kow'a, bo on ma tą kartę
Awatar użytkownika
Jaco

Wszystko zależy do czego chcesz używać tego połączenia.Każdy by chciał mieć jak najszybsze.Ale nie zawsze da sie przebywać w miejscu gdzie technologia na to pozwala.W tym dziale jest mnóstwo tematów związanych jaki sprzęt wybrać.Poczytać dokładnie i sprawa będzie jasna.

Używałem GT Max i dla moich potrzeb wystarczał.Na zakup proponuje wziąć ze sobą lapka.Jeśli masz zamiar kupić z drugiej ręki zwróć uwagę na kompatybilność sprzętu.I żeby nie okazało sie że masz laptop z Expres Card a kupiony został na PCMCIA. :lol:
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Ja bym tam stawiał na AirCard'a... Mam ten sprzęcik, sprawuje się dobrze ale "każda myszka chwali swój ogonek"... Jeśli chodzi o antenkę GT to podobno czasami w trakcie transportu potrafi się wysunąć. Nie wiem na ile to prawda - właściciele mogą się wypowiedzieć. Co prawda nie ryzykowałbym nie wysuwania karty ze slotu mimo że niewiele wystaje. Wygodna pod tym względem jest 850/860-tka bo cała się chowa w slocie. Za AirCard'em przemawia też funkcjonalność: można bez problemu dzwonić i odbierać połączenia, stworzyć książkę telefoniczną, ma licznik wysłanych/odebranych danych po każdej sesji, można je dowolnie grupować. No i posiada wewnętrzną pamięć - raz skonfigurowana zachowuje swoje ustawienia. Jest niezawodna choć na forum właściciele lapków Lenowo zgłaszają błąd sprzętowy odnośnie połączenia... Wybór jest, są "za" i "przeciw" - kupujący decyduje...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

mar_kow pisze:...Ja bym tam stawiał na AirCard'a...
Nie chcę być wścibski, ale wiedziałem... :lol:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco

Fanta pisze:Nie chcę być wścibski, ale wiedziałem... :lol:
Każdy chwali swoje :lol:
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

mar_kow - mogłeś dać linka do Twojej recenzji zamiast tyle pisać... tam jest dokładnie to samo i jeszcze trochę więcej... Wiadomo było, że polecisz aircard, zawsze to robisz :D
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Jaco pisze:Każdy chwali swoje :lol:
...Tak już jest...

--
Poprawka cytowania
Moderator-> Fanta
mak123

Post autor: mak123 »

Ja korzystam z Aircard 875. Jestem bardzo zadowolony. Instalacja jest bardzo prosta. Karta ma wgrane ustawienia do wszystkich polskich sieci, więc nie wymaga konfiguracji. Można przez nią prowadzić rozmowy telefoniczne ale jeszcze nie próbowałem.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

mak123 pisze:Ja korzystam z Aircard 875. Jestem bardzo zadowolony. Instalacja jest bardzo prosta. Karta ma wgrane ustawienia do wszystkich polskich sieci, więc nie wymaga konfiguracji. Można przez nią prowadzić rozmowy telefoniczne ale jeszcze nie próbowałem.
Ludzie!!! Może starczy już pisania tyle słodyczy o tych Aircard'ach, każdy już wszystko wie dzięki @mar_kow. Już mnie to denerwuje jak czytam kolejny post że Aircard jest super i można przez niego rozmawiać!!! :evil:
ciche_kapcie

Post autor: ciche_kapcie »

to ja odbije piłeczkę i pochwale gt max, a dokładnie Globetrotter GT Max 7.2 Ready
nabyłem ta kartę 3 miesiące temu prosto od producenta firmę Option
karta jest bez simlocka, bez zbędnego softu, oraz bez polskiej instrukcji
na początku miąłem problemy z vista 64bit ( nadal producent nie napisał sterowników pod ten system operacyjny )
ale po płynnym przejściu na viste 32bit nie mam żadnych problemów ze sterownikami itp
instalacja GlobeTrotter Connect 2.0.0.388 + BC = miła i przyjemna praca w centrum warszawy
jeżeli chodzi o limity w BC używam DU Meter i po ostatnim przekroczeniu limitu nie było problemu z przeglądaniem "prostych" stron www ( szybkosc spadła do 3.5 kB/sec )
wybierając ten model chciałem by miał małe gabaryty był nieodczuwalny podczas korzystania z laptopa oraz najważniejsze by nie wyciągać go co chwila.
A w przyszłości po wgraniu FW by obsługiwał 7.2 Mb/sec

