błędny numer ARP?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stasiekjasinski
Początkujący użytkownik forum

błędny numer ARP?

Post autor: stasiekjasinski »

Witam.
Mam sieć radiową: punkt dostępowy AP+antena sektorowa 17dBi umieszczona na strychu, zaś moja stacja: AP+yagi 19dBi w odległości ok 500m.
Gdy w Acces poincie u siebie pracującym w trybie AP Client wyszukuję sieci, znajduje mi sieć bez problemu, teoretycznie łączy się, ale nie potrafi przesyłąć pakietów. Gdy w kompie sprawdzam tablicę arp - adres bramy po "tamtej" stronie jest jako nieprawidłowy:
192.168.100.253 00-00-00-00-00 nieprawidłowe
Jaka może być przyczyna tego?
Myślałem, że kwestia wtyku w antenie - zmienięłm ale nic to nie dało.
Zimą działało wszystko OK, nawet wiosna testowałem z nateną panelową ok 13dBi i zasieg był. tymczasem teraz coś walnęło.
Gdy jestem z lapem blisko pubktu dostępowego wszystko działa OK.
Neistety w kompie nie mam sieciówki bezprzewodowej z wyjsciem SMA, więc nie mogę sprawdzić anteny - mogę tylko antenę podłączyć do acces pointa, który niestety nie pokazuje mocy sygnału.
Jeśli ktoś się spotkałz podobnym problemem proszę o pomoc ;)
pozdrawiam
Stasiek
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: błędny numer ARP?

Post autor: MaxFM »

wpis arp mozesz skasowac poleceniem arp -d Co to masz za wynalazek yagi 19, teoretycznie nie ma yagi o takim zysku. Nie napisałes nic o stacji bazowej, odleglosci, przeszkodach ? Moze wystarczy wymienic antene na bardziej rasowa.
stasiekjasinski
Początkujący użytkownik forum

Re: błędny numer ARP?

Post autor: stasiekjasinski »

Wpis ARP kasowałem, ale nie w tym rzecz. Chodzi o to, ze nie potrafi przesłąć poprawnego wpisu, op wyczyszczeniu tablicy arp, nadal mac adres stacji abzowej(routera) jest przestawiany jako same zera. Stacja bazowa, to router neo + acces point (ovislink chyba) no i antena dookólna sektorowa podobno 17dBi. CAłosć zawieszona na strychu, przyktytym dachem z eternitu. Odległosć jest niewielka - ok 400-500 m. Przeszkody to mój sad aczkolwiek antena jest pomiędzy drzewami więc teoretycznie nie powinno przeszkadzać, poza ym czyste pola, i przy stacji bazowej stodoła, aczkolwiek z dachem niższym niż antena.
Tak więc zapewniona ejst prawie widoczność optyczna. CAłość działała zimą oraz wiosną. OStatnio coś padło (trudno powiedzieć keidy, bo tu ejstem od niedawna na wakacjach). Wymieniłem wtyczkę w antenie - wydawała się nienajlepiej przytwierdzona, lecz to nic nie dało. Nie jestem pewny czy to wina tylko zasięgu. A dokąłdniej anteny, ponieważ próba wyniesienia mojej anteny na dach, dokłądnego nakierunkowania itd raczej niewiele daje.
Z drugiej strony AP działą dobrze jeśli łączy się z siecią pod "stacją bazową".
Najdziwniejsze ejst to, że AP widzi sieć bez problemu. Tylko nie bardzo chce przesyłać dane....

Pozdtatwiam
Stasiek
ODPOWIEDZ