gt max - problem z antenką

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

gt max - problem z antenką

Post autor: wlodus »

dziś miałem klienta który twierdzi, że modemy gt max mają to do siebie, że po pewnym czasie antenka "zyje własnym życiem"
czy naprawde ona jest taka felerna??
fakt za solidnie to ona nie wygląda ale, żeby to aż tak??
facet był bardzo anty temu modemowi i tak trochę mnie zaskoczył...

panowie i panie użytkownicy gt max-ów
czy to prawda??
Ostatnio zmieniony 2007-08-04, 19:44 przez wlodus, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

gt-max

Post autor: Jaco »

Za pomocą opcji Obrazek zmień tytuł bo jest mało znaczący.

Co do samej antenki to powiem że miałem ten modem ok miesiąca.Antenki nie używałem bo miałem zewnętrzną podpiętą.Faktem jest że jej wykonanie jest dość kiepskie i jak ktoś zbytnio nie będzie przykuwał uwagi do tego to może się spotkać z BIG problemem.
Używałem innego GT Combo Edge z Wlan ale u tego modemu można było ją zdemontować.Tyle że nie wiem ile takich demontaży wytrzymał by zatrzask w środku.
Jednym słowem pod tym względem Option się nie popisał.Ale dużym plusem jest że modem całkowicie chowa się w gnieździe PCMCIA.
Awatar użytkownika
wlodus

Re: gt max - problem z antenką

czyli tak na dobra sprawe trzeba poprostu uwazac, ale swoja droga ciekawe jak to wyglada w innych modelach np option glob EDGE i model tylko GPRS, tam ta antenka prawie tez tak chowana natomiast hmmmm lekkie nacisniecie i juz wyskakuje :/
Awatar użytkownika
Jaco

Tak jest w każdym modelu z taką czy podobna antenką w modemach Option. Tak jak już pisałem w GT COMBO EDGE z WLAN można było ją zdemontować.Mnie udało się kilka razy na próbę.Później już tego nie robiłem aby sobie BIG problemu nie narobić.
Awatar użytkownika
wlodus

ja ogolnie bardzo rzadko proponuje do zakupu gt max bo jest poprostu drogi, natomiast mialem ostatnio syt ze facet przyszedl z laptopem 17 cali i jego torba miala to do siebie ze za kazdym razem musialby wyjmowac modem i u niego gt max z antena ktora praktycznie cala sie chowa bylaby swietnym rozwiazaniem, ale teraz tak sobie mysle ze chyba lepiej proponowac poczciwego huawei-a e620.

dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Jaco

Wydaje się że sprawa z antenką jest już rozwiązana:
http://www.allegro.pl/item223050656_wel ... i_1_8.html
greentel
Początkujący użytkownik forum

Post autor: greentel »

Posiadam modem gt max z anteną motylkową ale praktycznie z niej nie korzystam dlatego że podpinam zewnętrzną antenę (aczkolwiek całkiem przyzwoicie zbiera jak na antenę w budowaną). Ale do rzeczy. Często wpinam i wypinam antenę z tego portu i muszę wam powiedzieć że gniazdo się wyrabia lub wtyk bo po kilkudziesięciu takich operacjach wtyk antenowy delikatnie potrafi się wysunąć.Co powoduję lekii spadek sygnału-rada delikatnie się obchodzić .Drugim spostrzeżeniem jest to iż posiadam dwie anteny zewnętrzne jedną 9cm a drugą około 35cm i obie podobnie zbierają.Myślę że przyczyną tego stanu jest to że antena 9cm-trowa ma kabel bez dodatkowego konektora a druga antena ma konektor nakręcany i to może powodować straty sygnału.
Teraz widziałem anteny zewnętrznę 11dbi o długości bata około 105cm zamierzam ją zakupić. Z opisów technicznych wynika że jest lepsza od mojej anteny o 2 dbi. Jak przetestuję to na pewno opiszę to na forum.
macieksobczak
Użytkownik forum

Post autor: macieksobczak »

SUPER :D nareszcie!!

akurat dzisiaj bylem w erze na Pulawskiej w Warszawie i jakis bufon najpierw mi powiedzial ze koszt naprawy to 300zl (wymiana samej antenki) na allegro kosztuje 65zl

a poza tym to naprawa nie wie ile potrwa bo nie okreslaja czasu naprawy po gwarancji ale miesiac to minimum...

obuzony zabralem karte i wyszedlem. bylem wkurzony na maxa za chamstwo i sposob traktowania klienta!! a tu prosze :D taka niespodzianka :D

na to forum zawsze mozna liczyc !
ODPOWIEDZ