Kupiłem sobie taki komputerek:
http://support.necam.com/mobilesolution ... ilepro780/
I szukam do niego modemu gprs który byłby na 1 Type II PC Card slot i miał sterowniki do Windows CE 2.11 Handheld PC Professional Edition. I jeszcze do tego musi być 16 bitowy. Podobno Sierra AirCard 750 chodzi na takich sprzętach ale wolał bym być pewny a jak na razie to nie znalazłem w google żeby ktoś próbował ją wsadzić do Neca który ma trochę inny procesor od HP jornady na którym ten modem działała.
Edit:
Ten sprzęt ma irde więc może była by możliwość użycia jakiegoś telefonu jako modemu który by się łączył z Neciem przez irde? Nie znam się na tym ale czy do tego też są potrzebne sterowniki?
Modem do Nec Mobile Pro 780
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Modem do Nec Mobile Pro 780
...Ciężka sprawa - AirCard 750 nie kosztuje wielkich pieniędzy, można spróbować, ale co sterowników to miałbym pewne obawy... Do nowszych Windows 5.0 to i owszem - pociągnie ale starsze wersje to nie wiem. bardziej prawdopodobne jest odpalenie neta przez telefon poprzez IRDA. Jeżeli tylko Win wykryje połączenie to coś z tego będzie. Po wpisaniu odpowiednich komend AT powinno działać... Sam chętnie przyjrzę się tej operacji... Proszę o ewentualny opis swoich doświadczeń...
-
- Początkujący użytkownik forum
Odkryłem właśnie że ten Nec ma port RS-232 czyli Com. Takim portem podobno można podłączyć telefon do pc i nie trzeba w tedy sterowników. Można coś takiego zrobić?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Sterowniki na pewno trzeba - transmisja idzie po modemie komórkowym który system musi widzieć. Bez sterowników nie zadziała. A nie wiem jak właśnie ze sterami do tej wersji Win CE... I zależeć będzie pewnie od modelu telefonu - można spróbować ze starszymi GPRS bo przez port COM szybszego nie ma co szukać...