zasięg i antena do globetrotter edge

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
leeway
Użytkownik forum

zasięg i antena do globetrotter edge

Post autor: leeway »

Witam,

mam problem z zasięgiem na modemie Option Globetrotter EDGE, zasięg na poziomie 2 kresek (według iPlus managera), często zrywa połączenie oczywiście jeśli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> się połączy, w niektórych miejscach w domu <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie może się zalogować. Zasięg w telefonie jest bardzo dobry w niektórych miejscach nawet max. Do BTS`a jest jakieś 3 km, mieszkam w dolinie i chyba to jest główny powód. U znajomych mieszkających wyżej internet działa rewelacyjnie choć zasięg również nie jest maksymalny. Czy taka antena rozwiąże problem http://www.allegro.pl/item219332249_now ... _icon.html Z góry dziękuję za informacje.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: zasięg i antena do globetrotter edge

Post autor: Ufo atakuje »

Jeśli mieszkasz w dołku to antena powinna być jak najwyżej czyli na dachu. Ta antenka dookólna jest ok, choć prawdziwy jej zysk na poszczególnych pasmach pozostaje wciąż zagadką. Ty potrzebujesz antenę na 900Mhz z przewodem, a to kosztuje dodatkowo 25 zł
Posiadamy również w ofercie antenę z 6 metrowym przewodem (w cenie +25 PLN)
Razem z anteną daje to razem 94 zł. To dużo, za mniejszą cenę możesz kupić taką antenę jak mam ja - ATK 13,5 dBi z przewodem 10m w zestawie. Jakbyś miał np. Orange, gdzie często zdarza się pasmo 1800 to taka dookolna byłaby może lepsza, a tak to sam pomyśl.
ODPOWIEDZ