Motka v547

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ix1

Motka v547

Post autor: ix1 »

Mam motkę v547(plusgsm) zgodnie ze specami ma ona modem edge wbudowany.
Gdy próbuje połączyć sie z netem przez nią osiągam prędkości mniejsze niż obiecane
EDGE to najnowocześniejsza technologia transmisji danych w sieciach GSM. Jest to znacznie szybsza wersja standardu GPRS, oferująca maksymalną szybkość transmisji danych sięgającą w praktyce 236 kbit/s
Oczywiście wiem że to pewnie nie osiągalne ale czemu nie "łączy się" z taką prędkością? (pojawia mi sie połączony 56 lub 112 raz nawet 33:) ale nigdy obiecana wyższa prędkosć)
Mieszkam w Warszawie na mapce plusa jestem w zasięgu edge.
Próbowałem zarówno z kabelkiem usb jak i bluetooth(konfiguracje do połączenia pobiera z telefonu)

Czy da sie coś z tym zrobić czy to tak już jesT??
chris
Użytkownik forum

Re: Motka v547

Post autor: chris »

Maksymalna prędkość EDGE jaką można uzyskać na tej MOTce to 177,6 kb/s.
Ale oczywiście są inne ograniczenia (odległość od BTS i związana z tym moc sygnału) które nie pozwalają na osiągnięcie maks. transferu.

Jeśli masz mobilny komputer i przejdziesz się w pobliże BTSa to powinieneś osiągnąć maksymalny transfer.

pzdr

PS.
Chyba nareszcie również Motorola zaczęła stawiać na EDGE. Pojawiła się Motorola L6 z Bluetooth i obsługą EDGE. Może ktoś już ma taką ?
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzysztof.wojcik »

chris pisze:........ Pojawiła się Motorola L6 z Bluetooth i obsługą EDGE. Może ktoś już ma taką ?
Czy na pewno L6 obsługuje EDGE? Na http://www.motorola.com/motoinfo/produc ... 99,00.html nie ma wzmianki o EDGE.
chris
Użytkownik forum

Post autor: chris »

krzysztof.wojcik pisze:
chris pisze:........ Pojawiła się Motorola L6 z Bluetooth i obsługą EDGE. Może ktoś już ma taką ?
Czy na pewno L6 obsługuje EDGE? Na http://www.motorola.com/motoinfo/produc ... 99,00.html nie ma wzmianki o EDGE.
:) Chyba się pośpieszyłem. Informację wziąłem z tego źródła
http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=852

Jak widać nie są to sprawdzone dane :)
Gość

Post autor: Gość »

:D :) :( :o :shock: :x :evil: :twisted: :roll: :wink: :oops:
fun

może mi ktoś pomów?

Post autor: fun »

potrzebuje instrukcje obslugi do motoroli v547 .. czy może ktoś zamieściec ją lub podac link .. z góry dziekuje.. a jezeli sie nie da to moze mi ktos napisze jak uruchomic edge :) bo kupielm w komisie bez instrukcji i nie wiem jak to zrobic :) prosze o pomoc!!
ix1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ix1 »

jak chcesz sie łączyć? BT czy kabel??
agnyra

Post autor: agnyra »

Cóż z motkami często dzieją się dziwne rzeczy miałem przez pewien czas właśnie V547 i częste restarty telefonu, wyciąganie baterii należały do codzienności. Przede wszystkim nie przejmuj się tym co wypisuje Windows na temat szybkości połączenia zmierz rzeczywiste transfery, EDGHEa włączać nie musisz włącza się on automatycznie gdy tylko BTS go obsługuje, sprawdź połączenie w innej lokalizacji być może akurat trafł się jakiś pojedynczy BTS bez EDGE (W Krakowie jest takich kilka) i zainstaluj najnowszą wersję aplikacji Mobile Phone Tools, starsze miały problemy nawet z GPRSem. Pozdr.
Awatar użytkownika
bydgoszczanin

Post autor: bydgoszczanin »

Jak już jesteśmy przy tych Motorolach to jeszcze jedno pytanko.
Otóż jestem w posiadaniu V547 z zagranicy tj. anglia bez żadnego softu, ang menu itp.
wie kto gdzie znajde sofcik do niego?? potrzebuje połączyć go jako modem, wiem że do tego służy GPRS Wizard

szukam i rozkładam ręce, ma ktoś może ten prog??
na oficjalnej stronce motoroli to chyba nie słyszeli o downloadzie, bynajmniej ja tam nic nie widze;/
mail: [email protected] gg:9334727
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Tylko tyle :(
http://www.motorola.co.za/products/serv ... rswiz.aspx
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
bydgoszczanin

No gdyby nie:" An error occured trying to fetch the requested file and we have been notified about the problem. Sorry for the inconvenience." pojawiający się po kliknięciu na download nie zawracał bym głowy;/
tymczasem nadal nie wiem gdzie;/
Awatar użytkownika
bydgoszczanin

To może ktoś mógłby się podzielić płytką CD dawaną do telefonu??
Na płycie podobno znajduje się pakiet potrzebny do uruchomienia telefonu jako modem
możecie to podesłać??
Awatar użytkownika
bydgoszczanin

Widze że nie ma chętnych do podesłania...
widocznie źle się wyraziłem

czy mógłby ktoś wysłać na maila program GPRS wizard ??
podobno znajduje się to na płycie CD dawanej do motoroli v547

czy ktoś komu się udało połączyć komputer z telefonem v547 mógłby się podzielić informacjami krok po kroku, np jaki program do bt

z góry dzięki
ODPOWIEDZ