Problem z HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lewmir
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lewmir »

Używam HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem w sieci Vodafone podłaczonego do HP Compaq nx6325. Wszystko jest w porządku kiedy pracuje w systemie 3G, jedak nie zawsze jestem w zasięgu 3G i czasami muszę pracować na GPRS. I tu się zaczyna problem, w chwili połączenia z GPRS głośniki zaczynają wariować, cały czas trzeszczą, można normalnie łączyć się z internetem (oczywiście bardzo wolny transfer) ale już uniemożliwia mi to rozmowy w skype - które w zasięgu 3G mogę przeprowadzać bez problemu.
Czy jest to wina modemu czy laptopa ? Czy można to wyeliminować ?
swjimmy

Re: Problem z HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem

Post autor: swjimmy »

lewmir pisze:w chwili połączenia z GPRS głośniki zaczynają wariować, cały czas trzeszczą, można normalnie łączyć się z internetem (oczywiście bardzo wolny transfer)
Sieć 3G nadaje w zupełnie innej częstotliwości niż EDGE/GPRS.
W chwili gdy modem traci sieć 3G automatycznie przechodzi w EDGE/GPRS 1800MHz czyli częstotliwość komunikacyjną telefonów GSM.

Proszę zauważyć, że kiedy rozmawiamy przez telefon komórkowy i znajdujemy się blisko głośników (w telewizorze, komputerze, wieży HI-FI) słyszymy dość charakterystyczne zakłocenia.

Tak samo jest w przypadku kart modemowych PCMCIA i głośników w laptopie.

Jedyne rozwiązanie problemu to oddalić modem (o ile oczywiście jest taka mozliwość) od głośników zainstalowanych w laptopie, lub całkowicie wylaczyć głośnik systemowy.

Nie jest to wina ani karty ani laptopa, a po prostu zbyt bliskie umieszczenie gniazda PCMCIA głosników laptopa.

Co do rozmów przez Skype to uważam iż w technologii EDGE/GPRS są co najmniej niekomfortowe, żeby nie powiedzieć niemozliwe.

Pozdrawiam
SwJimmy
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

swjimmy pisze:Jedyne rozwiązanie problemu to oddalić modem
Nie koniecznie, można zastosować antenę...
swjimmy pisze:Co do rozmów przez Skype to uważam iż w technologii EDGE/GPRS są co najmniej niekomfortowe, żeby nie powiedzieć niemożliwe.
Proponuję sprawdzić Spika, u mnie nawet po limicie rozmawia się super.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
swjimmy

Post autor: swjimmy »

Fanta pisze: Nie koniecznie, można zastosować antenę...
Obawiam się, że ten zabieg niewiele da, ponieważ antena jedynie wzmocni sygnał ktory tak czy inaczej jest skupiany w modemie PCMCIA

Pozdrawiam
SwJimmy
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

swjimmy pisze:Obawiam się, że ten zabieg niewiele da
No więc jesteś w dużym błędzie, daj wiarę że antena zewnętrzna rozwiązuje problem dziwnych dzwieków w glośnikach.
Awatar użytkownika
lewmir

Jak dokładniej działa tego typu antena zewnętrzna. Czy modem podpina się pod nią a następnie kabel łączy całość z komputerem - jeżeli tak to jaką końcówkę ma ten kabel USB czy wtyk do gniazda PCMCIA. Czy może kabel od anteny podpina się jakoś do modemu?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Antenę do modemu podłącza się do odpowiedniego gniazda (antenowego) za pomocą konektora, a jeśli nie ma gniazda to jest problem, ale można pokombinować. Szczegóły [>TUTAJ<]
Awatar użytkownika
tadekptaku

Post autor: tadekptaku »

przeciez vodafon daje do tego modemu antene na kablu.Ja dostalem. mam pcimcie przy glosnikach i nie mam problemow. to wina laptopa na moj gust...
SonyEric.W300i .Vodafone 3G broadband,Huawei E620
Awatar użytkownika
lewmir

tadekptaku pisze:przeciez vodafon daje do tego modemu antene na kablu.Ja dostalem. mam pcimcie przy glosnikach i nie mam problemow. to wina laptopa na moj gust...

