Anonimowość w internecie komórkowym.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Anonimowość w internecie komórkowym.
Zastanawiam się nad tym, ponieważ przykładowo posiadacze neostrady są zarejestrowanie przez tp i w razie interwencji milicjantów przychodzą na podany adres. Co się jednak dzieje gdy np posiadacz simdaty (nigdzie nie zarejestrowany) zostanie "namierzony" przez CBŚ
Najwyżej mogą sprawdzić z jakiego nadajnik dany klient korzystał i tyle, chyba?

- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Anonimowość w internecie komórkowym.
widze ze ty cos jednak masz z tym prawem 
co jakis czas u ciebie w postach pojawia sie cos niedokonca legalne

co jakis czas u ciebie w postach pojawia sie cos niedokonca legalne

nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
- Stały użytkownik forum
No po prostu chcę wiedzieć
Nie żebym coś nie legalnie ściągał!

Nie żebym coś nie legalnie ściągał!
- wlodus
no przeciez kto nielegalnie sciaga...
kazdy ma oryginalny windows i office, a gry to tylko w swiecacym pudeleczku.
to prawie tak jak w tym kawale z motorynka
czym sie rozni motorynka od brzydkiej kobiety?
niczym
fajnie sie jezdzi poki koledzy nie zobacza...
no i poki tu ktos nie przyuwazy fajnie sie "jezdzi"
kazdy ma oryginalny windows i office, a gry to tylko w swiecacym pudeleczku.
to prawie tak jak w tym kawale z motorynka
czym sie rozni motorynka od brzydkiej kobiety?
niczym
fajnie sie jezdzi poki koledzy nie zobacza...
no i poki tu ktos nie przyuwazy fajnie sie "jezdzi"

-
- Stały użytkownik forum

No ale powróćmy do tematu? Można namierzyć jakoś simdatowca?
- wlodus
jako pracownik plusa odpowiem ci tak jak zazwyczaj odpowiada dzial techniczny iplusa
-naprawde nie wiem
tak serio juz calkowicie osobiscie nie wiem ale wydaje mi sie ze mozna..skoro mozna namierzyc zwykla komorke gdy tylko jest wlaczona to i mozna simdate...
-naprawde nie wiem

tak serio juz calkowicie osobiscie nie wiem ale wydaje mi sie ze mozna..skoro mozna namierzyc zwykla komorke gdy tylko jest wlaczona to i mozna simdate...
-
- Stary wyga bezprzewodowy
@wlodus, to, że namierzyć komórkę można, to prawda i to z całą pewnością. Co jednak z tego, że namierzysz aktywną kartę SIM, która w danej chwili korzysta z nadajnika X w mieście A kiedy za 2 godziny może już korzystać z nadajnika Y w mieście B? Po za tym, jeśli karta nie jest zarejestrowana na konkretną osobę, jak dojdziesz kto z niej korzysta?
Wydaje mi się, że jedynie wróżka mogłaby pomóc w ustaleniu takiego właściciela karty
Wydaje mi się, że jedynie wróżka mogłaby pomóc w ustaleniu takiego właściciela karty

- wlodus
no ale zaraz zaraz 
ja napisalem ze mozna namierzyc
i tak mozna...
to ze jest ona niezarejetrowana nie ma najmniejszego znaczenia...
natomiast wydaje mi sie ze nikt nie robilby sobie zachodu w namierzanie czegos takiego z powodu p2p czy innych takich wynalazkow...

