Modem Nokia D211 - problem z polaczeniem (SIMDATA)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Miel0n
Początkujący użytkownik forum

Modem Nokia D211 - problem z polaczeniem (SIMDATA)

Post autor: Miel0n »

Witam wszystkich! Mam problem z połączeniem Dial-Up za pomocą modemu Nokia D211. Całą konfigurację zrobiłem zgodnie z instrukcjami zawartymi na forum, dodałem init string w zaawansowanych właściwościach modemu, wpisałem poprawnie numer dial-up itd... Niestety podczas próby połączenia wyskakuje bład 777, z tego co widziałem, po oknie terminala, to modem poprostu nie dostaje odpowiedzi od sieci (w hyper terminal wywala NO CARIER). Sprawa jest co najmniej dziwna, ponieważ kiedy zmienię kartę sim na kartę ORANGE, modem łączy się bez problemu przez GPRS. Dodam, że wszystkie sterowniki są zainstalowane poprawnie, karta nie ma simlocka (na SIMDATA normalnie loguje się do sieci, moc sygnału jest na 100%), już mi się skończyły pomysły, może ktoś z Was będzie wiedział o co tu chodzi... Jeżeli to sie przyda to podaje jeszcze model mojego laptopa: HP NX 7400 RH640#ES, system operacyjny Windows XP.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje :)

--
Pozdrawiam
Miel0n
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem Nokia D211 - problem z polaczeniem (SIMDATA)

Post autor: mar_kow »

...A może to problem simlocka?? Skoro karta Orange pracuje a z Plusa nie akceptuje sieci to jest największe prawdopodobieństwo... Alternatywnie nie ma problemu teraz używać karty prepaidowej Orange. Ta sama cena za 100 kB - 3 gr...
Miel0n

Karta <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie ma simlocka, bo menadżer nokii normalnie łączy się z siecią Plusa wybiera nr..., moge zadzwonic na nr karty sim z plusa i normalnie jest sygnal wiec wszystko jest ok. tylko nie wiem dlaczego nie chce sie polaczyc.
maroo_s

Post autor: maroo_s »

Mam Nokię D211 i miałem ten sam problem (nie pamiętam numeru błędu ale jakiś też wyskakiwał a zasięg był).

Jedyne co pomogło to usunięcie z systemu modemu, managera, połączenia dial-up i zainstalowanie wszystkiego od nowa w kolejności karta + manager + dial-up.
Widocznie jakiś konflikt sprzętowy, być może przy otwieraniu portu (nie znam się na numerach błędów).

W późniejszym czasie na nowym systemie już nigdy nie było tego problemu.
Dodam tylko, że moje połączenie było skonfigurowane podstawowo: bez DNSów, bez dodatkowych komend startowych AT i zawsze chodziło. :wink:
---------------
Pozdrawiam
Marek
Miel0n

kurde ale u mnie otwiera normalnie port, wybiera numer... i po wybraniu numeru sie wysypuje :/ system jest swiezutki, karta instalowana w kolejnosci tak jak podales, cos czuje ze bedzie trzeba wtopic nastepne 20zl na starter orange free...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

maroo_s pisze: Dodam tylko, że moje połączenie było skonfigurowane podstawowo: bez DNSów, bez dodatkowych komend startowych AT i zawsze chodziło.
...Czyli teoretycznie nie pownno pracować... Jakoś te reguły nie za bardzo czasami trzymają się kupy... Wprowadzenie komend AT i DNS'ów może (ale nie musi) rozwiązać problem...
Miel0n

No wlasnie wprowadzenie komend AT i DNSow nie rozwiazalo problemu :/
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Wypróbuj program @pogara.Znajdziesz go tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241

Ja bym zrobił to tak: Wywalił wszystko co związane z kartą: stery,managery i wszystkie foldery związane z kartą.Restart kompa.Jeśli masz sterowniki na płycie to:
Po restarcie kompa włóż kartę do slotu.Pokaże ci się okno dodawania nowego sprzętu.Zainstaluj modem.NIE instaluj żadnego managera połączeń.Stwórz sobie dial-up.Sprawdź diagnostykę modemu.W razie czego dodaj tylko komendę w zaawansowanych .DNS będzie pobierać automatycznie.

Powinno zadziałać.
nianiul

Post autor: nianiul »

Ja myślę że to jest problem braku aktywnych połaczeń wychodzących . Też tak miałem i nie mogłem się połaczycc , chociaż żeby doładowąć konto. Sieć widzi i nic więcej. Spróbuj doładować simplusa aby aktywowac połaczenia wychodzące
ODPOWIEDZ