a łączysz się przez GPRS czy 3G ???
Awatar użytkownika
tadekptaku

Post autor: tadekptaku »

w wiekszosci przez 3g (99%),ale bywaja miejsca ze uuzywam gprs i zadnych czach nie mam z glosnikami
SonyEric.W300i .Vodafone 3G broadband,Huawei E620
Awatar użytkownika
lewmir

Mi żadnej antenki niestety nie zaproponowali :( . Ale z tego co się orientuję to ta antenka co dają to jest taka malutka pokojowa, jak się ją podłącza do modemu, konektor podłacza się do tego małego otwory z boku modemu ? Ponieważ i tak ona nie rozwiązała by mojego drugiego problemu z zasięgiem (wiem że to nie ta tematyka postu - mam aktywny post w tematyce problem z zasięgiem) i muszę kupić jakomś dużą antenę kierunkową - obawiam się tylko problemów z podłączeniem jej do modemu. Może już ktoś ma taki zestaw podłaczony do modemu HUAWEI.
Awatar użytkownika
lewmir

Wracając jednak do problemu postu i sposobu neutralizacji zakłuceń spowodowanych przez modem pracujący na częstotliwości GPRS. Niedługo sprawdzę czy antena zewnętrzna pomoże, zamówiłem i czekam na nią. Jednak czy nie można tego zneutralizować w jakiś inny sposób, skoro w niektórych laptopach nie ma tego problemu w innych jest musi istniec jakeś rozwiazanie (dziwne ze inzynierowie HP przeoczyli ten problem - albo zignorowali :( , ciekawe czy wszystki modele HP tak mają).
Sławek'
Użytkownik forum

Post autor: Sławek' »

Rozbierasz laptopa i obudowę głośnika (metalową ) przy PCMCIA łączysz cieniutkim przewodem z masą, ( niekiedy pomaga też połączenie z masą i obudową PCMCIA wewnętrzną )gdzieklowiek do ekranu ( połączeń ekranowania :-) nie monitora LCD :-)) czy inaczej metalowych elementów wewnątrz obudowy notka, łatwo je <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>, połączone są ze sobą w całym wnętrzu notka.

Drugi sposób, jeżeli takie ekranowanie w notku występuje, to odszukanie czy taki ekran nie został doprowadzony do głośników i połączony z nimi (ich obudową) i czy wokół głośników nie znajduje się taki blaszany ekran, jeżeli jest usuwamy go jak najbardziej jest to możliwe przez wycinanie i przerywamy jego połączenie z ekranem lapa, przeważnie na otworze śrub notka. Dziwne ( druga zaprzecza pierwszej metodzie ) ale ten trick zadziałał np. z TOSHIBą M60-159, trzeszczenie było na GT MAX-ie, GC-89 i 3G+, po usunięciu blachy wokół głośnika i przeodów ekranu, tak aby nie były w zasięgu obudowy gniazda PCMCIA cisza jak makiem. W pozostałych przypadkach pomaga sposób pierwszy.

Oczywiście w obu przypadkach szukamy problemu po stronie notka gdzie znajduje się gniazdo PCMCIA.

Trzeci, najłatwiejszy to antenka zewnętrzna.
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Problem zapewne tkwi w umieszczeniu gniazda PCMCIA/ExpressCard w złym miejscu, zbyt blisko karty muzycznej...
Sławek'
Użytkownik forum

Post autor: Sławek' »

Uwierzcie mi problem tkwi w ekranowaniu notka, niektórzy producenci sobie poradzili inni nie. Jeżeli zasilacz ma wtyk "zero" to powinien być podłączony do takiej lini, to też niekiedy pomaga.

Dla przykładu notki takie jak :

TOSHIBA M-series, wszystkie przy 900mhz trzeszczą ( do połowy 2006), ich następca P i X series już nie.

Asus G1, G1S, G2, seria F,Z,A cisza. Genaralnie nie spotkałem ASUSa z tą dolegliwością.

HP seria NC - cisza.
HP NX91xx cisza.
Acer seria 51xx cisza
Acer 36xx cisza
Toshiba A100 i A200 cisza
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
Awatar użytkownika
lewmir

Skorzystałem z najłatwiejszej opcji - podłączenie już samego konektora od antenki zewnętrzej całkowicie lekwiduje ten problem - nastała cisza przy pracy na czestotliwości GPRS
ODPOWIEDZ