ja napisalem ze mozna namierzyc

to ze jest ona niezarejetrowana nie ma najmniejszego znaczenia...
natomiast wydaje mi sie ze nikt nie robilby sobie zachodu w namierzanie czegos takiego z powodu p2p czy innych takich wynalazkow...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Przytoczę przykład który znam z autopsji i już go zamieszczałem na Forum... Gość dokonywał oszustw na Allegro i to dość pokaźnych... Używał netu komórkowego w połączeniu z laptopem. Jeździł po znacznym obszarze Polski żeby nie korzystać z BTS-ów w pobliżu miejsca zamieszkania. Pechem dla niego było to że laptopa kupił na raty... Widocznie włamali mu się na kompa, sprawdzili komponenty (np. adres MAC karty sieciowej) i doszli do sklepu który sprzedał laptopa... Zawodnik oszukiwał nawet w szkolnej pracowni komputerowej jak pokazała później wizja lokalna.
...Powołany specjalny wydział do zwalczania przestępczości elektronicznej składa się widocznie z prawdziwych specjalistów ...
...Jak ktoś chce sprawdzić jak można namierzyć "simkę" to niech wyśle maila do np. BBC News z tekstem o zamierzonym zamachu bombowym
Będzie można sprawdzić jak działa amerykański wirtualny program którego zadaniem jest zbieranie i namierzanie takich "kawałów"...
...Microsoft się nie przyznaje, ale podobno Windows (Vista bezwzględnie) zawiera tylną furtkę dla agencji rządowych które mogą grzebać w dowolnym komputerze... W XP jest taka mała dll-ka o znanej nazwie "hal" która umożliwia podobno wiele rzeczy...
...Powołany specjalny wydział do zwalczania przestępczości elektronicznej składa się widocznie z prawdziwych specjalistów ...
...Jak ktoś chce sprawdzić jak można namierzyć "simkę" to niech wyśle maila do np. BBC News z tekstem o zamierzonym zamachu bombowym

...Microsoft się nie przyznaje, ale podobno Windows (Vista bezwzględnie) zawiera tylną furtkę dla agencji rządowych które mogą grzebać w dowolnym komputerze... W XP jest taka mała dll-ka o znanej nazwie "hal" która umożliwia podobno wiele rzeczy...
Ostatnio zmieniony 2007-08-18, 19:16 przez mar_kow, łącznie zmieniany 1 raz.
- wlodus
Powiem Ci pomysł godny uwagimar_kow pisze:...
...Jak ktoś chce sprawdzić jak można namierzyć "simkę" to niech wyśle maila do np. BBC News z tekstem o zamierzonym zamachu bombowymBędzie można sprawdzić jak działa amerykański wirtualny program którego zadaniem jest zbieranie i namierzanie takich "kawałów"...

ale myśle, że mało będzie BETA- testerów

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...i simdatę będzie można kupić już tylko na czarnym rynku... 

- wlodus
jak obiecasz mi, że to zrobisz dostaniesz odemnie tyle simdat ile mam na sklepie 
a mam dużo
no chyba, że żeby po tym nie namierzyli jakoś damy sobie radę ale ćśśśś