P.S obalam mit ze antenka sie "wysuwa" samoczynnie w ciągu podroży lub transportu - nieprawda
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Fanta pisze:Ludzie!!! Może starczy już pisania tyle słodyczy o tych Aircard'ach, każdy już wszystko wie dzięki @mar_kow. Już mnie to denerwuje jak czytam kolejny post że Aircard jest super i można przez niego rozmawiać!!! :evil:
...Po co się tak denerwować :?: Dla wielu użytkowników graniczy z jakimś tam większym lub mniejszym wydatkiem, nabycie tańszego równie szybkiego modemu z dodatkowymi zaletami to na pewno jakieś doświadczenie... Chcą się tym podzielić i to chyba normalne...
...Też przecież byłem dyscyplinowany przez moderatorów ze swoim tematem AirCarda - a jak zauważyłem zwiększyła się liczba ściągnięć plików z mojego ftp - to znaczy że dzięki wypowiedziom więcej ludzi z niego korzysta... A na pewno nikt nie chce kupić "kota w worku" a raczej iść utartą ścieżką. Na forum praktycznie ja ją "przetarłem" tyle że temat wertowałem dużo wcześniej i bardzo szeroko. I też sporo "słodyczy" na niego wylałem ku zdenerwowaniu moderatorów :lol: ...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Ale @mar_kow ja jestem spokojny, ale jako mod denerwuje mnie czasami jak czytam kolejny temat w którym jest napisane jaki ten AirCard cudowny jest... Uwierz mi, większość już o tym wie i to Ty się o to postarałeś... ;)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

O.K. Dzięki za cierpliwość z tym moim "lukrem" na AirCarda'ach... Pozdrowionka!
mak123

Post autor: mak123 »

To, żeby nie było tak kolorowo to mogę napisać, że dziś mój Aircard 875 zaczął wariować i zamiast podać, jak było do tej pory, że jest w zasięgu HSDPA zaczął wyświetlać EDGE a potem,żeby mnie pognębić wypisał GPRS. W tym momencie rozłączyłem się i po jego ponownym podłączeniu do sieci znowu wskoczyło HSDPA.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

mak123 pisze:... rozłączyłem się i po jego ponownym podłączeniu do sieci znowu wskoczyło HSDPA.
...Mozliwe że to przeciążenie sieci - miałem podobne przypadki. Czasami pracował w HSDPA a ping do stronki był 5 s! Żeby coś wywołać trzeba było klikać ze trzy razy zanim zaskoczył... Jeżeli net jest używany stacjonarnie warto zadzwonić do Plusa z zapytaniem...
assasyn
Użytkownik forum

Post autor: assasyn »

ja sie przeisadlem na Aircard z optiona 3g. Wrażenia po pierwsze 100kB wiecej na transferze czyli download na poziomie 260kB/s. po 2 modem nie gubi tak czesto HSDPA, aczkolwiek zdaża mu się to.
AirCard 875 + licencja gprs "No limit"
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

assasyn pisze:...Wrażenia po pierwsze 100kB wiecej na transferze czyli download na poziomie 260kB/s. po 2 modem nie gubi tak czesto HSDPA, aczkolwiek zdaża mu się to.
...Zanim się zdecydowałem na zakup, sporo literatury przewertowałem, wiele porównań - i moim zdaniem jest jeden z najlepszych modemów na rynku. Szkoda że nie sprzedają go nasi operatorzy w promocjach gdyż na pewno byłoby więcej nabywców. Na wyłożenie jednorazowo +/- 500 zł nie każdy może sobie pozwolić... Zresztą wszystkie modele, te tańsze również są tak samo dopracowane. Startowałem od 860-tki gdyż nie było jeszcze na rynku 875-tek, lub były w horrendalnych cenach...
ODPOWIEDZ