a mam dużo

no chyba, że żeby po tym nie namierzyli jakoś damy sobie radę ale ćśśśś

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Milicjanci? Milicji nie ma już od bardzo dawna, wiec gdzie oni się u Ciebie uchowali??piotrekp2507 pisze:Zastanawiam się nad tym, ponieważ przykładowo posiadacze neostrady są zarejestrowanie przez tp i w razie interwencji milicjantów przychodzą na podany adres.
Co do samego procesu, to mar_kow podał już jak to się robi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wlodus
slyszalem o historii bodajze w ideii jeszcze kiedys
jak kobitka pracowala tam i odkryla ze maz ja zdradza po namierzaniu jego telefonu...
bylo o tym nawet glosno
ale tak swoja droga...jezeli nie chcemy byc niedokonca prawi to anonimowosc niedokonca nam potrzebna..
jak kobitka pracowala tam i odkryla ze maz ja zdradza po namierzaniu jego telefonu...
bylo o tym nawet glosno
ale tak swoja droga...jezeli nie chcemy byc niedokonca prawi to anonimowosc niedokonca nam potrzebna..
-
- Stały użytkownik forum
Gdy karta jest zalogowana do sieci można namierzyć bez problemu. Przecież istnieją nawet usługi u operatorów dzięki którym na mapce w internecie można sobie obserwować gdzie są wszystkie firmowe telefony ;-)
Jednak w przypadku popełnienia przestępstwa a następnie zniszczenia karty (nie wyrzucenia, bo ktoś może znaleźć a odciski będą ;-) ) chyba nie ma jak odnaleźć osobnika, który z tego korzystał. Oczywiście należy również zniszczyć modem/telefon bo przecież przy logowaniu do sieci jest wysyłany numer imei :-) Ślady również pozostaną na komputerze, z którego się korzystało.
Należy również nadmienić, że ta karta sim i ten modem powinny być użyte tylko i wyłącznie do popełnienia tego przestępstwa. Gdyby użytkownik z tego samego sprzętu wcześniej zalogował się np. na swoje konto e-mail to w ten sposób można go znaleźć ;-)
No i oczywiście nie namawiam do popełniania jakichkolwiek przestępstw, a wręcz jestem przeciw :-) Rozważam jedynie teoretycznie :-)
Jednak w przypadku popełnienia przestępstwa a następnie zniszczenia karty (nie wyrzucenia, bo ktoś może znaleźć a odciski będą ;-) ) chyba nie ma jak odnaleźć osobnika, który z tego korzystał. Oczywiście należy również zniszczyć modem/telefon bo przecież przy logowaniu do sieci jest wysyłany numer imei :-) Ślady również pozostaną na komputerze, z którego się korzystało.
Należy również nadmienić, że ta karta sim i ten modem powinny być użyte tylko i wyłącznie do popełnienia tego przestępstwa. Gdyby użytkownik z tego samego sprzętu wcześniej zalogował się np. na swoje konto e-mail to w ten sposób można go znaleźć ;-)
No i oczywiście nie namawiam do popełniania jakichkolwiek przestępstw, a wręcz jestem przeciw :-) Rozważam jedynie teoretycznie :-)
Nawet gdyby tak było to również tą tylną furtkę musiałyby mieć wszystkie firewalle ;-) A ja myślę, że to tylko bajka... a odpowiednie agencje rządowe mają takich specjalistów, którzy nie potrzebują tylnych furtek ;-)ale podobno Windows (Vista bezwzględnie) zawiera tylną furtkę dla agencji rządowych
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Nic dodać, nic ująć... 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Poprzez numer IMEI mogą znaleźć poprzedniego właściciela telefonu, a przez niego ciebie.radekgers pisze: Jednak w przypadku popełnienia przestępstwa a następnie zniszczenia karty (nie wyrzucenia, bo ktoś może znaleźć a odciski będą ;-) ) chyba nie ma jak odnaleźć osobnika, który z tego korzystał. Oczywiście należy również zniszczyć modem/telefon bo przecież przy logowaniu do sieci jest wysyłany numer imei :-) Ślady również pozostaną na komputerze, z którego się korzystało.
Mnie zastanawia inna rzecz. Jeden ekspert od podsłuchów wypowiadał się, że podczas tajnej rozmowy najlepiej wyjąć baterię z telefonu.

- wlodus
mysle ze juz powoli wychodzimy poza granice tego tematu 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
dlaczego?wlodus pisze:mysle ze juz powoli wychodzimy poza granice tego tematu
dalej mówimy o anonimowości i o bezpieczeństwie korzystania z komórek i neta

Czytałem kiedyś o możliwości podsłuchu poprzez telefon...Ufo atakuje pisze:Mnie zastanawia inna rzecz. Jeden ekspert od podsłuchów wypowiadał się, że podczas tajnej rozmowy najlepiej wyjąć baterię z telefonu.Zastanawiam się co miał na myśli- sprawy związane z logowaniem do BTS-ów itd., czy możliwość podsłuchu bez naszej wiedzy przez sam aparat.
Gdzieś w Korei (czy w tamtych rejonach) pewien jegomość szpiegował sąsiedzką rodzinę poprzez złośliwe aplikacje w ich telefonach... Aplikacje te pozwalały na podsłuchiwanie oraz oglądanie (kamery w telefonie) sąsiadów. Podobno działały nawet gdy telefon był wyłączony.
Jeżeli ten ekspert powiedział, że należy wyjąć baterię to chyba nie chodzi o logowanie do BTSów. Bo wystarczyłoby wyłączy fona...
Ostatnio zmieniony 2007-08-19, 16:33 przez NewWalk, łącznie zmieniany 2 razy.
- wlodus
bezpieczenistwie??
ja tam sie nie boje
anonimowosc
jestem Łukasz i mieszkam w Łodzi
już nie jestem anonimowy
ja tam sie nie boje

anonimowosc
jestem Łukasz i mieszkam w Łodzi
już nie jestem anonimowy

-
To podaj nam wszystkie hasła do maili, banków, komunikatorów. Wrzuć na serwer wszystkie ulubione strony. Udostępnij wszystkim historię z przeglądarki...wlodus pisze:bezpieczenistwie??
ja tam sie nie boje
Na samą myśl robi się nieciekawie, prawda?
A gdyby ktoś wiedział do tego gdzie dzwonisz, z kim rozmawiasz, jak długo, jak często i o czym? (Albo gdybyś był podsłuchiwany przez tel komórkowy który leży na stole...)
Dalej czujesz się komfortowo?
Kilka tygodni temu w USA zatwierdzono jakiś przepis który zezwala służbą wywiadowczym śledzić całą pocztę internetową wszystkich amerykanów... To też jest fajne? Do czego to zmierza?
Dlatego uważam że temat anonimowości i bezpieczeństwa (mówię tu o bezpieczeństwie naszych prywatnych danych) jest ważny i nigdy nie będzie można powiedzieć, że jest wyczerpany...
- wlodus
no dobra może niedokońca przemyslałem sprawęNewWalk pisze: To podaj nam wszystkie hasła do maili, banków, komunikatorów. Wrzuć na serwer wszystkie ulubione strony. Udostępnij wszystkim historię z przeglądarki...
Na samą myśl robi się nieciekawie, prawda?
A gdyby ktoś wiedział do tego gdzie dzwonisz, z kim rozmawiasz, jak długo, jak często i o czym? (Albo gdybyś był podsłuchiwany przez tel komórkowy który leży na stole...)
Dalej czujesz się komfortowo?
ale hmmm nigdy pod tym wzgledem na to nie patrzylem...
poki nie wiem jest ok i tak jest wszedzie...no co innego jezeli chodzi o banki maile itd itp bo podsluchiwanie to cos na co chyba nie mamy zbyt duzego wplywu...
-
no chyba nie mamy... ale warto o tym mówić, żebyśmy się nie dali zrobić jak ludzie w stanach czy w uk...wlodus pisze:no co innego jezeli chodzi o banki maile itd itp bo podsluchiwanie to cos na co chyba nie mamy zbyt duzego wplywu...
- wlodus
poza tym jest jeszcze jedna sprawa...
mysle ze calkowita anonimowosc nigdy nie bedzie i dobrze..
zaraz by sie znalazlo kilku ktorzy chetni by to wykorzystywali
mysle ze calkowita anonimowosc nigdy nie bedzie i dobrze..
zaraz by sie znalazlo kilku ktorzy chetni by to wykorzystywali
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...I miał zupełną rację... Bez trudu można podsłuchiwać rozmowę nawet jeżeli telefon jest wyłączony. Właściciel nawet się nie zorientuje że został włączony... U siebie w pracy wchodząc do pomieszczenia o poziomie bezpieczeństwa klasy 2 jestem zobowiązany zdeponować prywatny lub służbowy telefon komórkowy w sejfie przed drzwiami lub jeżeli skrytki są zajęte - wyłączyć i wyciągnąć baterię... To nie żarty...Ufo atakuje pisze:...Jeden ekspert od podsłuchów wypowiadał się, że podczas tajnej rozmowy najlepiej wyjąć baterię z telefonu...

...Telefon nawet wyłączony można namierzać po trasie poprzez BTS'y. Trzy pomiędzy którymi telefon się znajdzie wystarczą do zlokalizowania z dokładnością do kilkudziesięciu metrów...
-
- Stały użytkownik forum
nowsze zabawki mają tak rozbudowany soft ze ukrycie back doora do podłuchu jest wmiare proste. Obecnie można kupić komórkę z funkcją umożliwiającą podsłuch rozmów ip. Wystarczy ją podarować pracownikowi... i wie sie wszystko. Pracodawcy mają za dużo kasy:)
E160 Play